Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

Πολλοί ομογενείς στην εκδήλωση της βασιλόπιτας στη Βοστώνη


Τρίτη, 23 Ιανουαρίου, 2018Του Θεοδώρου Καλμούκου



Ο π. Δημήτριος Μοτ ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Ευαγγελισμού στην πόλη Γούμπερν της Μασαχουσέτης κόβει την βασιλόπιτα της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Αγγλίας. Διακρίνονται ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Βασίλης Καυκάς, ο γενικός πρόξενος κ. Ευστράτιος Ευθυμίου τωρινοί και πρώην αξιωματούχοι της Ομοσπονδίας. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυκας - Θεόδωρος Καλμούκος.


ΒΟΣΤΩΝΗ. Με Κρητικές μαντινάδες, κάλαντα, δείπνο, μηνύματα και χαιρετισμούς, μουσική, χορό, τραγούδι και ευχές για Καλή Χρονιά με υγεία και χαρά, έγινε η ετήσια εκδήλωση της κοπής της βασιλόπιτας της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Αγγλίας.
Ομογενείς από τη Βοστώνη και από πολλές πόλεις και κωμοπόλεις της Μασαχουσέτης, του Νιου Χαμσάιρ και του Ροντ Αϊλαντ, είχαν πλημμυρίσει την κοινοτική αίθουσα της κοινότητας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην πόλη Γούμπερν της Μασαχουσέτης.
Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για την ιστορική κοινότητα στην οποία υπηρέτησε ο Αρχιμανδρίτης Μακάριος Κυκώτης, ο μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος και συνάμα Πρόεδρος της Κύπρου, όταν έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.
Την εκδήλωση παρουσίασε ο κ. Κώστας Τραβαγιάκης, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την Κρήτη και ο οποίος ξεκίνησε με την εξής μαντινάδα: «Το δύο χιλιάδες δέκα οκτώ, ρόγδι γλυκό να γίνει, ο κάθε σπόρος μια χαρά, ολοχρονίς να δίνει».
Χαιρετισμούς και μηνύματα απηύθυναν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Βασίλης Καυκάς, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη οι νέοι και οι νέες να στελεχώσουν την Ομοσπονδία τονίζοντας πως «θέλουμε μία καλύτερη Ελλάδα, έναν καλύτερο Ελληνισμό» κάνοντας έκκληση «να φέρετε τα παιδιά σας».

Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυκας – Θεόδωρος Καλμούκος

Ο γενικός πρόξενος κ. Στράτος Ευθυμίου στο χαιρετισμό του έπλεξε το εγκώμιο της Ομογένειας της Βοστώνης και της Νέας Αγγλίας, λέγοντας πως «είσθε μία καταπληκτική Ομογένεια, ένα χρυσωρυχείο». Χαρακτήρισε το προξενείο «Σπίτι της Ελλάδος» για το οποίο είπε πως «είναι ανοικτό σε όλους», ενώ ζήτησε «την παρουσία και συμπαράσταση» της Ομογένειας στις εκδηλώσεις του προξενείου. Συνεχάρη τους υπεύθυνους της εκδήλωσης της κοπής της βασιλόπιτας «για την καλή διοργάνωση».
Ο πολιτειακός γερουσιαστής από το Ροντ Αϊλαντ, κ. Λεωνίδας Ραπτάκης, στο χαιρετισμό του τόνισε πως «ως Ομογένεια χρειαζόμαστε μία ενωμένη φωνή» και διακήρυξε πως «το όνομα Μακεδονία ήταν, είναι και θα είναι πάντοτε Μακεδονία».
Την εκδήλωση όμως σημάδεψαν με το μήνυμά τους το οποίο είπαν σε άπταιστα Ελληνικά εναλλάξ τα δύο αδέλφια ο Νικόλας και η Νεφέλη Βαλαγιαννοπούλου, το εξής:

Τα αδέλφια Νικόλας και Νεφέλη Βαλαγιαννοπούλου.  Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυκας – Θεόδωρος Καλμούκος.

«Αν κάνουμε όλοι μαζί μια ευχή για τον καινούργιο χρόνο, να μην υπάρχουνε φτωχοί, ούτε παιδιά στο δρόμο. Να σταματήσουν οι σφαγές σε κάθε γης την άκρη, να μην φανεί στα μάτια μας του πόνου ένα δάκρυ. Να ξαναβρεί η χώρα μας τις περασμένες δόξες, κλειστές να βρούνε οι εχθροί στης χώρας μας τις πόρτες. Ο νέος χρόνος που ήρθενε χαρές να μας χαρίσει, να φύγουν τα μνημόνια να βγούμε από την κρίση. Και νάναι όλων η ζωή όλο χαρές και γέλια να ξανακάνουμε όνειρα σαν τα μικρά κοπέλια. Ονειρα που χαθήκανε χωρίς να τάχεις νιώσει ο νέος χρόνος που ήρθενε εύχομαι να στα δώσει».
Στη συνέχεια, τα παιδιά και όλοι μαζί οι συνδαιτυμόνες έψαλλαν τα κάλαντα, κρατώντας το καραβάκι των Καλάντων, το οποίο φιλοτεχνήθηκε πριν από 37 χρόνια όταν η συντροφιά των ομογενών με επικεφαλής τους καθηγητές κ. Βασίλη Ζαννή, Μανώλη Παράσχο και Νικόλαο Μαδιά ξεκίνησαν την παράδοση των καλάντων στη Βοστώνη.
Ακολούθησε η κοπή της βασιλόπιτας από τον ιερατικό προϊστάμενο της κοινότητας του Ευαγγελισμού του Γούμπερν π. Δημήτριο Μοτ.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν πρώην πρόεδροι της Ομοσπονδίας Σωματείων Νέας Αγγλίας, πρόεδροι και αξιωματούχοι συλλόγων και σωματείων, πρόεδροι και αξιωματούχοι κοινοτικών συμβουλίων, επιστήμονες από την περιοχή της Βοστώνης, ιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, καθηγητές διαφόρων κλαδών, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μαλιωτείου Πολιτιστικού Κέντρου, καθηγητής Φίλιππος Σεραφείμ.
Σε κάθε τραπέζι υπήρχε και μία βασιλόπιτα. Τις βασιλόπιτες παρασκεύασε και δώρισε η γραμματέας της Ομοσπονδίας, κυρία Ολγα Φώτου. Ακολούθησε γλέντι και χορός.
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου