Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

«Προς εκτόνωση το ζήτημα της ονομασίας»


Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου, 2018

Με αφορμή τις διπλωματικές προσπάθειες επίλυσης του ακανθώδους ζητήματος ονομασίας της ΠΓΔΜ ο γερμανικός ραδιοσταθμός Deutschlandfunk δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του αναλυτικό ρεπορτάζ από την Αθήνα και τα Σκόπια με τίτλο: «Προς εκτόνωση το ζήτημα της ονομασίας». Μεταξύ άλλων τονίζεται ότι «επειδή στην Ελλάδα ο όρος Μακεδονία θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής κληρονομιάς, η ΠΓΔΜ καλείται να αλλάξει ονομασία. Βόρεια Μακεδονία, Σλαβομακεδονία ή Νέα Μακεδονία είναι μερικές μόνο από τις πιθανές προτάσεις. Ίσως να βρεθεί διέξοδος με τη βοήθεια διαμεσολάβησης του ΟΗΕ. (…)
27 χρόνια διαφωνιών μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων έχουν αφήσει σημάδια. Ένας πολίτης στα Σκόπια δηλώνει για παράδειγμα ότι «κάθε όνομα με το οποίο μπορούμε να ενταχθούμε στην ΕΕ είναι αποδεκτό. Αυτό είναι το σημαντικότερο για τη χώρα μας».
Ο νέος πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η όλη διαδικασία απαιτεί συναίσθημα ευθύνης με στόχο την εθνική συναίνεση στην ΠΓΔΜ. Όμως η επίτευξη αυτού του στόχου κάθε άλλο παρά εύκολη είναι. Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μια πλατιά πλειοψηφία στην χώρα τάσσεται κατά της αλλαγής της ονομασίας. Επιπλέον ο Ζάεφ έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο σχετικού δημοψηφίσματος. Εθνικιστικές δυνάμεις στην ΠΓΔΜ δεν αποκλείεται να εκμεταλλευθούν το δημοψήφισμα για μαζικές κινητοποιήσεις κατά μιας αλλαγής του ονόματος. Σε πολλούς πολίτες θα παραβίαζαν, πιθανότατα, ανοιχτές θύρες.
Την ίδια στιγμή στην ελληνική κυβέρνηση δεν παρατηρείται μια ενιαία θέση. Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει θετικά το ενδεχόμενο μιας σύνθετης ονομασίας, οι ΑΝΕΛ απορρίπτουν κάθε πρόταση που περιέχει τον όρο «Μακεδονία». Σε περίπτωση συμφωνίας με την γειτονική χώρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει, όπως όλα δείχνουν, να αναζητήσει διαφορετικούς συμμάχους στην ελληνική βουλή για να διασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία. Πολλοί Έλληνες ωστόσο ελπίζουν ότι ο πρωθυπουργός θα αποτύχει».
«Ο Τσίπρας θέλει τον μεγάλο συνασπισμό στο Βερολίνο» 
Κανένα άλλος πολιτικός από το εξωτερικό δεν πιέζει τόσο ανυπόμονα τον Μάρτιν Σουλτς να συμμετάσχει στην επόμενη γερμανική κυβέρνηση όπως ο έλληνας πρωθυπουργός. Από ένα μεγάλο συνασπισμό ο Αλ. Τσίπρας προσδοκά κυρίως ελαφρύνσεις για το ελληνικό χρέος, επισημαίνει η Handelsblatt σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα με τίτλο «Ο Τσίπρας θέλει τον μεγάλο συνασπισμό στο Βερολίνο».
Η οικονομική εφημερίδα σημειώνει: «Ο έλληνας πρωθυπουργός ελπίζει ότι με έναν σοσιαλδημοκράτη υπουργό Οικονομικών θα μειωθούν οι πιέσεις για λιτότητα που ασκούσε μέχρι πρόσφατα ο Β. Σόιμπλε. Επιπλέον η ιδέα των Σοσιαλδημοκρατών για ευρωομόλογα πρέπει να ηχεί σαν μουσική στα αυτιά του Αλέξη Τσίπρα. Κυρίως όμως στο ζήτημα των ελαφρύνσεων ο έλληνας πρωθυπουργός ελπίζει στην στήριξη του Μάρτιν Σουλτς. Παρά την απόφαση του τελευταίου Eurogroup για σύσταση ομάδας εργασίας που θα εξετάσει το ζήτημα και θα καταθέσει προτάσεις μέχρι τέλη Μαρτίου, αποφάσεις δεν είναι εφικτές όσο δεν σχηματίζεται κυβέρνηση στο Βερολίνο. (…)
Ο Αλέξης Τσίπρας ελπίζει σε «καθαρή έξοδο» από το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής. Για να την επιτύχει χρειάζεται ωστόσο την πολιτική στήριξη των υπολοίπων ευρωπαίων ηγετών. Προς το παρόν ζούμε μια εντυπωσιακή αναστροφή ρόλων: Στις αρχές του 2015 ο τότε πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς προέτρεπε τον, νέο τότε, έλληνα πρωθυπουργό σε πιο ρεαλιστικές πολιτικές προσεγγίσεις. Τώρα όμως είναι ο Τσίπρας, ο οποίος με τις παραινέσεις του, τηλεφωνικά ή με SMS, προτρέπει τον Μάρτιν Σουλτς να πει «ναι» στον μεγάλο συνασπισμό. Εκτός από τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο Μάρτιν Σουλτς είναι σήμερα για τον έλληνα πρωθυπουργό ο σημαντικότερος σύμμαχος».
Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου