Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

Οι άταφοι ήρωες του μετώπου της Βορείου Ηπείρου


Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου, 2018

Για την 75χρονη Ερμιόν Μπρίγκο από την Χειμάρρα, η καθημερινή επίσκεψη στον ελαιώνα που διατηρεί η οικογένεια, αποτελεί κάτι σαν «ιερή υποχρέωση».
Βασικό της μέλημα, δεν είναι η φροντίδα των ελαιόδεντρων, αλλά η περιποίηση των τάφων έξι Ελλήνων στρατιωτών, οι οποίοι για πάνω από 75 χρόνια αναπαύονται εκεί.
Αυτή ήταν η τελευταία επιθυμία του πατέρα της και αυτήν την επιθυμία τηρεί ευλαβικά μέχρι σήμερα.
«Μου είπε να φυλάξω το πορτοφόλι του στρατιώτη που ονομαζόταν Ανδρέας Προβατάς και την λεπίδα του. «Να τα κρατάς σε ασφαλές μέρος και να μην τα χάσεις», μου είπε. Μου ζήτησε και να αναβω και τα κεριά στους τάφους».
Κατά τη διάρκεια του Έπους της Βορείου Ηπείρου, στο αγρόκτημα της οικογένειας Μπρίγκο στη Χειμάρρα εκτυλίχθηκε μια συγκινητική ιστορία. Έξι Έλληνες στρατιώτες, που μόλις είχαν περάσει την Κυριακή του Πάσχα του 1941, φιλοξενούμενοι της οικογένειας, έπεσαν νεκροί από πυρά του ιταλικού πυροβολικού. Ο πατέρας της Ερμιόν ανέλαβε να την ταφή τους.
Για χιλιάδες άλλους ήρωες του ’40, ωστόσο, η μοίρα δεν επιφύλαξε την ίδια «μεταχείριση».

Τρία τέταρτα του αιώνα αργότερα, η ώρα της ανάπαυσης των «τελευταίων άταφων πεσόντων του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου», όπως αναφέρει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, έφτασε.
Κατόπιν συμφωνίας των κυβερνήσεων Ελλάδας – Αλβανίας, οι επίσημες εργασίες για την αναζήτηση, εκταφή και αναγνώριση των οστών των Ελλήνων πεσόντων του Έπους του ’40 στο Βορειο-Ηπειρωτικό έδαφος ξεκίνησαν.
Οι πρώτες εκταφές πραγματοποιήθηκαν, παρουσία μικτής ελληνο-αλβανικής επιτροπής, στο σημείο Ντραγκότ του νομού Τεπελενίου.
Εκτιμάται ότι ο αριθμός των Ελλήνων πεσόντων στρατιωτών, οι οποίοι είτε ετάφησαν πρόχειρα, είτε καθόλου, σε "αλβανικό" έδαφος, προσεγγίζει τις 8.000.
Πηγή: Euronews, Φωτογραφία: ΥΠΕΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου