Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

Κοτζιάς: «Oχι» σε ενδιάμεση συμφωνία, όνομα στα σλαβικά

«Πρέπει να λυθούν τα ζητήματα αλυτρωτισμού»

Μας "παραμυθιάζει" για να δεχτούμε
το κακό από τα χειρότερα.  
Κοτζιάς: «Oχι» σε ενδιάμεση συμφωνία, όνομα στα σλαβικά
Σε σχέση με το σύμφωνο, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών είπε ότι οι δυο κυβερνήσεις θα πρέπει να ακολουθήσουν τις συνταγματικές επιταγές για την επικύρωση διεθνούς συμφωνίας.Πηγή: ANA
«Το πρώτο θέμα που πρέπει να επιλυθεί είναι αυτό του αλυτρωτισμού» ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, αναφορικά με το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, χαρακτηρίζοντας εκτός πραγματικότητας όσα λέγονται περί «σαλαμοποίησης» του θέματος.
Παράλληλα, ο κ. Κοτζιάς, απορρίπτοντας τα περί ενδιάμεσης συμφωνίας, σημείωσε πως δεν μπορεί να προχωρήσει η πρόταση Νίμιτς για σταδιακή χρήση του ενιαίου ονόματος της γειτονικής χώρας έως την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Επίσης, προέκρινε ως καλύτερη λύση, η λέξη που θα συμφωνηθεί για σύνθετη ονομασία να μην είναι στα αγγλικά αλλά στα σλαβικά και αμετάφραστη.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, ο υπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα θα παρουσιάσει σύμφωνο στη βάση θετικής ατζέντας ανάπτυξης των σχέσεων με την ΠΓΔΜ, με πρώτο μήνυμα το τέλος του αλυτρωτισμού, το οποίο θα παρουσιαστεί τον Φεβρουάριο και θα αφορά σημεία-προτάσεις που έχει θέσει ο Μ. Νίμιτς.
«Θα είναι το πιο φιλικό κράτος για την Ελλάδα»
Σε σχέση με το σύμφωνο, είπε ότι οι δυο κυβερνήσεις θα πρέπει να ακολουθήσουν τις συνταγματικές επιταγές για την επικύρωση διεθνούς συμφωνίας. «Αν υπάρξει ταύτιση απόψεων ως προς τη συμφωνία, τότε μπορεί να φέρουμε προς ψήφιση στη Βουλή την πρόταση» είπε ο κ. Κοτζιάς, υποστηρίζοντας ότι η χώρα έχει συμφέρον να βρεθεί λύση στην ονομασία της ΠΓΔΜ.
«Αν υπάρξει συμφωνία, αφού τα Σκόπια θα έχουν συνταγματικά ψηφίσει την ονομασία, θα πάμε στον ΟΗΕ για να ψηφιστεί από το Σώμα του Συμβουλίου» εξήγησε και επισήμανε ότι «αν λυθεί το πρόβλημα της ονομασίας, τα Σκόπια θα είναι το πιο φιλικό κράτος για την Ελλάδα».
Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, στα ονόματα που πρότεινε ο κ. Νίμιτς υπάρχουν τέσσερα στα σλαβικά και ένα το «Μακεδονία-Σκόπια» που ήταν πρόταση πριν από πολλά χρόνια και ελληνικών κυβερνήσεων.
«Στο Σκοπιανό έχει μεγάλη σημασία η λέξη που θα συμφωνηθεί για σύνθετη ονομασία να μην είναι στα αγγλικά, αλλά στη γλώσσα της χώρας, αμετάφραστη» σημείωσε, προσθέτοντας πως «τα κυριότερα ζητήματα που μας απασχολούν είναι το όνομα, η χρήση του ονόματος, η ταυτότητα και η εμπορική χρήση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου