Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

Ποιο όργανο του σώματος «χτυπάει» η κατάθλιψη;


Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου, 2018Την ιδιαίτερη αλληλεπίδραση μεταξύ ψυχικής και σωματικής υγείας παρουσιάζει μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PLOS ONE. Για πρώτη φορά, οι επιστήμονες εντόπισαν μοτίβα που επιβεβαιώνουν την ισχυρή επίδραση των ψυχικών παθήσεων σε οργανικές λειτουργίες, οδηγώντας στην εκδήλωση σωματικών ασθενειών.

Τις προηγούμενες δεκαετίες οι γιατροί έδιναν έμφαση κυρίως στις επιπτώσεις μιας σωματικής ασθένειας, όπως ο καρκίνος ή η σκλήρυνση κατά πλάκας, στην ψυχολογία του ασθενούς, ωστόσο τα τελευταία χρόνια παρατηρείται στροφή και προς την αντίθετη κατεύθυνση, με τους ειδικούς να λαμβάνουν πιο σοβαρά υπόψη τις ψυχοσωματικές εκδηλώσεις της κατάθλιψης, του στρες ή του άγχους.
Οι παθήσεις του στομάχου και του πεπτικού συστήματος γενικότερα καθώς και η αρθρίτιδα ήταν συνήθεις μετά την εκδήλωση συμπτωμάτων κατάθλιψης.
Ψυχολόγοι από το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας στην Ελβετία και το Πανεπιστήμιο του Ρουρ-Μπόχουμ στη Γερμανία συνέλεξαν και ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 6.483 άτομα εφηβικής ηλικίας (13-18 ετών) από τις ΗΠΑ. Από τα στοιχεία αναδύθηκαν μοτίβα που υπέδειξαν ότι κάποιες σωματικές ασθένειες εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα σε εφήβους που προηγουμένως έχουν εκδηλώσει συγκεκριμένες ψυχικές παθήσεις.
Οι παθήσεις του στομάχου και του πεπτικού συστήματος γενικότερα καθώς και η αρθρίτιδα ήταν συνήθεις μετά την εκδήλωση συμπτωμάτων κατάθλιψης, ενώ οι δερματοπάθειες ήταν πιο πιθανές ως επακόλουθο μιας αγχώδους διαταραχής.
Τα αποτελέσματα της μελέτης αποτελούν μια σημαντική βάση για τη βαθύτερη κατανόηση της αμφίδρομης σχέσης μεταξύ ψυχικής και σωματικής υγείας. Οι νέες συσχετίσεις ελπίζεται ότι θα ρίξουν περισσότερο φως στις διαδικασίες που καθοδηγούν τη συνδυαστική εκδήλωση σωματικών και ψυχικών παθήσεων, οδηγώντας σε δεύτερο χρόνο σε πιο στοχευμένη και ολοκληρωμένη αντιμετώπισή τους.
Πηγή: onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου