Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

Δημητρίου: Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής πλήρωσε $17 εκατ. για παιδεραστές ιερείς


 Σάββατο, 27 Ιανουαρίου, 2018

Του Θεοδώρου Καλμούκου
 


Η είσοδος του Αρχιεπισκοπικού μεγάρου στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» - Κώστας Μπέη.

ΒΟΣΤΩΝΗ. Το ποσό των 17 εκατομμυρίων δολαρίων κατέβαλλε η Αρχιεπισκοπή Αμερικής για το θέμα των παιδεραστών και άλλων διαστροφικών ιερέων της, όπως έγραψε στην επιστολή του προς τον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο ο πρώην εξ’ απορρήτων συνεργάτης του κ. Τζέρι Δημητρίου.
Συγκεκριμένα, ο κ. Δημητρίου έγραψε: «Δεν εργασθήκαμε μαζί για να τακτοποιήσουμε τις μηνύσεις πολλών εκατομμυρίων των κληρικών εκείνων οι οποίοι είχαν κακοποιήσει παιδιά και γυναίκες και οι οποίοι είχαν ορκιστεί να υπηρετήσουν τον Χριστό;
Δεν εργασθήκαμε μαζί για να πληρωθούν πάνω από $17 εκατομμύρια δολάρια σε δικηγορικά έξοδα και διακανονισμούς αποζημιώσεων για να γλυτώσει η Αρχιεπισκοπή από το φορτίο που της είχαν επιφορτίσει;
Δεν εργασθήκαμε μαζί με πολλούς αφοσιωμένους δικηγόρους και άλλους ειδήμονες για να δημιουργήσουμε τους καινούργιους κανονισμούς σεξουαλικής κακοποίησης και την εφαρμογή τους προκειμένου να προστατευθούν οι πιστοί και οι κληρικοί από παρόμοιες καταστάσεις;».
Σε συνέντευξή του στο «Περιοδικό» του «Ε.Κ.» της 24ης Σεπτεμβρίου του 2009, με την ευκαιρία συμπλήρωσης δέκα χρόνων Αρχιεπισκοπίας, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος είχε πει τα εξής:
«Ε.Κ.»: Πόσα χρήματα έχει πληρώσει η Αρχιεπισκοπή γι’ αυτές τις περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης από ιερείς;
Αρχιεπίσκοπος: Από το έτος 2000 μέχρι σήμερα είναι 15 εκατομμύρια, με το πρόσθετο αυτό ποσό των 150 χιλιάδων το μήνα μέχρι το 2010 θα γίνουν περίπου 16 εκατομμύρια.
Πρέπει όμως να σημειώσω, κι αυτό έχει σημασία, δεν εδόθησαν από τον προϋπολογισμό της Αρχιεπισκοπής, ένας σημαντικός αριθμός καλύφθηκε από δωρεές. Είχαμε ανθρώπους οι οποίοι μου τηλεφώνησαν και μου είπαν, κοιτάξτε έχετε αυτό το πρόβλημα δεν μπορείτε να παιδεύεστε εσείς να προσπαθείτε να βγάλετε από τον προϋπολογισμό της Αρχιεπισκοπής αυτά τα ποσά.
Οι δωρεές κάλυψαν ένα μεγάλο μέρος αυτού του πράγματος. Κι όλο αυτό το τεράστιο πλέγμα, δύσκολες περιπτώσεις, είχαμε τη μεγάλη ευλογία να έχουμε έναν αριθμό νομικών μας με επικεφαλής τον κ. Εμμανουήλ Δήμο, ο οποίος στη δεκαετία αυτή εργάζεται νύχτα μέρα χωρίς να έχει πάρει ούτε ένα δολάριο.
«Ε.Κ.»: Γι’ αυτά τα 15 εκατομμύρια που θα γίνουν 16, ποιοι ήταν αυτοί οι δωρητές που συνέβαλλαν, πόσα έδωσαν και πόσα πληρώθηκαν από το ταμείο της Αρχιεπισκοπής;
Αρχιεπίσκοπος: Είναι άνθρωποι οι οποίοι επέμεναν και επιμένουν πάντοτε σε ανωνυμία και το σέβομαι. Σας έχω ρωτήσει πολλές φορές αλλά ποτέ δεν μου αποκαλύψατε τις πηγές σας διότι το θεωρείτε δημοσιογραφικό σας καθήκον, κι εγώ θεωρώ υποχρέωσή μου όταν ο άλλος μου λέγει κρατείστε με ανώνυμο διότι θα σας είμαι διά βίου υπόχρεος ή ότι σας είμαι υπόχρεος διότι μας δώσατε το δικαίωμα να προσφέρουμε στην Εκκλησία, είναι μεγάλη υπόθεση αυτή και θα ήθελα αυτό το στοιχείο να μην περάσει απαρατήρητο διότι είναι ένα θετικό στοιχείο που δείχνει το πού είναι αυτή η Εκκλησία και για πράγματα που είναι βασικά του παρελθόντος, τα μεγάλα ποσά.
«Ε.Κ.»: Μερικά όμως έγιναν στη δική σας δεκαετία.
Αρχιεπίσκοπος: Πολύ μικρό μέρος.
«Ε.Κ.»: Τι θα γίνει μ’ αυτό το θέμα της παιδεραστίας των κληρικών; Πόσο σας απασχολεί;
Αρχιεπίσκοπος: Με απασχολεί, έχουμε έναν αυστηρότατο κανονισμό τον οποίον εφαρμόζουμε πολλές φορές με ισχυρή αντίδραση από μερικούς που λένε «μα δεν είστε φιλάνθρωποι;» αλλά εδώ δεν χωρούν τέτοια πράγματα;
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου