Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018

Τρέξτε στο Κτηματολόγιο για να σώσετε τα ακίνητά σας από το Δημόσιο

Κυριακή, 28 Ιανουαρίου, 2018Τρεις μήνες παράταση

Τρέξτε στο Κτηματολόγιο για να σώσετε τα ακίνητά σας από το Δημόσιο
Τρίμηνη παράταση δίνεται σε όσους δεν έχουν κάνει δήλωση των ακινήτων τους στο Κτηματολόγιο
Τελευταία ευκαιρία με διάρκεια τριών μηνών, δίνει το Κτηματολόγιο σε χιλιάδες ιδιοκτήτες να μη χάσουν την περιουσία τους και αυτή περάσει στο Δημόσιο.
Ρύθμιση που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει «περιορισμένη παράταση τριών μηνών στην προθεσμία οριστικοποίησης των αρχικών εγγραφών του Κτηματολογίου, αποκλειστικά για τις περιοχές στις οποίες η προθεσμία αυτή λήγει εντός του έτους 2018.
Η παράταση είναι αναγκαία καθώς λόγω της πρόσφατης κατάργησης της εταιρείας «Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση Α.Ε.» και μεταφοράς των αρμοδιοτήτων της στο νεοσυσταθέντα φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο», προκλήθηκε προσωρινή αδυναμία ανταπόκρισης της Διοίκησης στη χορήγηση των απαραίτητων στοιχείων και εγγράφων, τόσο προς τις υπηρεσίες του Δημοσίου, όσο και προς τους ιδιώτες, για την άσκηση αγωγών προς διόρθωση των αρχικών εγγραφών.
Η παράταση είναι εύλογη ώστε να αποτραπεί η παγίωση έννομων σχέσεων που βρίσκονται υπό αμφισβήτηση, για λόγους που οφείλονται σε τεχνική αδυναμία της Διοίκησης.
 Με δεδομένο ότι η τεχνική αυτή αδυναμία θα αρθεί άμεσα, η προβλεπόμενη παράταση αποτελεί κατ' εξαίρεση μέτρο, το οποίο αποσκοπεί στην επίτευξη της κατά το δυνατό μεγαλύτερης ασφάλειας δικαίου του συστήματος του Κτηματολογίου».
Επί της ουσίας, όσοι ιδιοκτήτες δεν έχουν εγγράψει την περιουσία τους στο Κτηματολόγιο τα προηγούμενα χρόνια ή τα έχουν εγγράψει με σοβαρά λάθη και παραλείψεις, θα πρέπει να τρέξουν το ταχύτερο να κάνουν δήλωση.
Οι ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων ακινήτων έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν αγωγή σε περίπτωση ανακριβούς πρώτης εγγραφής στα κτηματολογικά βιβλία, προκειμένου να αναγνωρισθεί το προσβαλλόμενο δικαίωμα και να γίνει η απαιτούμενη διόρθωση.

Ποιους αφορά
Η τρίμηνη παράταση αφορά τα ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη» που βρίσκονται σε 111 πόλεις και περιοχές της χώρας όπου συμπληρώνονται 14 χρόνια από την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας των πρώτων κτηματολογικών γραφείων, προθεσμία στην οποία χάνεται κανονικά, οριστικά η δυνατότητα δικαστικής προσφυγής και συνεπώς και το ίδιο το ακίνητο. Μετά την παρέλευσή της προθεσμίας των 14 ετών, «κλειδώνουν» οι αρχικές εγγραφές των «αγνώστου ιδιοκτήτη» ακινήτων των οποίων η κυριότητα περιέρχεται στο Δημόσιο.
Μεταξύ των  111 περιοχών είναι η Νέα Σμύρνη, Ν. Ψυχικό, Βριλήσσια, Μελίσσια, Γέρακας, Ρέντης, Ελευσίνα και Νέα Πέραμος. 
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου