Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

Οχι στον όρο «Μακεδονία» από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
 Σάββατο, 27 Ιανουαρίου, 2018Έκκληση στην κυβέρνηση να διαπραγματευτεί στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ στη βάση μίας λύσης που δεν θα εμπεριέχει τον όρο «Μακεδονία» στην ονομασία του γειτονικού κράτους απευθύνει, με ψήφισμά του, το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας. Παράλληλα, υπογραμμίζει, ότι «η τελική συμφωνία θα πρέπει να λύνει οριστικά το σύνολο των εκκρεμών ζητημάτων, όπως την απάλειψη κάθε έκφρασης αλυτρωτισμού, προπαγάνδας και παραχάραξης της ιστορίας, ξεκινώντας από την αλλαγή του Συντάγματος της γειτονικής χώρας».
Επιπλέον, το Συμβούλιο καλεί την κυβέρνηση να ζητήσει άμεσα, επίσημα από τον ΟΗΕ, την αντικατάσταση του Μάθιου Νίμις από τη θέση του ειδικού διαμεσολαβητή για το ζήτημα της ονομασίας και χαιρετίζει τα ψηφίσματα των τοπικών αυτοδιοικήσεων, των θεσμών και φορέων της χώρας, καθώς και της ομογένειας υπέρ της ιστορικής αλήθειας για τη Μακεδονία.
«Η ελληνική κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Εξωτερικών έχουν την αποκλειστική ευθύνη άσκησης της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, προασπίζοντας το εθνικό συμφέρον» αναφέρει, μεταξύ άλλων, το ψήφισμα και προσθέτει: «Δεν δεχόμαστε τον σφετερισμό από τη γειτονική χώρα τής ιστορικής και πολιτισμικής κληρονομιάς της Μακεδονίας».
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας, επισήμανε ότι καθώς η διαπραγμάτευση με τη γείτονα εισέρχεται σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη φάση, ο ίδιος εισηγήθηκε στο προεδρείο το σχέδιο ψηφίσματος που τελικά υιοθετήθηκε από την παράταξη της πλειοψηφίας, καθώς και από την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης «Περιφέρεια Πρωταθλήτρια».
Από την παράταξη «Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα» ο Λάζαρος Τόσκας διαφώνησε με το ψήφισμα, ενώ η Δέσποινα Χαραλαμπίδου, σημείωσε ότι το θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας έχει σχέση με τις επιδιώξεις του ΝΑΤΟ. «Το ιστορικό δίκαιο είναι στην πλευρά μας, όμως δύο παράγραφοι του ψηφίσματος παρεμβαίνουν στο έργο της κυβέρνησης που έχει την ευθύνη να διαχειριστεί το θέμα σε αυτή την κρίσιμη στιγμή» σημείωσε η Χρυσούλα Παλιαδέλη από την παράταξη «Συμμετέχω», η οποία τελικά ψήφισε «παρών». Ο Βασίλης Ρέβας από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» τόνισε ότι το όνομα «Μακεδονία» ή παράγωγά του, θα πρέπει να γίνουν αποδεκτά μόνο ως γεωγραφικός προσδιορισμός. Η φράση του, άλλωστε, ότι «τα συλλαλητήρια που διοργανώνουν εθνικιστές, και όποιες άλλες φασιστικές δυνάμεις επιχειρούν να καπηλευτούν λαϊκές ανησυχίες», προκάλεσε την αντίδραση περιφερειακών συμβούλων της παράταξης της πλειοψηφίας. Κατά του ψηφίσματος τάχθηκε και ο Δαμιανός Ανδρέου, από την «Οικολογία Αλληλεγγύη», υποστηρίζοντας μία σύνθετη ονομασία, ενιαία για όλες τις χρήσεις, που δεν θα επιτρέπει αλυτρωτισμούς και μισαλλόδοξες πολιτικές.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου