Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com


Σάββατο, 27 Ιανουαρίου 2018

«Κυρώσεις και εξοπλισμοί απειλούν την Ευρώπη με πόλεμο»

 Σάββατο, 27 Ιανουαρίου, 2018Ευρείας κλίμακας επίθεση στη Ρωσία»

«Κυρώσεις και εξοπλισμοί απειλούν την Ευρώπη με πόλεμο»
«Πρόκειται πράγματι για ευρείας κλίμακας επίθεση κατά της Ρωσίας, της ρωσικής κοινωνίας, με μεγάλες πιέσεις στην οικονομία. Πρόκειται για μεγάλο οικονομικό πόλεμο. Μιλάω σοβαρά και θα τον εκλάβουμε πολύ σοβαρά» είπε ο πρόεδρος της ρωσικής τράπεζας VTB Bank.Πηγή: ANA
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δεν έχουν κηρύξει κατά της Ρωσίας απλώς εμπορικό πόλεμο, αλλά «έναν πολύ μεγάλο οικονομικό πόλεμο» που έχει στόχο την αλλαγή της εξουσίας στη χώρα, είπε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός ο πρόεδρος της ρωσικής τράπεζας VTB Bank Αντρέι Κόστιν.
«Νομίζω ότι αυτό είναι που επιδιώκει η Δύση. Νομίζω ότι θέλουν με τις κυρώσεις να ασκήσουν μεγάλες πιέσεις στη Ρωσία, ώστε να ανατραπεί η κυβέρνηση και ο πρόεδρός της από κάποιον που θα είναι πιο κατάλληλος γι αυτούς» δήλωσε ο Κόστιν, κατά τη διάρκεια επαγγελματικού γεύματος στο Νταβός (η δήλωση είναι από το Ria Novosti).

Σύμφωνα με το Ria Novosti, ο πρόεδρος της VTB Bank, αναφερόμενος στις κυρώσεις, τόνισε ότι «πρόκειται πράγματι για ευρείας κλίμακας επίθεση κατά της Ρωσίας, της ρωσικής κοινωνίας, με μεγάλες πιέσεις στην οικονομία. Πρόκειται για μεγάλο οικονομικό πόλεμο. Μιλάω σοβαρά και θα τον εκλάβουμε πολύ σοβαρά». 
«Χειρότερες από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου»
Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο ρώσος τραπεζίτης υπογράμμισε ότι οι νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και ο ανταγωνισμός των εξοπλισμών απειλούν την Ευρώπη με στρατιωτική διένεξη. Αναφερόμενος στις σχέσεις Ρωσίας - ΗΠΑ, είπε ότι είναι χειρότερες απ’ ό,τι την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου και πρόσθεσε πως εάν υπάρξουν κυρώσεις κατά των ρωσικών πιστωτικών ιδρυμάτων «δεν βλέπω τον λόγο, που μετά από αυτό θα έπρεπε να παραμείνει στην Ουάσιγκτον ο ρώσος πρεσβευτής ή να κολυμπάει στα παγωμένα νερά της Μόσχας ο αμερικανός πρεσβευτής» (σ.σ.: λίγες μέρες αφότου ο Πούτιν βούτηξε στα παγωμένα νερά την ημέρα των Θεοφανίων, έπραξε το ίδιο και ο αμερικανός πρέσβης). 

Στη συνέντευξη πάντως που έδωσε στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, όπως επισημαίνει η οικονομική ιστοσελίδα Business FM, ο Κόστιν ήταν πιο ήπιος: «Δεν κατανοούμε ακριβώς τι συμβαίνει. Θεωρούσαμε ότι εσείς εκλέξατε πρόεδρο, και εν συνέχεια αρχίσατε να του επιτίθεστε. Αυτό είναι λίγο ανόητο. Και πρέπει να σας πως ότι το θεωρούμε και λίγο επικίνδυνο επειδή στην Ευρώπη φθάνουν πολλά όπλα. Η Ρωσία θα δώσει τη δική της απάντηση. Τι θα συμβεί; Ξέρετε, πιστεύω ότι αυτό είναι πολύ επικίνδυνο. Δεν εννοώ τον πυρηνικό πόλεμο, αλλά όπως γνωρίζετε, όταν συγκεντρώνονται υπερβολικά πολλοί εξοπλισμοί σ’ ένα χώρο, νομίζω ότι αυτό μειώνει το επίπεδο της ασφάλειας».

«Οι ρωσικές ελίτ ανησυχούν»
Ο διευθυντής του Κέντρου πολιτικών ερευνών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Πάβελ Σάλιν , σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Αντρέι Κόστιν, είπε ότι « η σκληρότητα των διατυπώσεων που φθάνουν έως το ‘θερμό επεισόδιο’, και όλα τα άλλα, επιβεβαιώνουν ότι οι ρωσικές ελίτ, παρότι το θέμα αυτό σε επίπεδο πληροφόρησης δεν αναφέρεται συχνά, ανησυχούν για τις συνέπειες που θα υπάρξουν από τις νέες κυρώσεις». 
Στο ερώτημα τι προβλέπει όσον αφορά τις νέες αμερικανικές κυρώσεις, ο ρώσος τραπεζίτης αρκέσθηκε να πει ότι «δεν υπάρχουν πληροφορίες. Θεωρούνται μυστικές», προσθέτοντας πως «είναι αμφίβολο αν (οι κυρώσεις ) θα οδηγήσουν στην αποκατάσταση της συνεργασίας» μεταξύ των δύο χωρών.
TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου