Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017

Αρχαιολόγοι στην Τουρκία μπορεί να ανακάλυψαν τα οστά του Αγίου Νικολάου (Santa Claus)



Ο Αγιος Νικόλαος. Φωτογραφία αρχείου: Ευρωκίνηση/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ.
ΑΓΚΥΡΑ. Τούρκοι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι μπορεί να ανακάλυψαν τα οστά του Αγίου Νικολάου, από τον οποίο έχει προκύψει ο μύθος του «Αϊ Βασίλη» (Santa Claus), κάτω από μία εκκλησία στον τόπο γέννησής του στη Νότια Τουρκία.
Ο Αγιος Νικόλαος γεννήθηκε και υπηρέτησε ως επίσκοπος στα Μύρα, τη σημερινή τουρκική μεσογειακή πόλη Demre, κοντά στην Αττάλεια, τον 4ο π.Χ. αιώνα (η Μύρα της αρχαίας Λυκίας). Θάφτηκε στην περιοχή, αλλά τα οστά του, εκτιμάται πως τα σύλησαν και τα πήγαν στην ιταλική πόλη Μπάρι.
Οι Τούρκοι αρχαιολόγοι, ωστόσο, πρόσφατα έχουν ανακαλύψει, όπως πιστεύουν, έναν ναό κάτω από την εκκλησία και τώρα εκτιμούν πως τα οστά μπορεί να βρίσκονται εκεί, όπως δήλωσε ο Cemil Karabayram, επικεφαλής της Αρχής Μνημείων της Αττάλειας στο «Associated Press».
Οι αρχαιολόγοι αναζητούν έναν τρόπο να μπουν στον ναό χωρίς να προκαλέσουν φθορά στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, η οποία είναι του 11ου αιώνα, πρόσθεσε ο ίδιος. Ο Cemil Karabayram σημείωσε ακόμη πως ο ναός ανακαλύφθηκε σε έρευνες «geo-radar» της εκκλησίας, οι οποίες έγιναν στο πλαίσιο του σχεδίου ανακαίνισής της.
«Είναι ένας ναός άθικτος, είναι ανέγγιχτος, αλλά μπορεί να έχει επηρεαστεί από έναν σεισμό», είπε. «Αυτό είναι σημαντικό εύρημα, τόσο πολιτισμικά, όσο και για τον τουρισμό της Τουρκίας», συμπλήρωσε. Ο Cemil Karabayram σημείωσε τέλος πως τα οστά που μεταφέρθηκαν λαθραία στο Μπάρι μπορεί να ανήκουν σε άλλον ιερέα.
Ο Αγιος Νικόλαος ήταν γνωστός για τη γενναιοδωρία του. Ο μύθος του εξαπλώθηκε σε όλο τον Κόσμο και κατέστη συνυφασμένος με μυθικές ιστορίες του Αϊ Βασίλη (Santa Claus) που φέρνει δώρα.
Το θέμα απασχόλησε και την αγγλόφωνη «Hurriyet» με άρθρο του Σαλίμ Ουζούν, που αναφερόμενος στον Cemil Karabayram έγραψε ότι υπάρχουν πολλές εργασίες που αναφέρονται στον τάφο του Αγίου Νικολάου.
«Μελετήσαμε αυτά τα έγγραφα από το 1942 έως το 1966. Υπήρχαν κάποιες σημειώσεις που ανέφεραν ότι η εκκλησία είχε γκρεμιστεί και ξαναχτιστεί. Και πως κατά τη διάρκεια της κατεδάφισης κάποιοι πήραν τα οστά στο Μπάρι. Αλλά αυτά δεν ανήκαν στον Αγιο Νικόλαο, αλλά σε άλλον ιερέα».
Αυτό το ισχυρίζεται και η καθηγήτρια Yildiz Otuken, στην έδρα Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Hacettepe. Η ίδια θεωρεί ότι ο Αγιος Νικόλαος φυλάχθηκε σε ειδικό μέρος. Η καθηγήτρια προϊστατο για 20 χρόνια στις ανασκαφές της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου