Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος επιστρέφει τις 75.000 δολάρια στην «Ηγεσία των 100»


Του Θεοδώρου Καλμούκου 



Τετάρτη, 11 Οκτωβρίου, 2017
Ο κ. Γεώργιος Τσαντίκος επιδίδει στον Αρχιεπίσκοπο Γέροντα Αμερικής κ. Δημήτριο επιταγή το 2014 για τα προγράμματα της Αρχιεπισκοπής. Φωτογραφία αρχείου: Αρχιεπισκοπή Αμερικής.
ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής κ. Δημήτριος, επιστρέφει την επιταγή των 75.000 δολαρίων πίσω στην Οργάνωση της «Ηγεσίας των 100», έπειτα από την αποκάλυψη του «Εθνικού Κήρυκα» ότι ζήτησε τα χρήματα αυτά για να εκδώσει «Ορθόδοξο Παρατηρητή», προκειμένου να απαντήσει στον «Εθνικό Κήρυκα».
Οπως έγραψε ο «Ε.Κ.» τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017, πλείστα όσα μέλη της «Ηγεσίας των 100» διαμαρτυρήθηκαν για την απόφαση αυτή της εκτελεστικής επιτροπής να δοθούν $75.000 στον Αρχιεπίσκοπο για να εκδώσει τον «Ορθόδοξο Παρατηρητή».
Αρκετοί εξέφρασαν φόβους μήπως η Οργάνωση, η οποία αποτελεί ξεχωριστό Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό ανεξάρτητο από την Αρχιεπισκοπή, χάσει το προνόμιο του Μη Κερδοσκοπικού και οδηγηθεί σε περιπέτειες.
Ενα μέλος της εκτελεστικής επιτροπής αρνήθηκε να συναινέσει να δοθούν οι 75 χιλιάδες δολάρια, λέγοντας ότι δεν είναι σωστό να γίνει κάτι τέτοιο και αντιπρότεινε να συγκεντρώσουν το ποσό από την τσέπη τους αντί να το δώσουν από τα ταμεία της Οργάνωσης. H οικονομική κατάσταση στην Αρχιεπισκοπή είναι τόσο σοβαρή που δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για μία έκδοση του «Ορθόδοξου Παρατηρητή».
Ο κ. Γεώργιος Τσαντίκος, πρόεδρος της «Ηγεσίας των 100» και συνάμα αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου της Αρχιεπισκοπής δεν απάντησε σε μήνυμα του «Ε.Κ.».
Στα ταμεία της «Ηγεσίας των 100» υπάρχουν 91,1 εκατομμύρια δολάρια. Αποτελείται από 1.060 μέλη εκ των οποίων τα 680 έχουν καταβάλλει στο ακέραιο τη συνεισφορά τους. Το ολικό ποσό των χορηγιών που έχει δώσει η Οργάνωση από το έτος 1984 που συστήθηκε ανέρχεται στα 48.198.332 δολάρια.
Η «Ηγεσία των 100» έδωσε χορηγίες για το τρέχον έτος 2017 το ποσό των $2,6 εκατομμυρίων, για το έτος 2016 είχε δώσει $3.672.278, για το έτος 2015 το ποσό του $1.735.799 και επί πλέον 700 χιλιάδες δολάρια, για το έτος 2014 το ποσό των $2.453.833.
Η Οργάνωση είναι ο μεγαλύτερος οικονομικός υποστηρικτής του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής, παρέχοντας για υποτροφίες το ποσό του ενός εκατομμυρίου τον χρόνο.
Η «Ηγεσία των 100» είναι μη κερδοσκοπικός Οργανισμός – Κληροδότημα, ο οποίος ιδρύθηκε επί Αρχιεπισκοπίας του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Ιακώβου το έτος 1984. Η βασική ιδέα ήταν να βρεθούν εκατό Ελληνοαμερικανοί, οι οποίοι να πεισθούν να δώσουν εκατό χιλιάδες δολάρια ο καθένας.
Το ποσό θα μπορούσαν να το δώσουν είτε συνολικά σε μία δόση, είτε σε δέκα χρόνια επί δέκα χιλιάδες δολάρια τον χρόνο, οπότε έτσι προέκυψε και η αρχική του ονομασία, «Ηγεσία των 100», ενώ αργότερα αφιερώθηκε επ’ ονόματι του Αρχιεπισκόπου Ιακώβου.
Το σκεπτικό ήταν το Κληροδότημα αυτό να χρηματοδοτεί διάφορα προγράμματα της Εκκλησίας, ενώ από το Καταστατικό του απαγορεύεται να δίνει χρήματα για να καλύπτονται λειτουργικά έξοδα της Αρχιεπισκοπής ή να αποπληρώνονται χρέη ή δάνεια.
Αναφορικά με τον «Ορθόδοξο Παρατηρητή» σημειώνεται ότι τον ίδρυσε ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής και μετέπειτα Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας το έτος 1934.
Αρχικά είχε τη μορφή περιοδικού με καλαίσθητη εμφάνιση και επίκαιρη ύλη πάνω και πέρα από τις δραστηριότητες του Αρχιεπισκόπου.
Το έτος 1971 ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος το μετέτρεψε σε μικρού μεγέθους εφημερίδα τύπου «tabloid» η οποία κυκλοφορούσε δύο φορές τον μήνα, ενώ το 1990 έγινε μηνιαία.
Πηγή:: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου