Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Ο Αρχιεπίσοκος Δημήτριος και το μέλλον της Ελληνικής Γλώσσας στις ΗΠΑ. Λέτε να πάμε καλύτερα ή "μία από τα ίδια";

Διαβάζουμε σε άρθρο του Θεόδωρου Καλμούκου για το ενδιαφέρον του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου για την Ελληνική Γλώσσα.  Από πότε;  Μπροστά στη φωτογραφική μηχανή, στις κάμερες και στο μαγνητόφωνο και φωτογραφίες και καλά λόγια... για τα μέσα ενημέρωσης και μετά;  Του χρόνου πάλι.
Αλλά πρέπει να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά τους για να μην έχουμε αυταπάτες.  Και εξηγούμε.  Τι έκανε ο Σεβασμιώτατος για τα ημερήσια σχολεία που έκλεισαν αλλά και για αυτά που είναι έτοιμα να κλείσουν;
Τι έκανε ο Σεβασμιώτατος στις κληρικολαϊκές για να ανεβάσει το ηθικό των δασκάλων, των ιερέων που ενδιαφέρονται για την Ελληνική γλώσσα και Παιδεία;
Βέβαια, με την πένα του Θεόδωρου Καλμούκου που γράφει κάθε λίγο και λιγάκι για τον Ελληνισμό, την Ορθοδοξία, την Ελληνική Γλώσσα και ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος αντιλήφτηκε ότι η Ελληνική Γλώσσα πρέπει να παίξει μεγάλο ρόλο.  
Λέω ότι αντιλήφτηκε γιατί πληροφορίες μου λένε ότι το φετινό καλοκαίρι στο Βαρθολομιό της Ηλείας προσκάλεσε και μίλησε σε ιερείς της Ελλάδας να έρθουν στις ΗΠΑ γιατί η εδώ εκκλησία έχει ανάγκη καλών ιερέων.  Άραγε κατάλαβε επι τέλους ότι το Ελληνικό Κολέγιο/Θεολογική Σχολή με το τρόπο που λειτουργεί είναι "λίγο".  Τελευταία έχουμε απόφοιτους της Θεολογικής Σχολής του Brookline, ιερείς δηλαδή που δεν κατέχουν την Ελληνική Γλώσσα και να ήταν αυτό μόνο αλλά αρκετοί από αυτούς τους ιερείς στο λόγο τους απο το ιερό βήμα λένε πράγματα που είναι για τους "φτωχούς το πνεύματι".   Πολλές φορές αυτά που λένε στα Ελληνικά αλλά και στα Αγγλικά είναι "παπαγαλία" που εάν χάσουν την "ροή" του λόγου ξεφεύγουν και λένε ανούσια πράγματα.
Δεν είμαι εγώ ο ιδικός να πω στους ιερείς τι να πουν στο κήρυγμα τους, όχι βέβαια.  Αλλά όπως και πολλοί άλλοι ακούω και αυτούς που "κηριττουν" αλλά και αυτούς που ακούν αυτούς που "κηρίττουν".  Θα έλεγα καλύτερα να μη κηρύττουν και εκτίθενται.  
Ομολογώ ότι ξαφνιάστικα θετικά για τη θέση του Αρχιεπισκόπου.  Ενδιαφέρον σου λέει.  Μπράβο του.  Αλλά έπρεπε να περάσουν τόσα χρόνια;  Ή μήπως το συνεχές αρθρογράφημα και ενημέρωση του κ. Καλμούκου βλέπουμε κατ' ανάγκη αλλαγή του πρώτου τη τάξη μητροπολίτη στις ΗΠΑ;  Μήπως οι προσφορές αλλά και η προσέλευση της νεολαίας στους ναούς στέλνουν μηνύματα και η ανάγκη γίνεται καθήκον;
Ο χρόνος θα το δείξει.  Ας ελπίσουμε ότι έστω και τώρα θα δείξει το ανάλογο ενδιαφέρον και θα είναι "on top of these issues" γιατί διαφορετικά το πρόβλημα θα μεγαλώσει.
Η Σύνταξη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου