Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

ΝΕΑ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου, 2015

  • Έληξε η κατάληψη στα ΤΕΙ Αθήνας, καθώς μετά από 14 ημέρες αποχώρησαν οι φοιτητές που ζητούσαν να χορηγηθούν άμεσα φοιτητικές άδειες στον Νίκο Ρωμανό.
  • Στην ανάγκη να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του xρέους ως μια διεθνής πρόκληση αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για την Αναπτυξιακή Ατζέντα 2015. Ο κ. Τσίπρας τάχθηκε υπέρ ενός παγκόσμιου και ευρωπαϊκού οικονομικού και χρηματοπιστωτικού συστήματος που θα ευνοεί την ανάπτυξη και υπογράμμισε την ανάγκη η ελληνική κρίση να λειτουργήσει διδακτικά στο μέλλον.
  • «Η αλλαγή του εκλογικού νόμου, ως ένα από τα σοβαρά ζητήματα για τα οποία η Αριστερά έχει διαχρονικά δεσμευθεί», πρόκειται να τεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης της νέας Βουλής, σύμφωνα με τον υποψήφιο Πρόεδρό της Νίκο Βούτση. Σχετικά με τις Εξεταστικές Επιτροπές, ο κ. Βούτσης χαρακτηρίζει ως εξαιρετικά πιθανή την ανανέωση της εντολής «για τις γερμανικές αποζημιώσεις, που υπήρχε ομόφωνη κατεύθυνση, όπως και για τα θέματα που αφορούν σε Εξεταστικές Επιτροπές για σκάνδαλα ή για το μνημόνιο».
  • Η Ολομέλεια της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων με την υπ' αριθμ. 94/2015 απόφαση της έκρινε ότι δεν αντίκειται στο νόμο 2472/1997 για την προστασία των προσωπικών δεδομένων η δήλωση του μαθητή ή των γονέων του ότι επιθυμούν την απαλλαγή του μαθητή από το μάθημα των θρησκευτικών για λόγους θρησκευτικής συνείδησης.
  • Kαθιέρωση τριετούς διάρκειας σπουδών, μέσω ενός σύγχρονου εκπαιδευτικού προγράμματος στο πλαίσιο των ΑΣΕΙ, και αναβάθμιση της στρατιωτικής και ακαδημαϊκής εκπαίδευσης, προβλέπεται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης και της εξέλιξης των μονίμων υπαξιωματικών.

Κόσμος

  • Την απόλυτη πλειοψηφία στο περιφερειακό Κοινοβούλιο κατακτά σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα ο συνασπισμός των κομμάτων που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας. Η νίκη του μπλοκ «Μαζί για το ναι» στις τοπικές κάλπες της Κυριακής ανοίγει νέο κεφάλαιο θέτοντας την Καταλονία σε τροχιά σύγκρουσης με την κεντρική κυβέρνηση στη Μαδρίτη.
  • Το αντιπολιτευόμενο βρετανικό Εργατικό Κόμμα ανακοίνωσε την Κυριακή ότι δημιούργησε μια συμβουλευτική επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν ο νομπελίστας αμερικανός οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς και ο γάλλος συγγραφέας του βιβλίου «Το Κεφάλαιο τον 21ο αιώνα» Τομά Πικετί και η οποία θα συνεισφέρει στη διαμόρφωση των πολιτικών του κόμματος κατά της λιτότητας.
  • Σε ηλικία εκατό ετών πέθανε την Κυριακή στην Ρώμη το ιστορικό στέλεχος του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, Πιέτρο Ινγκράο. ««Υπήρξε εμβληματική μορφή του αριστερού ευρωκομμουνισμού και της ριζοσπαστικής ευρωπαϊκής αριστεράς» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
  • Περισσότεροι από 15.000 πολίτες διαδήλωσαν την Κυριακή στις Βρυξέλλες υπέρ της υποδοχής των προσφύγων. Σε πάρκο κοντά στον τόπο της διαδήλωσης, ένας καταυλισμός από σκηνές δημιουργήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες για να προσφέρει καταφύγιο, τροφή και ρούχα.
  • Διπλωματικός πυρετός «κορυφής» στο Συριακό με φόντο την ρωσική στρατιωτική ανάμειξη, την κλιμάκωση της δράσης της ISIS και το μόνιμο αγκάθι της παραμονής ή μη Άσαντ στην εξουσία. Το Ιράν μπορεί να διευκολύνει την λύση, δήλωσε την Κυριακή ο Φρανσουά Ολάντ συναντώντας στη Νέα Υόρκη τον Χασάν Ροχανί -ο οποίος την ίδια στιγμή σε συνέντευξή του λέει ότι η Τεχεράνη είναι έτοιμη να συζητήσει ένα «σχέδιο δράσης» αφού ηττηθούν οι τζιχανιστές. Ενώπιως ενωπίω ήλθαν επίσης Κέρι-Λαβρόφ συζητώντας και επί της πιθανότητας «πολιτικής μετάβασης».

Οικονομία

  • Η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη έως το δεύτερο εξάμηνο του 2016, εφόσον είναι θετική η αξιολόγηση του προγράμματος από τους πιστωτές στα τέλη Νοεμβρίου, έχει προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και έχει ανοίξει ο δρόμος για την ελάφρυνση του χρέους, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Financial Times.
  • Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανέστειλε την αγορά τιτλοποιημένων δανείων που βασίζονται σε στοιχεία ενεργητικού της Volkswagen, καθώς εξετάζει τις οικονομικές συνέπειες του σκανδάλου που έχει πλήξει τη μεγαλύτερη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.
  • Ποια θα είναι τα πρώτα νησιά, στα οποία θα αρθεί ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ από 1ης Οκτωβρίου, πρόκειται να αποφασιστεί σε σύσκεψη που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στο υπουργείο Οικονομικών. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα πρόκειται για τα πλέον τουριστικά νησιά.
  • Πηγή: Σαν Σήμερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου