Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

Το Συμβούλιο Εφετών απάλλαξε τον Δήμαρχο Πύργου κ. Λιατσή αλλά και παραπομπή του δημάρχου Πύργου για την αυτεπιστασία

Σε δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων παραπέμπεται τελικά, για το ένα από τα δύο σκέλη της πολύκροτης υπόθεσης που αφορά τη θητεία του κατά την περίοδο 2002 – 2006, ο δήμαρχος Πύργου κ. Γαβρίλης Λιατσής μετά το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών της Πάτρας. Σύμφωνα με το βούλευμα των τριών Εφετών ο δήμαρχος Πύργου  κατηγορείται για υπεράριθμες προσλήψεις έκτακτου προσωπικού που έγιναν το φθινόπωρο του 2006 προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σε έργα που θα εκτελούσε ο δήμος με τη μέθοδο της αυτεπιστασίας. Αντίθετα το Συμβούλιο Εφετών απάλλαξε τον κ. Λιατσή αλλά και όλους τους άλλους αιρετούς και υπηρεσιακούς παράγοντες από το σκέλος της υπόθεσης που αφορά στη λήψη από πλευράς του δήμου εικονικών τιμολογίων από προμηθευτές και εργολάβους. Ο ίδιος ο κ. Λιατσής δεν θέλησε χθες να προβεί σε κάποια δήλωση, ωστόσο η παράταξη «Σύγχρονος Πύργος» της οποίας ηγείται από το 1994 με ανακοίνωση της επισημαίνει ότι έπεσε στο κενό «η μεγαλύτερη πολιτική απάτη που υφάνθηκε ποτέ στο δήμο», μετά την απαλλαγή του δημάρχου, των αντιδημάρχων και των υπαλλήλων για τα εικονικά τιμολόγια και προβλέπει ότι «θα δικαιωθεί και για την τελευταία σκιά» που αφορά στην «πρόληψη δεκάδων ανέργων κατόπιν εισηγήσεων των υπηρεσιών του δήμου και έλεγχο από τις υπερκείμενες αρχές».

Χρειάστηκαν να περάσουν οκτώ ολόκληρα χρόνια, από το 2007 έως και σήμερα, για να ολοκληρωθεί η ανακριτική διαδικασία της υπόθεσης που έχει απασχολήσει την κοινή γνώμη του Πύργου και έχει αποτελέσει πεδίο έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ της παρούσας με την πρώην Δημοτικής Αρχής. Μετά από την πολυετή προανάκριση και κυρίως ανάκριση, κατά τη διάρκεια της οποίας εξετάστηκαν εκατοντάδες μάρτυρες, και έχοντας υπάρξει όλο αυτό το διάστημα πολλές διακυμάνσεις και ανατροπές στην εξέλιξη της, το Τριμελές Συμβούλιο Εφετών της Πάτρας κατέληξε στην απόφαση του και εξέδωσε το υπ. αριθμόν 155/2015 βούλευμα που έχει δύο σκέλη. Το πρώτο που αφορά στη λήψη εικονικών τιμολογίων από το δήμο Πύργου κατά έτη 2003, 2004, 2005 και 2006 είναι αθωωτικό και για τους 23 κατηγορούμενους που συμπεριλαμβάνονταν στην πολυσέλιδη δικογραφία. Αντίστοιχα στο δεύτερο που σχετίζεται με τις προσλήψεις δεκάδων εργαζομένων στο δήμο για δύο έργα αυτεπιστασίας παραπέμπει σε δίκη το δήμαρχο Πύργου, κρίνοντας ότι ο αριθμός των προσληφθέντων ήταν υπεράριθμος για το μέγεθος των συγκεκριμενων έργων με συνέπεια να ζημειωθεί οικονομικά ο δήμος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση του τριμελούς συμβουλίου για παραπομπή ελήφθη, παρά το γεγονός ότι η εισήγηση του Εισαγγελέα Εφετών ήταν απαλλακτική και για το θέμα της αυτεπιστασίας.
Απαλλαγή και των «23»
Ειδικότερα στο πρώτο τμήμα του πορίσματος το Συμβούλιο Εφετών αφού εξέτασε ενδελεχώς όλα τα στοιχεία της δικογραφίας «αποφαίνεται να μην υπάρξει κατηγορία κατά του Γαβριήλ Λιατσή του Σπυρίδωμα, των τότε αντιδημάρχων και δημοτικών συμβούλων Αντωνίου Βαγγόπουλου του Βασιλείου, Βασιλείου Καλόφωνου του Κωνσταντίνου, Παύλου Μαλλιόπουλου του Πάνου, Ιωάννη Μιχαλακόπουλου του Γεωργίου, Κωνσταντίνου Διαμαντόπουλου του Παναγιώτη, Αυγερινού Ζουμπάκη, Ευσταθίου Δημητρακόπουλου του Βασιλείου,  του Μιχαήλ, Γεωργίου Παναγιωτακόπουλου του Ιωάννη και των υπαλλήλων του δήμου, Αγγελικής Γουβαλάρη – Διονυσοπούλου του Πέτρου, Ευθαλίας Κωστοπούλου του Μιχαήλ, Παναγιώτας Κανελλοπούλου – Ζούβελα του Γεωργίου, Ηλία Τζαβάρα του Παναγιώτη, Αντωνίας Παπανικολάου, Γεωργίου Βορλόκα, Αθανασίου Σηπέτα, Δημητρίου Μπαρτζιώτη, Ευαγγελίας Ροζή, Κυριάκου Παναγιωτόπουλου, Μαρίας Λαδέα, Σοφίας Αναγνωστοπούλου και  Νικολάου Κόκκαλη, για τις πράξεις α) της απιστίας σχετικής με την υπηρεσία κατά συναυτουργία κατ’ εξακολούθηση με ελάττωση της περιουσίας του δημοσίου μεγαλύτερη από το ποσό των 150 χιλ. ευρώ και β) της αποδοχής εικονικών φορολογικών στοιχείων κατά συναυτουργία η συνολική αξία των οποίων υπερβαίνει το ποσό των 150 χιλ. ευρώ, κατ’ εξακολούθηση».
Σύμφωνα με πληροφορίες δύο ήταν τα βασικά στοιχεία που συντέλεσαν στην ετυμηγορία των δικαστικών λειτουργών. Το πρώτο ότι από τις καταθέσεις των μαρτύρων και τα υπόλοιπα στοιχεία της δικογραφίας δεν αποδεικνυόταν η εικονικότητα των τιμολογίων και το δεύτερο και ίσως κρισιμότερο ότι είχαν αθωωθεί από τα ποινικά δικαστήρια όλοι ανεξαιρέτως οι προμηθευτές του δήμου που είχαν κατηγορηθεί για την έκδοση των συγκεκριμένων τιμολογίων.

Υπεράριθμες προσλήψεις
Αντίθετα το δεύτερο τμήμα του βουλεύματος «παραπέμπει τον κατηγορούμενο Γαβριήλ Λιατσή του Σπυρίδωνα ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πατρών για να δικασθεί ως υπαίτιος του ότι  «κατά το έτος 2006 προέβη στην εκτέλεση έργων με αυτεπιστασία και συγκεκριμένα των έργων «Τσιμεντοστρώσεις στο Διευρυμένο Δήμο Πύργου» και «Αγροτική Οδοποιία Δήμου Πύργου» προϋπολογισμού 600 χιλ. ευρώ και 400 χιλ. ευρώ αντίστοιχα.»

Ειδικότερα όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο βούλευμα «αφενός μεν για το έργο Τσιμεντοστρώσεις στο Διευρυμένο Δήμο Πύργου ζημιώθηκε ο δήμος με το ποσό των 406.337,30 ευρώ από την αδικαιολόγητη απασχόληση 103 εργαζόμενων αντί των  εργαζόμενων που προέβλεπε η μελέτη και αφετέρου για το έργο Αγροτική Οδοποιία Δήμου Πύργου σύμφωνα με το βούλευμα ζημιώθηκε με το ποσό των 348.373,09 ευρώ από την απασχόληση 67 εργαζομένων, αντί αυτών που προέβλεπε η μελέτη. Η συνολική ζημιά που υπέστη ο δήμος του Πύργου, σύμφωνα με το εν λόγω βούλευμα, ανέρχεται στο ποσό των 754.710,39 ευρώ.»
Πηγή: ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου