Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Τι είπε ο Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών:


Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου, 2015

Δεν μπορούμε να μιλάμε για δάνεια στις ανεπτυγμένες χώρες εάν δεν αντιμετωπίζουμε το χρέος



Το ζήτημα του χρέους αναδεικνύει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για την αναπτυξιακή ατζέντα μετά το 2015.
Ο πρωθυπουργός έθεσε το ερώτημα πως μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι τα επόμενα 15 χρόνια δεν θα επαναλάβουμε τα ίδια λάθη με τα προηγούμενα 15, ή τα 15 πριν από αυτά και γιατί συμβαίνει τα τελευταία 30 και πλέον χρόνια, να μιλάμε όλο και περισσότερο για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την εξάλειψη της φτώχειας, και ακόμη οι προκλήσεις σε επίπεδο ασφάλειας, οικονομίας, κοινωνίας και περιβάλλοντος που αντιμετωπίζουμε σε παγκόσμιο και σε περιφερειακό επίπεδο, να παραμείνουν ίδιες, ή να επιδεινώνονται ακόμα περισσότερο.
Στην ομιλία του υπογράμμισε επίσης ότι «η εμπειρία μας στην Ελλάδα θα μπορούσε να είναι διδακτική» απαριθμώντας τις 3 επικαλυπτόμενες κρίσεις στις οποίες η χώρα μας βρίσκεται στο επίκεντρο.
  • Μιας οικονομικής κρίσης που δημιουργείται από μια οικονομική πολιτική, η οποία έχει οδηγήσει σε μείωση 25% του ΑΕΠ μας και με σοβαρές κοινωνικές συνέπειες.
  • Μιας κρίσης ασφάλειας, λόγω της αυξανόμενης αστάθειας γύρω από την Ελλάδα, στη Βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Μαύρη Θάλασσα.
  • Και μιας προσφυγικής κρίσης, που εκδηλώνεται με την μαζική μετανάστευση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, οι οποίοι αναζητούν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη.
tsipras un
Αναφορικά με το θέμα του χρέος τόνισε ότι δεν μπορούμε να μιλάμε ουσιαστικά για βοήθεια στις αναπτυσσόμενες χώρες ή δάνεια στις ανεπτυγμένες, εκτός αν αντιμετωπίσουμε το ζήτημα του Χρέους σαν μια διεθνή πρόκληση, στο επίκεντρο του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού μας συστήματος. «Σε όλα τα φόρα θα πρέπει να μιλούν για το πώς η αναδιάρθρωση ή αναδιαμόρφωσή του, μπορεί να συνδεθεί με την ανάπτυξη» επεσήμανε.
«Θα προωθήσουμε με συνέπεια και θα υποστηρίξουμε όλες τις προσπάθειες για ένα παγκόσμιο και ευρωπαϊκό οικονομικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα, που θα ευνοεί την ανάπτυξη. Ένα σύστημα που θα επιτρέψει την Ατζέντα μας να ακμάσει μέσα στα επόμενα 15 χρόνια, αντί να ασφυκτιά, όπως έκανε τα τελευταία 30».
Καρφιά στη Γερμανία
Στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα δεν έλειψαν και τα καρφιά στην Γερμανία, αφού τόνισε ότι «η ιστορική εμπειρία δείχνει ότι η αναδιάρθρωση του χρέους είναι αναγκαία για την ανάπτυξη, ακόμη και για τις ανεπτυγμένες χώρες, όπως συνέβη για τη Γερμανία το 1953». Και συνέχισε: «Δεν μπορούμε να μιλάμε για εξάλειψη της φτώχειας και της ανεργίας, εκτός αν μπορούμε να συζητήσουμε για το πώς θα χτίσουμε ή θα βελτιώσουμε κράτη πρόνοιας αντί να τα καταστρέφουμε».
Άφησε δε αιχμές για τον τρόπο που λειτουργούν τα προγράμματα διάσωσης, που δεν αφήνουν τα κράτη να ορίζουν τις δικές τους πολιτικές. « Πρέπει να απομακρυνθούμε από τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη ότι οι αγορές είναι ο μοναδικός κατανεμητής πόρων στην οικονομία. Και δεν μπορούμε να μιλήσουμε για ένα σταθερό φορολογικό σύστημα στη βάση ενός παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος που ενθαρρύνει τους φορολογικούς παραδείσους και την δημιουργία off shore εταιρειών. Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, δεν μπορούμε να μιλάμε για ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, παρά μόνον εάν οι δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις διατηρούν το δικαίωμα να αποφασίζουν για αυτό» σημείωσε.
tsipras un
Παρέμβαση για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα και την Ευρώπη, αλλά και για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα κάνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και κατά την παρουσία του στο πάνελ που διοργανώνεται από το Clinton Global Initiative στη Ν. Υόρκη. Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να αναφερθεί στα εργαλεία αντιμετώπισης της κρίσης και να υπογραμμίσει ότι η σκληρή λιτότητα δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά στην κατεύθυνση αυτή. Στο ίδιο πάνελ θα συμμετέχει και τον πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Bill Clinton.
Ο κ. Τσίπρας θα συναντήσει -πιθανότατα την Τετάρτη- τον αμερικανό ΥΠΕΞ Τζον Κέρι, ενώ ολιγόλεπτη συνάντηση αναμένεται να έχει και με τον Μπαράκ Ομπάμα στο γεύμα που θα παραθέσει προς τιμή όλων των ηγετών ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, αλλά και στην καθιερωμένη δεξίωση που παραθέτει ο πρόεδρος των ΗΠΑ προς τους αρχηγούς όλων των ξένων αποστολών.
Πηγή: Huffpost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου