Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Η ομιλία του Γκίκα Χαρδούβελη (πρώην Υπουργού Οικονομικών (2014- Ιανουάριος 2015) στο Πανεπιστήμιο του Harvard

Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου, 2015
Ήταν κάθετα εναντίον της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Βέβαια όταν είσαι Υπουργός Οικονομικών και χάνεις τη θέση σου έχεις τους λόγους σου να είσαι εναντίον!

Χθες το βράδυ στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και συγκεκριμένα στο Κέντρο των Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Β' Θεματικό Πρόγραμμα της χρονιάς με θέμα “The Second Annual Summit on the Future of Europe” μίλησε ο καθηγητής των Οικονομικών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, πρώην Υπουργός Οικονομικών στην Κυβέρνηση Σαμαρά.(2014 - 25 Ιανουαρίου, 2015) κ. Γκίκας Χαρδούβελης.
Στο διήμερο Τρίτη-Τετάρτη 22&23 Σεπτεμβρίου του Θεματικού Προγράμματος για το μέλλον της Ευρώπης άρχισε με την ομιλία του κ. Χαρδούβελη που έγινε στο κτίριο Loeb House, 17 Quincy Street, Cambridge, MA. Η αίθουσα ήταν γεμάτη (περίπου 80-90 άτομα) μεταξύ των οποίων και η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στη Βοστώνη, καθηγητές, φοιτητές και ελάχιστοι Έλληνες.

Στην ομιλία του κ. Χαρδούβελη διακρίναμε τρεις ενότητες.
Η πρώτη ήταν γύρο από την EMU (European Monetary Union) και πως δουλεύει το οικονομικό σύστημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι πολλοί Αμερικάνοι Οικονομολόγοι είχαν ενδοιασμούς στο πως θα μπορούσε να δουλέψει το οικονομικό σύστημα της Ευρώπης. Είπε ότι η Ευρώπη έμαθε από την κατάσταση στην Ελλάδα.
Στο Δεύτερο μέρος αναφέρθηκε στο Ελληνικό Οικονομικό Θέμα με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι η Κυβέρνηση Σαμαρά τα πήγε πολύ καλά και είχε φτάσει να υπολογίζει σε περίσσευμα στο τέλος του 2015. Επίσης είπε ότι οι πολιτικοί της Ελλάδος έχουν ευθύνες γιατί δεν πήραν μέτρα και ότι έπαιρναν δάνεια για να πληρώνουν τους μισθούς και τα έξοδα.  Αναφέρθηκε στους μύθους που υπάρχουν για το ότι μπήκε η Ελλάδα στο Ευρώ με πλαστά στοιχεία (έξοδα και έσοδα -εποχή Σημίτη) και ότι αυτό δεν είναι αλήθεια. Είπε ότι είναι μύθος ότι οι Έλληνες δεν πληρώνουν φόρους όπως μύθος είναι ότι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες και άλλα... Υπογράμμισε ότι ο φόβος του Grexit υπάρχει και ότι εύχεται να μην γίνει αλλά πολύ φοβάται ότι μπορεί να έρθει.
Στο τρίτο μέρος ο κ. Χαρδούβελης αναφέρθηκε στην κυβέρνηση που προήλθε από τις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου και έδοσε την εικόνα ότι δεν έχουν την πείρα να κυβερνήσουν ένα κράτος και ότι είναι ζήτημα χρόνου, μερικών μηνών, να αποτύχουν. Κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι φταίει γιατί είπε ψέματα στον Ελληνικό λαό πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου, 2015. Είπε "όταν βγήκαν στη κυβέρνηση αντί να πάρουν μερικές από τις υποσχέσεις πίσω αυτοί έδωσαν κι άλλες".  Είπε ακόμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπέγραψε ένα χειρότερο μνημόνιο από τα δύο προηγούμενα ενώ η Κυβέρνηση στην οποία αυτός ήταν Υπουργός το 2014 έφτασε κοντά στον ισολογισμό.

Μετά την ομιλία του ο συντονιστής ρώτησε το κ. Χαρδούβελη “Μας είπατε για την άπειρη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και για το ότι ότι υπέγραψαν το τρίτο μνημόνιο αλλά αυτοί επανεξελέγησαν πριν δύο ημέρες”. Για να απαντήσει ο κ. Χαρδούβελης ότι ο Ελληνικός λαός ψήφισε από θυμό.

Στη συνέχεια έγινε κάτι που ο τρόπος που έγινε είναι ντροπή για ένα πανεπιστήμιο σαν το Χάρβαντ. Συγκεκριμένα ο συντονιστής έδωσε το λόγο μόνο σε επιλεγμένους εκ των προτέρων για να κάνουν ερωτήσεις και αγνόησε αρκετούς άλλους που είχαν σηκώσει το χέρι. Μάλιστα ο συντονιστής έκανε το λάθος να καλεί με το μικρό τους όνομα αυτούς που θα υπέβαλαν τις ερωτήσεις!!! 

Αλλά κι εδώ υπήρξε μία ερώτηση από έναν καθηγητή που ξάφνιασε τον κ. Χαρδούβαλη, με άλλα λόγια κατάπιε τη γλώσσα του, και τον πήρε αρκετός χρόνος να συνέλθει και να απαντήσει. Συγκεκριμένα η ερώτηση ήταν “σας άκουσα να μιλάτε λες και κάνατε προεκλογικό αγώνα”. Ο κ. Χαρδούβαλης δεν αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το τρίτο μνημόνιο το υπερψήφισε τόσο η ΝΔ όσο το ΠΑΣΟΚ και άλλα κόμματα.

Στο τέλος της ομιλίας πλησιάσαμε το κ. Χαρδούβαλη και τον ρωτήσαμε “Πιστεύετε ότι η Ευρώπη θα μπορέσει να παραμείνει ενωμένη μόνο με την οικονομία της εάν δεν ενωθεί και στρατιωτικά;” Η απάντηση του κ. Χαρδούβαλη “Μα υπάρχει το ΝΑΤΟ”. Για να βγάλουμε εμείς τα δικά μας συμπεράσματα κι εσείς τα δικά σας.

Η Σύνταξη



Summit on the Future of Europe:
Opening Address: Greece & Europe: Beyond the Financial Crisis
Opening Address: Greece & Europe: Beyond the Financial Crisis Gikas Hardouvelis: Minister of Finance (2014-2015), Greece; Professor of Finance and Economics, University of Piraeus; Chief Economist and Director of Research, Eurobank Group
Keynote speech by Gikas Hardouvelis Minister of Finance (2014-2015), Greece; Professor of Finance and Economics, University of Piraeus; Chief Economist and Director of Research, Eurobank Group
Chaired by Grzegorz Ekiert Professor of Government, Harvard University; Director, Minda de Gunzburg Center for European Studies, Harvard University
Chaired by Vuk Jeremić President, CIRSD; President, 67th Session of the United Nations General Assembly; Minister of Foreign Affairs of Serbia, (2007-2012)
Sponsors: Minda de Gunzburg Center for European 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου