Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Ο Γκρούεφσκι παρασημοφόρησε τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους τον νεώτερο

Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου, 2015

Δεν είναι πρώτη φορά που παρασημοφορείται ένας ανιστόριτος, "βλάκας"

O πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους ο νεώτερος
Ο Γκρούεφσκι παρασημοφόρησε τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους τον νεώτερο
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι παρασημοφόρησε τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους Τζούνιορ, για τη συμβολή του στην οικοδόμηση φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Ο κ. Γκρούεφσκι, σε εκδήλωση που διοργανώθηκε χθες στο Οχάιο των ΗΠΑ, από ομογενείς επιχειρηματίες της ΠΓΔΜ, εξήρε την συμβολή του Τζορτζ Μπους για τη σταθερότητα της ΠΓΔΜ και την υποστήριξη που προσέφερε στην ΠΓΔΜ.
«Κατά την περίοδο που ήσασταν Πρόεδρος της χώρας σας, η Δημοκρατία της Μακεδονίας και οι ΗΠΑ υπέγραψαν τη διακήρυξη στρατηγικής εταιρικής σχέσης. Θα ήθελα να γνωρίζετε ότι η αναγνώριση της Μακεδονίας με το συνταγματικό της όνομα από τις ΗΠΑ και η προσωπική υποστήριξη που παρείχατε κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008 θα μείνει χαραγμένη στη συλλογική μνήμη της χώρας μου» σημείωσε ο Νίκολα Γκρούεφσκι, απονέμοντας στον Τζορτζ Μπους την ανώτατη τιμητική διάκριση της ΠΓΔΜ.
Οι ΗΠΑ αναγνώρισαν την ΠΓΔΜ με την «συνταγματική ονομασία» της το Νοέμβριο του 2004, την επομένη της επανεκλογής του Τζορτζ Μπους στο αξίωμα του προέδρου των ΗΠΑ.
Τον Απρίλιο του 2008, στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, ο Τζορτζ Μπους, ως πρόεδρος των ΗΠΑ, είχε ταχθεί υπέρ της ένταξης της ΠΓΔΜ στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, κάτι όμως που δεν κατέστη δυνατό, κυρίως λόγω των επιφυλάξεων και αντιρρήσεων της Ελλάδας.
Τότε, παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ, ο - εκείνη την περίοδο - πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, στο επίσημο δείπνο εργασίας της πρώτης ημέρας της συνόδου ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχτεί την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ από τη στιγμή που δεν έχει εξευρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση και ότι οποιαδήποτε λύση βρεθεί θα πρέπει να έχει την έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και να είναι μόνιμη και όχι προσωρινή.
Την ελληνική θέση στήριξε η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Γερμανία και η Γαλλία. Μάλιστα ο τότε γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είμαστε αλληλέγγυοι με τους Έλληνες, πιστεύουμε ότι πρέπει να βρεθεί λύση. Έχω ουγγαρέζικες ρίζες, αλλά έχω και ελληνικές και τις αποδέχομαι πλήρως».
Την αντίθεσή τους στη στάση της Ελλάδας έδειξαν οι ΗΠΑ, η Τουρκία, η Σλοβενία, η Τσεχία, η Εσθονία και η Λιθουανία ενώ οι υπόλοιπες χώρες κράτησαν σχετικά ουδέτερη στάση.
Ο εκπρόσωπος του τύπου του ΝΑΤΟ δήλωσε: «Η Ελλάδα ξεκαθάρισε πως παρά το γεγονός ότι θα επιθυμούσε και η ίδια να δει το συντομότερο δυνατό την ΠΓΔΜ να εντάσσεται στο ΝΑΤΟ, δεν είναι δυνατόν να συναινέσει στο βαθμό που παραμένει ανεπίλυτο το ζήτημα της ονομασίας» ενώ ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους ο νεώτερος, εξέφρασε την λύπη του για την μη πρόσκληση της ΠΓΔΜ εκφράζοντας παράλληλα την ευχή για γρήγορη λύση.
Το τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου ανέφερε ότι η ένταξη της ΠΓΔΜ εξαρτάται απο την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας και ότι αυτό εύχονται (οι 26 ηγέτες) να γίνει σύντομα. Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ δήλωσε: «Συμφωνήσαμε ότι η πρόσκληση στη FYROM θα υπάρξει μόλις επιτευχθεί μία αμοιβαία αποδεκτή λύση για το ζήτημα της ονομασίας»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου