Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

Αύξηση του φόρου στο τσίπουρο και στην τσικουδιά ζητεί η Κομισιόν

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
 Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου, 2015


Κατάργηση των εξαιρέσεων που υπάρχουν στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα αλκοολούχα ποτά ζητεί η Κομισιόν από την ελληνική κυβέρνηση με αιτιολογημένη γνώμη που απέστειλε χθες. Η απόφαση αυτή αναμένεται να επιφέρει βαρύ πλήγμα στην εγχώρια ποτοποιία που παράγει τυποποιημένη τσικουδιά και τσίπουρο, πρώτον διότι ο ΕΦΚ στην περίπτωσή τους θα εξισωθεί με αυτόν που επιβάλλεται σήμερα στα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά και δεύτερον, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα ενισχυθεί περαιτέρω η λαθραία διακίνηση χύμα τσίπουρου και τσικουδιάς. Η ελληνική κυβέρνηση καλείται να απαντήσει στην Κομισιόν εντός δύο μηνών και σε περίπτωση έλλειψης ικανοποιητικής απάντησης, οι Βρυξέλλες μπορούν να παραπέμψουν την Αθήνα στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Το ζήτημα του τσίπουρου και της τσικουδιάς, αλλά μόνο των προϊόντων που διακινούνται χύμα, περιλαμβάνεται και στη δεύτερη εργαλειοθήκη ανταγωνισμού του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), την οποία η Ελλάδα έχει δεσμευθεί στην πρόσφατη συμφωνία με τους δανειστές ότι θα εφαρμόσει πλήρως. Οπως είχε αποκαλύψει η «Κ» τον περασμένο Ιούλιο, ο ΟΟΣΑ έχει προτείνει είτε να απαγορευθεί η διακίνηση του χύμα τσίπουρου είτε να συνεχιστεί η διακίνησή του υπό την προϋπόθεση ότι οι ποσότητες θα συνοδεύονται από τα νόμιμα παραστατικά.

Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν σήμερα, το τυποποιημένο τσίπουρο και η τσικουδιά επιβαρύνονται με ΕΦΚ 12,75 ευρώ/λίτρο αιθυλικής αλκοόλης, κατά 50% χαμηλότερο σε σχέση με τον ΕΦΚ με τον οποίο επιβαρύνονται τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά (25,50 ευρώ/λίτρο αιθυλικής αλκοόλης). Το τσίπουρο και η τσικουδιά διήμερων (πρόκειται για χύμα προϊόν) επιβαρύνονται με ακόμη χαμηλότερο ΕΦΚ, μόλις 1,4 ευρώ/λίτρο αιθυλικής αλκοόλης. Υπενθυμίζεται ότι η μπίρα επιβαρύνεται με ΕΦΚ 6,5 ευρώ/λίτρο, ενώ το κρασί δεν επιβαρύνεται με ΕΦΚ.

Βάσει των όσων υποστηρίζει η Κομισιόν, οι κανόνες της Ε.Ε. προβλέπουν ότι ο ίδιος συντελεστής φόρου κατανάλωσης θα πρέπει να εφαρμόζεται σε όλα τα προϊόντα που παρασκευάζονται από αιθυλική αλκοόλη και οι όποιες εξαιρέσεις ή παρεκκλίσεις προβλέπονται ρητώς από τη νομοθεσία της Ε.Ε. θα πρέπει να ερμηνεύονται αυστηρά. Η επιβολή μειωμένου ΕΦΚ στο τυποποιημένο και χύμα τσίπουρο και στην τσικουδιά συνιστά, σύμφωνα με την Κομισιόν, παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας τόσο σε σχέση με τον φόρο κατανάλωσης όσο και σε σχέση με την ελεύθερη κυκλοφορία των αγαθών, καθώς, όπως υποστηρίζει, ευνοούνται με αυτόν τον τρόπο αλκοολούχα ποτά εγχώριας παραγωγής έναντι των αλκοολούχων ποτών που παράγονται σε άλλα κράτη-μέλη. Το μόνο αλκοολούχο για το οποίο η Ελλάδα δικαιούται εξαίρεσης και μπορεί να επιβάλει ΕΦΚ χαμηλότερο έως 50% από τον κανονικό είναι το ούζο. Ας σημειωθεί, πάντως, ότι και σε άλλα κράτη-μέλη, όπως για παράδειγμα στη Γερμανία, στη Βουλγαρία και στην Ουγγαρία, εφαρμόζεται σε ορισμένες περιπτώσεις μειωμένος ΕΦΚ.

Οι επιλογές που έχει η ελληνική κυβέρνηση είναι τρεις: είτε να συμμορφωθεί χωρίς καμία διαπραγμάτευση με όσα ζητεί η Κομισιόν είτε να ζητήσει εξαίρεση –με αμφίβολο, βεβαίως, το αποτέλεσμα– για το τσίπουρο και την τσικουδιά, που ήδη αποτελούν προϊόντα προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ), είτε να επιχειρήσει να πείσει την Κομισιόν εφαρμόζοντας όσα προβλέπει η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου