Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

ΝΕΑ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου, 2015

  • Πέντε από τις επτά μονοεδρικές περιφέρειες κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στις άλλες δύο την πρωτιά κατάκτησε η ΝΔ. Τρεις από αυτές άλλαξαν χέρια σε σχέση με τις εκλογές του Ιανουαρίου, ενώ σε άλλες τρεις η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων είναι ακόμα και κάτω από 1%.
  • Την πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου θα περάσει το μεσημέρι ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. Το απόγευμα αναμένεται να ορκιστεί πρωθυπουργός, ενώ το πρωί της Τρίτης θα γίνει η ορκωμοσία της κυβέρνησης.
  • Αλλάζει το σκηνικό του καιρού από το απόγευμα της Δευτέρας με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο, στα ηπειρωτικά και σταδιακά στις Σποράδες, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και πιθανόν τη νύχτα στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου. Στις περιοχές που θα επηρεαστούν περιλαμβάνεται και η Αττική.
  • Καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και οκτακομματική Βουλή δείχνει η ροή των αποτελεσμάτων από όλη την Επικράτεια. Στο 99,44% των καταμετρημένων ψήφων ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 35,47% και 145 έδρες. Η ΝΔ λαμβάνει 28,09% και 75 έδρες. Τρίτο κόμμα η Χρυσή Αυγή, εκτός Βουλής μένει η Λαϊκή Ενότητα.
  • Με την εσωκομματική αντιπολίτευση που συστρατεύτηκε με τη Λαϊκή Ενότητα να μένει εκτός Βουλής, και τα εκλογικά του ποσοστά οριακά κάτω του Ιανουαρίου, ο Αλέξης Τσίπρας πέτυχε στην κάλπη της 20ής του Σεπτέμβρη την «πρώτη ευκαιρία» που διεκδικούσε. Η είσοδος των ΑΝΕΛ στη Βουλή επέτρεψε να ξεκαθαρίσει από το βράδυ των εκλογών το θέμα της κυβέρνησης, με επανεκκίνηση της συγκυβέρνησης της προηγούμενης περιόδου, η οποία πλέον θα διαθέτει στη Βουλή 155 βουλευτές.

Κόσμος

  • Τα διεθνή μέσα υποδέχονται την ξεκάθαρη επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νεας Δημοκρατίας - Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται στον απόλυτο (και μοναδικό) πρωταγωνιστή της πολιτικής σκηνής στην Ελλάδας
  • Η νίκη-θρίαμβος του Αλέξη Τσίπρα, η προοπτική κυβέρνησης συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ και τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα στην εφαρμογή του τρίτου μνημονίου απασχολούν εκτενώς τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης. «Ο Τσίπρας πετυχαίνει το αδιανόητο· υπέγραψε ένα πακέτο λιτότητας και παραταύτα κερδίζει την επόμενη εκλογή» γράφει η Sueddeutsche Zeitung τονίζοντας ότι είναι ο μόνος πρωθυπουργός που επέζησε πολιτικά της υπογραφής μνημονίου -«όλοι όμως γνωρίζουν πως τα επόμενα χρόνια θα είναι δύσκολα»...
  • Ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει τώρα να προχωρήσει σε πράξεις και να ξεκινήσει επιτέλους τις μεταρρυθμίσεις που για καιρό αναβάλλονταν με τρικ, δήλωσε για το εκλογικό αποτέλεσμα ο γενικός γραμματέας του Οικονομικού Συμβουλίου των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Βόλφγκανγκ Στάιγκερ. Προειδοποίησε μάλιστα ότι η κατανόηση των εταίρων έχει εξαντληθεί πλήρως.
  • Να προχωρήσει στη συγκρότηση μίας ισχυρής φιλοευρωπαϊκής και προοδευτικής κυβέρνησης συνασπισμού με τη συμμετοχή του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ καλεί τον Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος του ευρωσοσιαλιστών Τζάνι Πιτέλα, λέγοντας ότι οι εκλογές στην Ελλάδα είναι νίκη της δημοκρατίας και των ελληνικών φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, αλλά και μία σαφής ήττα για τη δεξιά.
  • Η Ελλάδα χρειάζεται μια κυβέρνηση που σέβεται τους ευρωπαϊκούς κανόνες του παιχνιδιού και στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις, δήλωσε για το εκλογικό αποτέλεσμα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ. Τόνισε ακόμα ότι οι συμφωνίες με τους δανειστές ισχύουν.

Οικονομία

  • Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ συνεχάρη τον Αλέξη Τσίπρα για την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, προσθέτοντας ότι προσβλέπει στον ταχύ σχηματισμό νέας κυβέρνησης με ισχυρή εντολή για τη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας στην Ελλάδα.
  • Η κυβέρνηση της Γαλλίας δεσμεύεται να συνεχίσει και να εντείνει τις μεταρρυθμιστικές της πολιτικές με στόχο να τονωθεί η ανάπτυξη και η απασχόληση στη χώρα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, μετά τη γνωστοποίηση της υποβάθμισης από τον οίκο αξιολόγησης Moody's του κρατικού αξιόχρεου της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης.
ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου