Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

Πέθανε η χορογράφος των Τελετών Αφής Μαρία Χορς

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 94 ΕΤΩΝ

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 94 ετών η Μαρία Χορς, η εμβληματική μορφή στις Τελετές Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.

H Eλληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και ο πρόεδρός της Σπύρος Καπράλος με ανακοίνωση εξέφρασαν τη βαθιά τους θλίψη για το θάνατο της Μαρίας Χορς, η οποία έχει συνδέσει το όνομα της με την Ολυμπιακή Φλόγα για σχεδόν 70 χρόνια.
Πέθανε η χορογράφος των Τελετών Αφής Μαρία ΧορςΓια πρώτη φορά μετείχε στην ομάδα της Κούλας Πράτσικα το 1936, ως μία από της Ιέρειες της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας. Από το 1964 ανέλαβε τη χορογραφία της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, θέση που διατήρησε ως το 2006, δίνοντας πάντα τον καλύτερο της εαυτό σε αυτή την τόσο σημαντική τελετή για τον Ολυμπισμό και την Ελλάδα.
Η Μαρία Χορς γεννήθηκε στον Πειραιά το 1921. Σπούδασε και πήρε δίπλωμα του επαγγελματικού τμήματος της σχολής Κούλας Πράτσικα.
Παρακολούθησε μαθήματα χορού στο εξωτερικό με κορυφαίους του είδους, όπως Κροϊτσβέργκι, Κλάντεκ, Βίγκμαν, Σόκολωβ, και άλλους. Παράλληλα σπούδαζε αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Οργάνωσε το τμήμα Ρυθμικής και Χορευτικής Γυμναστικής στο Λύκειο Ελληνίδων όπου και δίδαξε επί σειρά ετών.
Πέθανε η χορογράφος των Τελετών Αφής Μαρία Χορς
Υπήρξε επί πολλά χρόνια μέλος της χορευτικής ομάδας Πράτσικα όπου χόρεψε και ως σολίστ σε παραστάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Διδάσκει εκφραστική κίνηση, χορό και αυτοσχεδιασμό στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, καθώς και επί δέκα χρόνια στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών.
Ως χορογράφος παρουσίασε διάφορες καθαρώς χορευτικές εργασίες σε παραστάσεις όπου χόρευε και η ίδια. Στο Εθνικό Θέατρο εργάσθηκε ως μόνιμος χορογράφος 30 περίπου χρόνια. Χορογράφησε πάρα πολλές παραστάσεις σε κάθε είδους θέατρο, καθώς και 30 περίπου τραγωδίες, Αισχύλο – Σοφοκλή – Ευρυπίδη, τραγωδίες που παρουσιάστηκαν σε πολλά αρχαία θέατρα όπως Επίδαυρο – Δωδώνη – Φιλίππους, καθώς και σε περιοδείες στο εξωτερικό και το Εθνικό Θέατρο.
Χορογράφησε στο Φεστιβάλ της Vicenza της Ιταλίας, στο περίφημο θέατρο Ολύμπικο, τον «Οιδίποδα Τύραννο» του Σοφοκλή και τη «Μήδεια» του Ευριπίδη, με σκηνοθέτη τον Αλέξη Μινωτή και σκηνογράφο τον Τσαρούχη.
Στην Επίδαυρο, πάντα με τους ίδιους συντελεστές, χορογράφησε τη «Μήδεια» του Κερουμπίνη. Η ίδια όπερα ανέβηκε στη Σκάλα του Μιλάνου όπου έκανε τη χορογραφία με σκηνοθέτη τον Μινωτή, σκηνογράφο τον Τσαρούχη και πρωταγωνίστρια τη Μαρία Κάλλας.  
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου