Του Θεόδωρου Καλμούκου
ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο μέχρι πριν λίγες εβδομάδες πολιτικός σύντροφος και συμπορευτής του Αλέξη Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ, αποστασιοποιήθηκε, αποκόπηκε, αναχώρησε και ίδρυσε δικό του κόμμα, τη Λαϊκή Ενότητα. Οπως ισχυρίζεται, το κόμμα του αποτελεί την εναλλακτική επιλογή και λύση του οικονομικού προβλήματος της Ελλάδος εκτός μνημονίων, δεσμεύσεων και μέτρων στέρησης και λιτότητας.
Παρά το βεβαρημένο του πρόγραμμα, όπως είναι άλλωστε αναμενόμενο και κατανοητό, με προθυμία ανταποκρίθηκε στην κλήση του «Εθνικού Κήρυκα» και παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη και μάλιστα ευρισκόμενος εν πορεία.Είπε ότι σέβεται και τιμά την Ομογένεια της Αμερικής και τάσσεται υπέρ της παραχώρησης δικαιώματος ψήφου. Κατακεραύνωσε την εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης για την ανάμειξή τους στη Μέση Ανατολή και τη δημιουργία πολεμικών συρράξεων, ενώ σήμερα «υποκριτικά», όπως είπε, δεν συμβάλλουν ουσιαστικά στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος.
Παρά το βεβαρημένο του πρόγραμμα, όπως είναι άλλωστε αναμενόμενο και κατανοητό, με προθυμία ανταποκρίθηκε στην κλήση του «Εθνικού Κήρυκα» και παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη και μάλιστα ευρισκόμενος εν πορεία.Είπε ότι σέβεται και τιμά την Ομογένεια της Αμερικής και τάσσεται υπέρ της παραχώρησης δικαιώματος ψήφου. Κατακεραύνωσε την εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης για την ανάμειξή τους στη Μέση Ανατολή και τη δημιουργία πολεμικών συρράξεων, ενώ σήμερα «υποκριτικά», όπως είπε, δεν συμβάλλουν ουσιαστικά στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος.
Τόνισε πως «η Ελλάδα είναι σε καθεστώς αποικίας μέσα στην Ευρωζώνη και οι Ελληνες στην ουσία είναι σκλάβοι αυτή την ώρα μιας τροϊκανής χούντας, η οποία ρυθμίζει τα πάντα σ’ αυτή τη χώρα ακόμα και το πότε θα ανοίγουν τα φαρμακεία».
Ξεκινήσαμε τη συνέντευξή μας με την αξιολόγησή του για την προχτεσινή τηλεοπτική αναμέτρηση για την οποία είπε πως «νομίζω ότι δεν μπόρεσε να γίνει ουσιαστικός διάλογος για να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός». Πρόσθεσε πως «αλλά παρόλα αυτά με τη συζήτηση αυτή κατεδείχθη η πλήρης αδυναμία των δυνάμεων που υποστηρίζουν το τρίτο μνημόνιο να δώσουν μία απάντηση στα εκρηκτικά προβλήματα της χώρας. Αντίθετα, τα πέντε κόμματα που υποστηρίζουν το τρίτο μνημόνιο και το έχουν ως μετεκλογικό πρόγραμμα οδηγούν την Ελλάδα σε ακόμα μεγαλύτερη καταστροφή». Υποστήριξε ότι «η μόνη εναλλακτική, δημοκρατική, ρεαλιστική απάντηση στη νέα μνημονιακή συναίνεση είναι η Λαϊκή Ενότητα.
Στην ερώτηση σε τι πορεία βρίσκεται η Λαϊκή Ενότητα είπε, πως «έχει μία πολύ μεγάλη δυναμική και πιστεύω πως θα τη δούμε στις κάλπες στις 20 του Σεπτέμβρη. Η δυναμική αυτή δεν εκφράζεται τόσο στις δημοσκοπήσεις διότι οι δημοσκοπήσεις δεν αποτυπώνουν πλέον τις πραγματικές τάσεις και διαθέσεις της κοινωνίας. Οι δημοσκοπήσεις έχουν πέσει έξω σε όλες τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις με χαρακτηριστικό παράδειγμα το δημοψήφισμα. Επομένως δεν πρέπει να πιστεύουμε τις δημοσκοπήσεις, πρέπει να βλέπουμε τις πραγματικές διαθέσεις της νεολαίας, των φτωχών ανθρώπων στην Ελλάδα, οι οποίοι έχουν αντιμνημονιακό προσανατολισμό».
Ο κ. Λαφαζάνης ξεκίνησε πριν λίγες μέρες την προεκλογική του εκστρατεία από τη Λέσβο για την οποία ανέφερε πως «εκεί είδα μία ανεπανάληπτη τραγωδία με τους πρόσφυγες για την οποία υπεύθυνοι είναι οι ισχυροί του πλανήτη και κυρίως οι κυρίαρχοι κύκλοι της Ευρώπης και οι Ηνωμένες Πολιτείες οι οποίες έχουν καταστρέψει όλη την ευρύτερη περιοχή με τους πολέμους κι έχουν αποσταθεροποιήσει όλα τα καθεστώτα και συστήματα στην περιοχή, με αποτέλεσμα να έχομε αυτό το εκρηκτικό προσφυγικό πρόβλημα. Και ενώ έχουν καταστρέψει όλη αυτή την περιοχή και έχουμε τους πρόσφυγες, υποκρίνονται και δεν προσφέρουν την απαιτούμενη βοήθεια σε χώρες εισόδου προσφύγων όπως είναι η Ελλάδα, προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα».
Αναφορικά με τι ποσοστά θα ήταν ευχαριστημένος με την έκβαση των αποτελεσμάτων το βράδυ των εκλογών της 20ής Σεπτεμβρίου, είπε ότι «εγώ δεν κάνω προβλέψεις με ποσοστά, λέγω ότι η Λαϊκή Ενότητα θα πάει πολύ ψηλά στις εκλογές και θα είναι καθοριστική δύναμη στις μετεκλογικές εξελίξεις. Θα γίνουμε αφετηρία για μία νέα αξιόπιστη και συνεπή αντιμνημονιακή εξουσία».
Οταν τον ρωτήσαμε ποια ακριβώς είναι η εναλλακτική λύση που προτείνετε για την οικονομία και την Ελλάδα, απάντησε πως «η εναλλακτική μας λύση έχει τρία πράγματα στην προμετωπίδα της: Δημοκρατία, διότι η δημοκρατία έχει ακυρωθεί με τα μνημόνια και την τροϊκανή χούντα. Εθνική ανεξαρτησία, διότι στην Ελλάδα επικρατεί καθεστώς εθνικής υποτέλειας και Δικαιοσύνη διότι η αδικία έχει φτάσει στα ύψη στη χώρα μας. Για να τα πετύχουμε αυτά και για να πετύχουμε την ακύρωση του μνημονίου η Λαϊκή Ενότητα δεν θα διστάσει αν χρειαστεί να φύγει η Ελλάδα κι από την Ευρωζώνη, να περάσουμε στο εθνικό νόμισμα». Ο κ. Λαφαζάνης τόνισε ότι «το εθνικό νόμισμα δεν είναι καταστροφή, αντίθετα μπορεί να είναι μία θετική διέξοδος για την ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη της Ελλάδας».
Οταν τον ρωτήσαμε «δεν υπάρχει ο κίνδυνος να απομονωθεί η Ελλάδα;» απάντησε: «τώρα απομονώνεται η Ελλάδα και γίνεται γερμανική αποικία στην Ευρωζώνη. Τώρα η Ελλάδα είναι κατεστραμμένη και ερειπώνεται συνεχώς, τώρα είναι που η Ελλάδα δεν έχει μέλλον με τα μνημόνια, επομένως η εναλλακτική λύση έξω από την Ευρωζώνη θα είναι εκείνη που μπορεί να δώσει υπόσταση και να δώσει ξανά την πατρίδα της στα πόδια της».
Στην ερώτηση τι πιστεύετε για την Ομογένεια της Αμερικής, είπε ότι «η Ομογένεια είναι πολύ ψηλά στη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών, είναι αδέλφια μας» και τόνισε πως «εμείς την Ομογένεια την βλέπουμε με ειλικρινή ανιδιοτέλεια και αλληλεγγύη και το μόνο που θέλουμε από την Ομογένεια είναι να μην ξεχνάει την Ελλάδα κι όπως μπορεί κι όπου μπορεί κι έχει τη δυνατότητα να την βοηθήσει, να την βοηθάει».
Οταν τον ρωτήσαμε «πού στέκεστε στο θέμα της ψήφου των ομογενών;», τόνισε: «βεβαίως οι ομογενείς πρέπει να έχουν ψήφο και βεβαίως πρέπει να συμβάλλουν για να αλλάξει πορεία η χώρα και να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της».
Στην ερώτηση «πριν από ένα χρόνο, τον περασμένο Σεπτέμβριο, πιστεύαμε ότι θα είχατε φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ», είπε «όχι, δεν το πίστευα γιατί δεν πίστευα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πήγαινε να συνομολογήσει μνημόνια. Από τη στιγμή που συνομολόγησε μνημόνια ήταν αδύνατη η συνύπαρξή μας».
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης γεννήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 1951 και είναι σήμερα πρόεδρος του κόμματος της Λαϊκής Ενότητας. Από τις 27 Ιανουαρίου 2015 έως τις 17 Ιουλίου 2015 υπήρξε υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.
Σπούδασε Μαθηματικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ηταν ηγετικό στέλεχος της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας και αργότερα μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος. Στο ΚΚΕ παρέμεινε μέχρι το 1991, ενώ αργότερα, το 1992, εντάχθηκε στο Συνασπισμό, ως μέλος της Πολιτικής του Γραμματείας.
Πρώτη φορά εξελέγη βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου στις εκλογές του 2000, στην Β’ περιφέρεια του Πειραιά. Την κοινοβουλευτική περίοδο 2012-2014 ήταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2015 διορίστηκε από τον Αλέξη Τσίπρα ως Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στις 17 Ιουλίου 2015 αντικαταστάθηκε από τον Πάνο Σκουρλέτη. Στις 21 Αυγούστου 2015 ήταν ένας από τους 25 βουλευτές του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς που αποχώρησαν από αυτόν και συνέστησαν νέα κοινοβουλευτική ομάδα με την ονομασία Λαϊκή Ενότητα, της οποίας ορίστηκε επικεφαλής.
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου