Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021

NYT: Οι μυστικές υπηρεσίες προειδοποιούσαν για την κατάρρευση του αφγανικού στρατού

  Πέμπτη, 19 Αυγούστου 2021

Λέτε ο “sleeping Joe”, να γίνει ο νέος Jimmy Carter?

Αssociated Press

Ο πρόεδρος Μπάιντεν αποχωρεί από το ανατολική αίθουσα του Λευκού Οίκου αμέσως μετά το τέλος του διαγγέλματος του για το Αφγανιστάν. (AP Photo/Evan Vucci)


OYAΣΙΓΚΤΟΝ. Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες προειδοποιούσαν την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν για το ενδεχόμενο κατάρρευσης του αφγανικού στρατού και την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «New York Times» επικαλούμενη νυν και πρώην αξιωματούχους της κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή, ο ίδιος ο πρόεδρος Μπάιντεν και οι σύμβουλοί του δημοσίως διαβεβαίωναν ότι κάτι τέτοιο ήταν απίθανο να συμβεί.

Μέχρι τον Ιούλιο, πολλές σχετικές εκθέσεις των μυστικών υπηρεσιών έγιναν πιο απαισιόδοξες, αμφισβητώντας το αν οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας θα προέβαλαν σοβαρή αντίσταση και αν η κυβέρνηση θα μπορούσε να κρατηθεί στην Καμπούλ, την πρωτεύουσα. Ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε στις 8 Ιουλίου ότι η αφγανική κυβέρνηση είναι απίθανο να πέσει και ότι δεν θα υπάρξουν χαοτικές εκκενώσεις Αμερικανών παρόμοιες με το τέλος του πολέμου του Βιετνάμ.

Η ύπαρξη αυτών των προειδοποιήσεων ακόμα και κατά το καλοκαίρι εγείρει ερωτήματα σχετικά με το γιατί οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν και οι στρατιωτικοί σχεδιαστές στο Αφγανιστάν φάνηκαν αδιάφοροι να αντιμετωπίσουν την τελική ώθηση των Ταλιμπάν στην Καμπούλ, συμπεριλαμβανομένης της αποτυχίας να διασφαλιστεί η ασφάλεια στο κεντρικό αεροδρόμιο.

Μια έκθεση τον Ιούλιο -καθώς δεκάδες αφγανικές περιφέρειες έπεφταν και οι Ταλιμπάν πολιορκούσαν πολλές μεγάλες πόλεις- παρουσίαζε τους αυξανόμενους κινδύνους για την Καμπούλ, σημειώνοντας ότι η αφγανική κυβέρνηση δεν ήταν προετοιμασμένη για επίθεση των Ταλιμπάν, σύμφωνα με πρόσωπο που είναι γνώστης των ζητημάτων αντικατασκοπίας και τον οποίο επικαλείται ανώνυμα η «New York Times».

Οι υπηρεσίες πληροφοριών προέβλεψαν ότι εάν οι Ταλιμπάν καταλάβουν πόλεις, μια ραγδαία κατάρρευση θα μπορούσε να συμβεί και οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας θα κινδύνευαν να διαλυθούν. Δεν είναι σαφές εάν άλλες εκθέσεις κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου παρουσίαζαν μια πιο αισιόδοξη εικόνα σχετικά με την ικανότητα του αφγανικού στρατού και της κυβέρνησης στην Καμπούλ να αντέξουν τους αντάρτες.

Μια ιστορική ανάλυση που δόθηκε στο Κογκρέσο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι Ταλιμπάν είχαν λάβει μαθήματα από την κατάληψη της χώρας στη δεκαετία του 1990. Αυτή τη φορά, ανέφερε η έκθεση, η μαχητική ομάδα θα διασφάλιζε πρώτα τη διέλευση των συνόρων, θα καταλάμβανε πρωτεύουσες στην επαρχία και θα καταλάμβανε τμήματα του βορρά της χώρας προτού μεταβεί στην Καμπούλ, μια πρόβλεψη που αποδείχθηκε ακριβής.

Αλλά οι βασικές αμερικανικές αποφάσεις ελήφθησαν πολύ πριν από τον Ιούλιο, όταν μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι η αφγανική κυβέρνηση θα μπορούσε να παραμείνει όρθια για δύο χρόνια, πράγμα που θα άφηνε άφθονο χρόνο για μια ομαλή έξοδο. Στις 27 Απριλίου, όταν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διέταξε την αποχώρηση μη ουσιωδών υπαλλήλων από την πρεσβεία στην Καμπούλ, η συνολική εκτίμηση των μυστικών υπηρεσιών ήταν ότι η κατάληψη των Ταλιμπάν ήταν τουλάχιστον 18 μήνες μακριά, σύμφωνα με αξιωματούχους της κυβέρνησης.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης, ο οποίος μίλησε στην «New York Times» υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι ακόμη και τον Ιούλιο, καθώς η κατάσταση έγινε πιο ασταθής, οι υπηρεσίες πληροφοριών δεν προσέφεραν ποτέ σαφή πρόβλεψη για επικείμενη ανάληψη των Ταλιμπάν.

E.K.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου