Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 28 Αυγούστου 2021

Μπάιντεν: "Θα κυνηγήσουμε μέχρι τέλους" τους βομβιστές του αεροδρομίου της Καμπούλ

 Σάββατο, 28 Αυγούστου, 2021

Το Πεντάγωνο πιστεύει ότι οι επιθέσεις έγιναν από το ISIS-K, τον πολύ πιο ακραίο από τους Ταλιμπάν βραχίονα του Ισλαμικού Κράτους.

DREW ANGERER VIA GETTY IMAGES
.

Σε μήνυμά του προς τον αμερικανικό λαό, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μίλησε με συνναισθηματική φόρτιση για τις πολλαπλές τρομοκρατικές επιθέσεις κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, κατά τις οποίες έχασαν την ζωή τους δεκάδες αμερικανοί στρατιώτες και Αφγανοί και τραυματίστηκαν εκατοντάδες άλλοι.

″Ηταν μία σκληρή μέρα” άρχισε, με την σημαία των ΗΠΑ πίσω του. ”Αυτοί οι Αμερικανοί στρατιώτες που έδωσαν την ζωή τους - μία πολυχρησιμοποιημένη έκφραση, η οποία όμως είναι απολύτως κατάλληλη σε αυτή την περίπτωση - ήταν ήρωες. Ηρωες σε μία επικίνδυνη, ανιδιοτελή αποστολή για να σώσουν τις ζωές άλλων.”

″Οι ζωές που χάσαμε απόψε, είναι ζωές αφιερωμένες στην υπηρεσία της ελευθερίας, της ασφάλειας, των άλλων, στην υπηρεσία της Αμερικής, όπως έκαναν και τα αδέλφια τους, που πέθαναν υπερασπιζόμενα το όραμα και τις αξίες μας, τον αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας. Οι σημερινοί πεσόντες είναι μέλη της μεγάλης, ευγενούς ομάδας των Αμερικανών ηρώων.

Πριν το μήνυμα Μπάιντεν, το Πεντάγωνο ενημέρωσε τους δημοσιογράφους, μέσω του Στρατηγού Κένεθ Μακένζι Τζούνιορ, επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ. Μίλησε για τουλάχιστον δύο βομβιστές αυτοκτονίας και ενόπλους, οι οποίοι επιτέθηκαν εναντίον του πλήθους των Αφγανών και των στρατιωτών κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου οι ΗΠΑ απομακρύνουν Αμερικανούς και Αφγανούς πολίτες.

Η πρώτη επίθεση έγινε από βομβιστή αυτοκτονίας στην πύλη Αμπεϊ του αεροδρομίου. Ακολούθησαν διάφοροι ένοπλοι οι οποίοι άνοιξαν πυρ εναντίον πολιτών και στρατιωτών. Η έκρηξη έπληξε όσους στέκονταν κοντά σε ένα κανάλι αποχέτευσης, εκτοξεύοντας σώματα μέσα στο νερό. Βίντεο δείχνουν σωρούς αιματοβαμμένων και τραυματισμένων σωμάτων να κείνται μέσα και γύρω από το κανάλι, ενώ οι επιζήσαντες προσπαθουν να βοηθήσουν.

MOHAMMAD ASIF KHAN VIA ASSOCIATED PRESS
Τραυματίες σε νοσοκομείο μετά τις εκρήξεις έξω από το αεροδρομίου της Καμπούλ. 

Το Πεντάγωνο πιστεύει ότι οι επιθέσεις έγιναν από το ISIS-K, τον βραχίονα του Ισλαμικού Κράτους που δρα στο Αφγανιστάν και είναι πολύ πιο ακραίο από τους Ταλιμπάν. 

Ο Μακένζι δήλωσε ότι το Πεντάγωνο γνωρίζει για τουλάχιστον 13 νεκρους στρατιώτες των ΗΠα, σύν 18 τραυματίες. Ο στρατηγός δεν είχε τον ακριβή αριθμό των νεκρών και τραυματιών Αφγανών, αλλά δήλωσε ότι Αμερικανοί στρατιώτες περιθάλπτουν κάποιους στο αεροδρόμιο, ενώ άλλοι έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία. 

Η δεύτερη επίθεση έγινε στο ξενοδοχείο Baron, όπου Αφγανοί, Βρετανοί και Αμερικανοί περίμεναν πριν πάνε στο αεροδρόμιο για να φύγουν από την Καμπούλ. Ο Μακένζι δεν ήξερε τι είδους έκρηξη συνέβη στο ξενοδοχείο και δεν είχε εικόνα σε σχέση με τον αριθμό των θυμάτων.

Σύμφωνα με αξιωματούχους Υγείας στην Καμπούλ, τουλάχιστον 90 Αφγανοί σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 150 τραυματίστηκαν από τις δύο εκρήξεις, σύμφωνα με το CBS News και την Wall Street Journal.

Μετά τις δύο αρχικές εκρήξεις, ρεπόρτερ και Αφγανοί που βρίσκονταν επί τόπου, ανέφεραν ήχους επιπλέον εκρήξεων. Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιντουλάχ Μουτζαχίντ, δήλωσε ότι οι μετέπειτα εκρήξεις που ακούστηκαν κοντά στο αεροδρόμιο, έγιναν από τις ΗΠΑ, σε μία απόπειρα να καταστρέψουν τον  δικό τους εξοπλισμό.

″Σε όλους όσους έκαναν αυτή την επίθεση, όπως και σε όποιον εύχεται να πληγωθεί η Αμερική, λέμε το εξής: Δεν συγχωρούμε και δεν ξεχνούμε” δήλωσε ο Μπάιντεν. ”Θα σας κυνηγήσουμε μέχρι τέλους και θα σας κάνουμε να πληρώσετε. Θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντα και τους ανθρώπους μας με κάθε μέσο που έχουμε στην διάθεσή μας.”

Μέχρι και χθες, υπήρχαν περίπου 5.000 άνθρωποι στο αεροδρόμιο που περίμεναν την αναχώρησή τους, σύμφωνα με τον Στρατηγό Μακένζι. Από τις 14 Αυγούστου έχουν απομακρυνθεί 104.000 πολίτες - περισσότεροι από 66.000 από τις ΗΠΑ και 37.000 από συμμάχους και συνεργάτες.

Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι υπάρχουν ακόμα χίλιοι Αμερικανοί πολίτες στο Αφγανιστάν, αν και ο Μπάιντεν και το Πεντάγωνο τόνισαν ότι κάποιοι από αυτούς επιθυμούν να παραμείνουν στην χώρα.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, η απειλή του ISIS-K είναι ”πολύ πραγματική” και θα συνεχιστεί. Ο αμερικανικός στρατός επικεντρώνεται σε άλλα ”τρομερά ενεργά, απειλητικά κανάλια”, μεταξύ των οποίων επιθέσεις με ρουκέτες, επιθέσεις αυτοκτονίας με οχήματα και βομβιστές αυτοκτονίας. 

Ο Μακένζι δήλωσε ότι από τις 14 Αυγούστου οι ΗΠΑ μοιράζονται πληροφορίες για το ISIS-K με τους Ταλιμπάν, οι οποίοι καταδίκασαν τις επιθέσεις και θεωρούν ότι ο βραχίονας του Ισλαμικου Κράτους αποτελεί εμπόδιο στην προσπάθειά τους να κυβερνήσουν την χώρα. Σύμφωνα με τον στρατηγό, οι Ταλιμπάν έχουν κάνει έρευνες με βάση τις αμερικανικές πληροφορίες κι έχουν προλάβει αρκετές επιθέσεις. 

″Δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να με πείθει ότι οι Ταλιμπάν το άφησαν να σημβεί” δήλωσε ο Μακένζι για τις επιθέσεις, τονίζοντας ότι είναι προς το συμφέρον τους να ολοκληρωθεί με ασφάλεια η απομάκρυνση των αμερικανών πολιτών. Ο Μπάιντεν συμφώνησε με τον στρατηγό στο μήνυμά του.

″Κανείς δεν τους εμπιστεύεται” δήλωσε. ”Απλώς βασιζόμαστε στο γεγονός ότι είναι προς το συμφέρον τους να φύγουμε την ημέρα που έχουμε πει ότι θα φύγουμε και να απομακρύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο. Αρα δεν είναι θέμα εμπιστοσύνης, είναι θέμα κοινού συμφέροντος.”

 Ο Μπάιντε δήλωσε ότι έδωσε εντολή στους διοικητές του να φτιάξουν σχέδια για επιθέσεις εναντίον θέσεων του ISIS-K, της ηγεσίας και του εξοπλισμού του, τονίζοντας παράλληλα ότι οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από το Αφγανιστάν έως την προθεσμία της 31ης Αυγούστου. 

″Θα απαντήσουμε με δύναμη και ακρίβεια, σε δικό μας χρόνο, στον τόπο και την στιγμή που θα επιλέξουμε” δήλωσε ο Μπάιντεν. ”Οι τρομοκράτες του ISIS δεν θα κερδίσουν. Θα σώσουμε τους Αμερικανούς, θα απομακρύνουμε τους Αφγανούς συμμάχους μας και η αποστολή μας θα συνεχιστεί. Η Αμερική δεν εκφοβίζεται...”

huffpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου