Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Translate. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

1821 - 2021

Δευτέρα, 23 Αυγούστου 2021

Από ρεύμα κινδυνεύει να ξεμείνει η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης

 Τρίτη, 24 Αυγούστου, 2021

φωτ. REUTERS

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επάρκεια και ασφάλεια της προσφοράς θα είναι ύψιστη προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης και χρειάζεται επειγόντως πολιτική δράση. Ο νέος νόμος για την κλιματική αλλαγή θα αποτελέσει game changer για τη Γερμανία», αναφέρει ο Αλεξάντερ Νόλντεν, επικεφαλής οικονομολόγος της RWE. 

Περιορισμένη προσφορά

Germany risks facing a power crunch as it exits nuclear and coal

H Μέρκελ παραδέχθηκε ότι η κυβέρνησή της έκανε λάθος. Η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια θα αυξηθεί πολύ περισσότερο απ΄ό,τι είχε προβλεφθεί έως τα τέλη της δεκαετίας, είπε τον Ιούνιο. Ενα μήνα νωρίτερα είχε αναγνωρίσει ότι η υπερβολικά μεγάλη γραφειοκρατία και οι πολιτικές αντιθέσεις έχουν οδηγήσει στη μείωση των επενδύσεων στην πράσινη ενέργεια. 

Τώρα, εταιρείες κοινής ωφελείας, εταιρείες εμπορίας ενέργειας και αναλυτές εξετάζουν τι πολιτικές θα πρέπει να εφαρμοστούν ούτως ώστε να επιτευχθεί ο νέος στόχος για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 65% έως τα τέλη της δεκαετίας. 

         Πανάκριβα τιμολόγια

Germany has the highest electricity prices for households in the EU

Source: Eurostat

 

Η Σαμπρίνα Κερνμπίτσλερ, αναλύτρια της S&P Global Platts, αναμένει οτι ο στόχος αυτός θα έχει επιτεχθεί στις αρχές της επόμενης δεκαετίας. Αυτό όμως απαιτεί αύξηση της παραγωγής αιολικής και ηλιακής ενέργειας το 2030 και εφεξής, καθώς και επέκταση των δικτύων για τη μεταφορά της παραπάνω ενέργειας. 

Ομως, οι αντοχές του συστήματος θα φθάσουν στα όριά τους πολύ νωρίτερα. Εως το 2023, το περιθώριο προσφοράς σε περιόδους που η ζήτηση φθάνει στο απόγειό της αναμένεται να μειωθεί στο 3% ή στα 2 γιγαβάτ, από 26% που ήταν πριν την πανδημία, σύμφωνα με την BNEF. 

Επίσης, έως το 2026, η παραγωγή από τις μονάδες παραγωγής ενέργειας από άνθρακα θα μειωθεί στο 70% συγκριτικά με τα προ της πανδημίας επίπεδα. Την ίδια στιγμή όμως, η κατανάλωση ενέργειας αναμένεται να επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα το επόμενο έτος, σύμφωνα με την BNEF. Η ζήτηση τότε θα αυξηθεί 4% έως το τέλος της δεκαετίας και 25% έως το 2040. 

Μία συρρίκνωση της προσφοράς θα έστελνε τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στα ύψη για πολλές εταιρείες που αποτελούν τη βάση της γερμανικής οικονομίας. Οι τιμές χονδρικής έχουν ήδη αυξηθεί κατά 60% φέτος, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008. Η αύξηση αυτή θα γίνει ακόμη πιο αισθητή και στα 40 εκατ. νοικοκυριά που πληρώνουν ήδη τα πιο ακριβά τιμολόγια στην Ε.Ε., εν μέρει για να χρηματοδοτήσουν την μετάβαση στην πράσινη ενέργεια. 

«Τα blackouts αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή. Ακόμη και λίγες ημέρες χωρίς σταθερή παροχή ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι κάτι πολύ σοβαρό», προειδοποιεί εκπρόσωπος της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας της Γερμανίας.  

Εν τω μεταξύ, η Γερμανία ενδεχομένως να χρειαστεί να στηριχθεί περισσότερο στις γειτονικές αγορές για εισαγωγές. Ομως, το κλείσιμο των μονάδων που λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα σε άλλες χώρες σημαίνει ότι η διαθεσιμότητα θα είναι περιορισμένη ειδικά εάν οι χειμώνες είναι ιδιαίτερα βαρείς, σύμφωνα με αναλυτή της BNEF. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου