Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021

Το Αφγανιστάν είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός οπίου στον κόσμο

  Πέμπτη, 26 Αυγούστου, 2021

Η καλλιέργεια οπίου είναι μια σημαντική πηγή απασχόλησης στο Αφγανιστάν και το 2019 η συγκομιδή οπίου παρείχε σχεδόν 120.000 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με την έρευνα του UNODC για το όπιο στο Αφγανιστάν.

Το Αφγανιστάν είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός οπίου στον κόσμο, σύμφωνα με το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC).

Η συγκομιδή του οπίου αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 80% της παγκόσμιας προσφοράς.

Το 2018, η UNODC εκτίμησε ότι η παραγωγή οπίου συνέβαλε στο 11% της οικονομίας της χώρας.

Τι είπαν οι Ταλιμπάν ότι θα κάνουν για το όπιο;

Αφού οι Ταλιμπάν ανέλαβαν τον έλεγχο του Αφγανιστάν, ο εκπρόσωπος Zabihullah Mujahid είπε: "Όταν ήμασταν στην εξουσία πριν, δεν υπήρχε παραγωγή ναρκωτικών".

Τόνισε ότι "θα μηδενίσουν την καλλιέργεια οπίου" και ότι δεν θα υπάρξει λαθρεμπόριο.

Ποιο είναι το ρεκόρ των Ταλιμπάν;

Στην αρχή, η καλλιέργεια αυξήθηκε σημαντικά υπό την κυριαρχία των Ταλιμπάν - από περίπου 41.000 εκτάρια το 1998, σε περισσότερα από 64.000 το 2000, σύμφωνα με το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Αυτό ήταν σε μεγάλο βαθμό στην ελεγχόμενη από τους Ταλιμπάν επαρχία Χελμάντ, η οποία αντιπροσώπευε το 39% της παγκόσμιας παράνομης παραγωγής οπίου.

Αλλά τον Ιούλιο του 2000, οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν την καλλιέργεια σε περιοχές που έλεγχαν.

Ως αποτέλεσμα, σημειώθηκε αξιοσημείωτη μείωση των κατασχέσεων οπίου και ηρωίνης παγκοσμίως το 2001 και το 2002.

Ωστόσο, τα πράγματα έχουν αλλάξει από τότε.

Παρόλο που υπήρχε καλλιέργεια σε περιοχές που ελέγχονταν μέχρι πρόσφατα από την πρώην κυβέρνηση, η περισσότερη καλλιέργεια παπαρούνας συγκεντρώθηκε σε περιοχές που είχαν οι Ταλιμπάν.

Η επαρχία Χελμάντ στο νότιο Αφγανιστάν, για παράδειγμα, είχε τη μεγαλύτερη γη που χρησιμοποιήθηκε για καλλιέργεια παπαρούνας το 2020 όταν ελέγχθηκε από τους Ταλιμπάν.

Πώς βγάζουν χρήματα οι Ταλιμπάν από τις παπαρούνες;

Η καλλιέργεια οπίου είναι μια σημαντική πηγή απασχόλησης στο Αφγανιστάν και το 2019 η συγκομιδή οπίου παρείχε σχεδόν 120.000 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με την έρευνα του UNODC για το όπιο στο Αφγανιστάν.

Οι Ταλιμπάν κερδίζουν μέσω φόρων στην καλλιέργεια οπίου και έμμεσα μέσω της μεταποίησης και της εμπορίας, αναφέρει το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Σύμφωνα με πληροφορίες, εισπράττεται φόρος καλλιέργειας 10% από τους καλλιεργητές οπίου.

Επίσης εισπράττονται φόροι από τα εργαστήρια μετατροπής του οπίου σε ηρωίνη, καθώς και από τους εμπόρους που διακινούν λαθραία ναρκωτικά.

Οι εκτιμήσεις για το ετήσιο μερίδιο των Ταλιμπάν στην παράνομη οικονομία ναρκωτικών κυμαίνονται από 100 έως 400 εκατομμύρια δολάρια.

Το εμπόριο ναρκωτικών αντιπροσωπεύει έως και το 60% των ετήσιων εσόδων των Ταλιμπάν, λέει ο Αμερικανός διοικητής στρατηγός Τζον Νίκολσον στην έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή για την Αφγανική Ανασυγκρότηση (Sigar).

Αλλά ορισμένοι ειδικοί αμφισβητούν αυτόν τον αριθμό.

Ο David Mansfield, ερευνητής για το παράνομο εμπόριο ναρκωτικών, λέει: «Το φορολογικό σύστημα όπως περιγράφεται από τον ΟΗΕ και άλλους είναι αγνώριστο επί τόπου - είναι μη λειτουργικό τόσο διοικητικά όσο και οικονομικά.

"Οι φόροι που κερδίζονται στα οπιούχα θα μπορούσαν να παράγουν το πολύ 40 εκατομμύρια δολάρια ετησίως".

Πού καταλήγουν τα ναρκωτικά;

Η ηρωίνη που παράγεται από όπιο που καλλιεργείται στο Αφγανιστάν αποτελεί το 95% της αγοράς στην Ευρώπη.

Ωστόσο, μόνο το 1% της προμήθειας ηρωίνης των ΗΠΑ προέρχεται από το Αφγανιστάν, σύμφωνα με την Υπηρεσία Καταπολέμησης των Ναρκωτικών των ΗΠΑ. Τα περισσότερα προέρχονται από το Μεξικό.

Μεταξύ 2017 και 2020, περισσότερο από το 90% των οπιοειδών μεταφέρθηκαν οδικώς.

Όμως, πρόσφατα σημειώθηκε αύξηση των κατασχέσεων στη θάλασσα, σε διαδρομές μεταξύ Ινδικού Ωκεανού και Ευρώπης.

Πηγή: BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου