Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 28 Αυγούστου 2021

Σέλε – «Η Γερμανία ξεμένει από εργαζομένους»

Σάββατο, 28 Αυγούστου, 2021

Η γήρανση του πληθυσμού, οι συνταξιοδοτήσεις και η χαμηλή γεννητικότητα δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στην οικονομία της χώρας η οποία θα πρέπει να προσελκύει περίπου 400.000 μετανάστες με ειδικά προσόντα κάθε χρόνο, προκειμένου να καλυφθεί η ζήτηση.

Γιώργος Κανελλόπουλος

Η Γερμανία έχει μεγάλη ανάγκη από εξειδικευμένους εργαζόμενους μετανάστες σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εργασίας της χώρας. Η γήρανση του πληθυσμού, οι συνταξιοδοτήσεις και η χαμηλή γεννητικότητα δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στην οικονομία της χώρας η οποία θα πρέπει να προσελκύει περίπου 400.000 μετανάστες με ειδικά προσόντα κάθε χρόνο, προκειμένου να καλυφθεί η ζήτηση. Πρόκειται μεταξύ άλλων για εργαζομένους στην υγεία και τη φροντίδα μικρών και μεγάλων σε ηλικία, για ψυκτικούς και άλλες συναφείς ειδικότητες, για ειδικούς στη διαχείριση αποθηκευτικών χώρων, ακόμη και για ακαδημαϊκούς, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή υπηρεσία.

«Η Γερμανία ξεμένει από εργαζομένους» παραδέχτηκε σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Süddeutsche Zeitung (SZ) ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εργασίας της Γερμανίας Ντέτλεφ Σέλε. Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι μόνο φέτος στη χώρα θα υπάρχει έλλειψη από 150.000 εργαζομένους και πως η τάση αυτή θα αυξηθεί πολύ περισσότερο τα ερχόμενα χρόνια λόγω των συνθηκών που δημιουργούνται.

Προσέλκυση μεταναστών

Όσον αφορά την προσέλκυση μεταναστών με ειδικές γνώσεις σε συγκεκριμένους εργασιακούς κλάδους, ξεκαθάρισε ότι οι ανάγκες δεν αφορούν τυφλές χορηγήσεις ασύλου ή βίζας, αλλά τη στοχευμένη προσέλκυση οικονομικών μεταναστών για να καλυφθούν συγκεκριμένα κενά και δεξιότητες στην αγορά εργασίας. Στη Γερμανία ζουν σήμερα 83 εκατ. άτομα. Το 2020 ο αριθμός των ξένων που ζούσαν στη χώρα είχε αυξηθεί κατά 204.000 άτομα ή κατά 1,8% σε σύγκριση με το 2019. Ήταν η χαμηλότερη αύξηση της τελευταίας δεκαετίας κάτι που αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην πανδημία και τις επιπτώσεις της.

Άλλοι τρόποι που προτείνει ο Σέλε για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη εργατικού δυναμικού, σε μια χώρα που η ανεργία είναι πρακτικά μηδενική για εκείνους που θέλουν να δουλέψουν, είναι η εκπαίδευση των ανειδίκευτων εργατών και η αύξηση των ωρών εργασίας για γυναίκες που απασχολούνται σήμερα στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης με καθεστώς μερικής απασχόλησης.

Προτάσεις

Οι προτάσεις αυτές έρχονται σε μια ευαίσθητη πολιτικά στιγμή για τη Γερμανία η οποία τον επόμενο μήνα ετοιμάζεται να προχωρήσει σε κρίσιμες γενικές εκλογές, με την απουσία της Άνγκελα Μέρκελ από την πολιτική σκηνή μετά από πολλά χρόνια. Το μεταναστευτικό αποτελεί θέμα μεγάλης πολιτικής αντιπαράθεσης, ειδικά τώρα που κατέλαβαν το Αφγανιστάν ξανά οι Ταλιμπάν και υπάρχουν ανησυχίες για νέα κύματα μεταναστών προς την Ευρώπη. Η χώρα είχε αρχικά υποδεχτεί θετικά μετανάστες από τη Συρία εν μέσω του εμφυλίου το 2015 αλλά στη συνέχεια η πολιτική κατάσταση άλλαξε και δημιουργήθηκαν πολλές αντιδράσεις. Το αντιμεταναστευτικό κύμα στην πορεία έκανε το ακροδεξιό κόμμα AfD ισχυρή δύναμη στο Κοινοβούλιο της χώρας. Το κόμμα αυτό εξαπέλυσε επίθεση στον Σέλε μετά τις δηλώσεις του περί οικονομικών μεταναστών.

Το 2019, η γερμανική κυβέρνηση θέσπισε ειδικό νόμο σχεδιασμένο για να διευκολύνει τους εργαζόμενους με συγκεκριμένες επαγγελματικές δεξιότητες να μπορούν να μεταναστεύουν στη Γερμανία. Ο νόμος περί ειδικευμένης μετανάστευσης τέθηκε σε ισχύ τον Μάρτιο του 2020, που έτυχε να είναι ο μήνας των πρώτων εθνικών περιορισμών από το Βερολίνο λόγω του Covid-19. Στόχος του νόμου είναι να αντιμετωπίσει τους περιορισμούς και τη γραφειοκρατία για ειδικευμένους εργαζομένους όταν αυτοί μεταναστεύουν στη Γερμανία. Με βάση το νόμο παρέχεται η δυνατότητα για να απλουστεύονται οι αιτήσεις εργασίας και οι χορηγήσεις των σχετικών αδειών και άλλων εγγράφων.

Ο.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου