Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 23 Αυγούστου 2021

Η δύσκολη εξίσωση του ανασχηματισμού

  Τρίτη, 24 Αυγούστου, 2021

Η παράμετρος των πυρκαγιών, η απόδοση ευθυνών και το χρονικό όριο της ΔΕΘ

i-dyskoli-exisosi-toy-anaschimatismoy-561466204

Είναι η πρώτη φορά από την ανάληψη της πρωθυπουργίας που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προαναγγείλει με σχεδόν καθαρό τρόπο έναν ανασχηματισμό. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, είτε ο ίδιος ο πρωθυπουργός είτε συνεργάτες του διέψευδαν τα σχετικά σενάρια. Αντίθετα, κατά την πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο κ. Μητσοτάκης με αφορμή τις πυρκαγιές, σχολίασε τα σενάρια ανασχηματισμού με τρόπο που δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών πως οι αλλαγές είναι στο μυαλό του, λέγοντας πως οι ευθύνες (σ.σ.: των πυρκαγιών) θα αποδοθούν «όταν έρθει η ώρα», προσθέτοντας πως «πρέπει να αποδίδονται όχι εν βρασμώ αλλά μετά από σκέψη». 

Ο χρόνος 

Αυτή η φράση για σκέψη και όχι εν βρασμώ αποφάσεις αφήνει ανοικτό τον χρόνο των αλλαγών. Το βέβαιο είναι πως δεν πρόκειται να γίνουν πριν φύγει εντελώς ο κίνδυνος των πυρκαγιών που, όπως φάνηκε και από την πρόσφατη στα Βίλια, αποτελούν έναν εντελώς αστάθμητο παράγοντα που δεν μπορεί να προβλεφθεί. Αρκετοί πάντως είναι αυτοί που λένε πως ο πρωθυπουργός πρέπει να ανέβει στη ΔΕΘ με νέο σχήμα, ώστε η παραδοσιακή επανεκκίνηση που κάνει κάθε κυβέρνηση από τη Θεσσαλονίκη να μην είναι υπό τη σκιά των ευθυνών για τις μεγάλες περιβαλλοντικές καταστροφές. Αυτό είναι και το ισχυρότερο επιχείρημα όσων εισηγούνται αλλαγές άμεσα, υπογραμμίζοντας πως σε αυτή την περίπτωση ο πρωθυπουργός θα έχει απαλλαγεί από βάρη και θα έχει αποδώσει τις ευθύνες άμεσα, κάτι που προσιδιάζει και στο προφίλ που έχει χτίσει μέχρι σήμερα. Η φράση ωστόσο του πρωθυπουργού για αλλαγές όχι «εν βρασμώ» αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο για ανασχηματισμό και μετά τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, με κάποιους να λένε πως μπορεί να τον δούμε ακόμα και κοντά στις γιορτές, οπότε θα ψηφίζεται ο προϋπολογισμός.  

Οι αλλαγές 

Το μεγάλο ερώτημα είναι βεβαίως σε ποια υπουργεία θα υπάρξουν αλλαγές. Πρώτο στη λίστα είναι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, λόγω της άμεσης σχέσης με τις πυρκαγιές, αλλά δεν είναι το μόνο. Επιπλέον, η λεγόμενη απόδοση ευθυνών μπορεί να γίνει και σε υπηρεσιακό επίπεδο και όχι σε πολιτικό, καθώς αναμφίβολα ευθύνες υπάρχουν και σε επιχειρησιακό επίπεδο. Ο ανασχηματισμός ωστόσο δεν θα είναι επικεντρωμένος μόνο στις πρόσφατες πυρκαγιές, αλλά θα περιλαμβάνει μια ευρύτερη γκάμα υπουργείων που λόγω και της πανδημίας έχουν υποστεί κόπωση και θέλουν ένα restart. Τέτοια μπορεί να είναι το υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Τουρισμού, αλλά και το υπουργείο Παιδείας. Ακόμη, το Ταμείο Ανάκαμψης και η επανεκκίνηση της οικονομίας που αποτελεί βασικό στόχο του φθινοπώρου μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές και στο οικονομικό επιτελείο, όπως για παράδειγμα η προσθήκη νέων υφυπουργών. Ερώτημα αποτελεί το τι θα γίνει και στο υπουργείο Ανάπτυξης. 

Ο χαρακτήρας 

Σε κάθε ανασχηματισμό το ερώτημα είναι γνωστό. Θα είναι «σαρωτικός», «δομικός» με επίκεντρο τους εξωκοινοβουλευτικούς ή τους βουλευτές; Τα δύο και πλέον χρόνια της διακυβέρνησης Μητσοτάκη έχουν δείξει πώς κινείται ο πρωθυπουργός. Οι ανασχηματισμοί μοιάζουν περισσότερο με πινελιές εκεί όπου υπάρχουν παραφωνίες, παρά με σαρωτικές αλλαγές που δημιουργούν τις περισσότερες φορές περισσότερα προβλήματα από όσα λύνουν. Αυτό αναμένεται να δούμε και πάλι. Οι περισσότεροι κορυφαίοι υπουργοί θα παραμείνουν στα πόστα τους ή θα αλλάξουν θέσεις και οι ηχηρές αποχωρήσεις, όπως αυτή του Τάκη Θεοδωρικάκου πέρυσι τον Ιανουάριο, θα είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού. Στην περίπτωση Μητσοτάκη ισχύει η ρήση του Μπιλ Κλίντον: Οι ανασχηματισμοί πρέπει να είναι προσεκτικοί καθώς συνήθως δεν ωφελούν, διότι όσοι παραμένουν στις θέσεις τους δεν το εκτιμούν και αυτοί που μπαίνουν είναι λιγότεροι από αυτούς που παραμένουν έξω. Μία τελευταία παράμετρος που είναι υπό αίρεση, είναι η είσοδος βουλευτών στο κυβερνητικό σχήμα. Οι καλά γνωρίζοντες λένε πως η τελευταία αναβάθμιση του κ. Τριαντόπουλου, επίσης εξωκοινοβουλευτικού στελέχους, σε θέση υφυπουργού ήταν αν όχι η τελευταία από τις τελευταίες που θα δούμε, και αναπόφευκτα ο κ. Μητσοτάκης θα ρίξει το βλέμμα του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, την οποία όσο περνάει ο καιρός θα έχει και μεγαλύτερη ανάγκη, καθώς η κυβέρνηση διανύει αισίως τον τρίτο χρόνο της θητείας της. 

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου