Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021

Αρβελέρ – «Να σώσουμε την ανθρωπιά και τον πολιτισμό μας»

   Πέμπτη, 26 Αυγούστου, 2021

BHMAτοδοτης

Η έκκλησή της Ελένης Αρβελέρ απευθύνεται προς νέους, ηλικιωμένους και παιδιά ώστε να εμβολιαστούν για να προστατεύσουν τη ζωή τους.

Επιτρέψτε μου να σταθώ σε μια σπουδαία Ελληνίδα διανοούμενη, την Ελένη Αρβελέρ και τη δραματική έκκληση που κάνει προς όλους τους συνανθρώπους μας για να εμβολιαστούν το ταχύτερο. Η έκκλησή της απευθύνεται προς νέους, ηλικιωμένους και παιδιά ώστε να εμβολιαστούν για να προστατεύσουν τη ζωή τους. Η έκκληση της πρώτης γυναίκας πρυτάνεως της Σορβόννης έγινε με ανοιχτή ιδιόχειρη επιστολή και είναι συγκινητική: «Με την πείρα της μακρόχρονης ζωής μου, και με τη σοφία του ακάματου πνευματικού μου βίου, ένα μόνο έχω να συμβουλεύσω νέους, γέρους και παιδιά: Εμβολιαστείτε το ταχύτερο, για να προστατεύσετε τη ζωή την δική σας και αυτών που αγαπάτε, και για να σώσουμε την ανθρωπιά και τον πολιτισμό μας».

Έγκριση για υποχρεωτικότητα του εμβολίου

Πάμε τώρα σε μια είδηση που έχει πολύ ενδιαφέρον: Πλήρη έγκριση έδωσε την Δευτέρα η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) στο εμβόλιο Covid-19 της Pfizer, το οποίο χορηγείτο έως σήμερα με προσωρινή κατεπείγουσα έγκριση. Και ξέρετε γιατί παρουσιάζει ενδιαφέρον αυτή η έγκριση; Διότι αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς συγκεκριμένων ομάδων. Δεν θα υπάρχει δηλαδή πλέον η δικαιολογία ότι το εμβόλιο βρίσκεται σε πειραματική φάση και ότι θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί ή ότι θα πρέπει προηγουμένως να επιλυθούν διάφορα νομικά ζητήματα. Αναμένεται, λένε οι πληροφορίες ότι να υπάρξει έγκριση από την FDA και για τα άλλα εμβόλια (Moderna, J&J, AstraZeneca κτλ). Ίσως αυτό να περίμενε ο Παύλος Πολάκης για να εμβολιαστεί, αφού είχε δηλώσει πως θα εμβολιασθεί το Φθινόπωρο, περιμένοντας να εγκριθεί το εμβόλιο. Να, λοιπόν που το εμβόλιο εγκρίθηκε πιο νωρίς, από το φθινόπωρο, εκτός εάν κάποιοι αρνητές του εμβολίου περιμένουν να το εγκρίνει και ο… Δημήτρης Κούβελας, ο καθηγητής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, που συσχέτισε το ισχαιμικό επεισόδιο του κ. Χαρδαλιά με το εμβόλιο και προκάλεσε εισαγγελική παρέμβαση.

Με τι γεμίζουν οι ΜΕΘ και γιατί ο Αύγουστος είχε τους περισσότερους νεκρούς

Η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας κάθε Δευτέρα δεν είναι και η πιο αξιόπιστη. Ο λόγος; Γίνονται λιγότερα τεστ. Τα κρούσματα ωστόσο παρά τα λιγότερα τεστ έφθασαν τα 2.628. Οι θάνατοι (που δεν έχουν να κάνει με τα πόσα τεστ γίνονται) έχουν αυξηθεί, έφθασαν τους 34 και ο αριθμός των διασωληνωμένων συνανθρώπων μας αυξάνεται συνεχώς ξεπέρασαν τους 300, έφθασαν τους 319. Ας δούμε τώρα μερικά περιστατικά έτσι όπως μου τα παρουσίασαν οι ειδικοί:

1. Οι MΕΘ αλλά και οι κλινικές covid αρχίζουν σιγά- σιγά να γεμίζουν με πενηντάρηδες και εξηντάρηδες. Οπως αναφέρει η διευθύντρια της ΜΕΘ «Σωτηρία» καθηγήτρια Πνευμονολογίας Αντωνία Κουτσούκου, όλοι αυτοί είναι ανεμβολίαστοι και πιθανόν να κόλλησαν από τα παιδιά τους που επέστρεψαν από διακοπές.

2. Οι περισσότεροι θάνατοι σημειώθηκαν τον Αύγουστο, χωρίς ακόμα ο μήνας αυτός να φύγει. Έχουν έως σήμερα σημειωθεί 94 θάνατοι. Αυτό εξηγείται, όπως αναφέρει η καθηγήτρια Πνευμονολογίας- Εντατικολογίας και διευθύντρια των ΜΕΘ Ευαγγελισμού Αναστασία Κοτανίδου από την επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα και από το γεγονός ότι άνω του 95% των ασθενών που χάνουν από τον κορωνοϊό τη ζωή τους είναι ανεμβολίαστοι.

Η τρίτη (αναμνηστική) δόση είναι πλέον γεγονός

Ενώ αρχίζει, ίσως και από σήμερα η συζήτηση για τα μέτρα που θα αφορούν τους ανεμβολίαστους στους κλειστούς χώρους και η συζήτηση για την πιθανή επαναφορά της μάσκας σε ανοικτούς χώρους,, ανακοινώθηκε η τρίτη δόση του εμβολίου. Το ποιοι θα κάνουν την τρίτη δόση, την λεγόμενη «αναμνηστική», με εμβόλιο mRNA, γνωστοποίησε στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία του εμβολιασμού στην Ελλάδα, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου. Τόνισε ότι ο εμβολιασμός με δύο δόσεις παραμένει αποτελεσματικός σε ποσοστό 92%, ωστόσο ανέφερε ότι και οι εμβολιασμένοι -λόγω της μετάλλαξης Δέλτα- κολλάνε τον ιό, αλλά έχουν κατά 65% μικρότερες πιθανότητες να τον μεταδώσουν. Αναφερόμενη στην τρίτη δόση, είπε ότι «θωρακίζει άτομα που παραμένουν ευάλωτα στην λοίμωξη λόγω αδυναμίας ανάπτυξης αντισωμάτων ή άτομα που κινούνται σε χώρους με αυξημένη έκθεση στον ιό», καθώς επίσης δρα ως υπενθύμιση «στο ανοσιακό σύστημα για να δημιουργηθούν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων”. Ή τρίτη δόση θα είναι με mRNA εμβόλιο (Pfizer, Moderna) για όλους, ακόμα κι αν στις δύο πρώτες δόσεις ο πολίτης έχει λάβει σκεύασμα από την AstraZeneca ή την J&J. Η σύσταση της επιτροπής είναι η 3η δόση να χορηγείται τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού με δύο δόσεις. Οπως είπε ο Μάριος Θεμιστοκλέους από την 1η Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα

Ο Χαρδαλιάς επέστρεψε στην πολεμίστρα του

Επίστρεψε στις… πολεμίστρες του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς μετά το ισχαιμικό επεισόδιο που υπέστη. Όταν ο κ. Χαρδαλιάς λέει «πολεμίστρες», εννοεί την μάχη για την οριοθέτηση των πυρκαγιών, που πρώτη μέρα στο γραφείο ξέσπασαν πάλι εκεί στα Βίλια και βεβαίως η μάχη που δίνει καθημερινώς κατά της πανδημίας. Οι γιατροί του είπαν να χαλαρώσει τους ρυθμούς. Το ερώτημα: Θα τους ακούσει πλήρως; Πάντως έως τώρα ακούει τις συμβουλές τους, αφού μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο Αγία Όλγα, οι γιατροί του συνέστησαν να μείνει λίγες μέρες στο σπίτι του όπως και έκανε. Πήγε στο γραφείο τη Δευτέρα το πρωί γνωρίζοντας ότι ο κίνδυνος να ξεσπάσουν νέες πυρκαγιές ή να υπάρξει αναζωπύρωση παλαιότερων ήταν υπαρκτός, λόγω του αέρα. Ο υφυπουργός λοιπόν επέστρεψε σήμερα στα καθήκοντα του και το ανακοίνωσε ως εξής στα social media.

«Πίσω στις πολεμίστρες μας! Σας ευχαριστώ όλους για όλα, μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου. Η αγάπη σας, η δύναμη μου. Συνεχίζουμε», έγραψε ο ίδιος δημοσιεύοντας και μία φωτογραφία με τους συνεργάτες του.

Όταν στην κυβέρνηση φεύγει ο Αύγουστος

Οι τελευταίες ημέρες του Αυγούστου σήμαναν συναγερμό τόσο για την κυβέρνηση όσο και για την αντιπολίτευση. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται την Τετάρτη για τη μάχη στη Βουλή στη συζήτηση για τις πυρκαγιές. Έχει επίσης προγραμματίσει ένα Υπουργικό Συμβούλιο και βεβαίως συσκέψεις για την προετοιμασία της ΔΕΘ. Οι υπουργοί από χθες βρίσκονται στα πόστα τους μετά τις ολιγοήμερες διακοπές που πέρασαν με ορισμένους να γκρινιάζουν ότι αφενός ήταν λίγες ημέρες οι διακοπές τους και αφετέρου να λένε ότι ακόμα και στις διακοπές τους δεν είδαν θάλασσα, αφού ήταν συνεχώς υποχρεωμένοι σε… zoom. Με την επιστροφή ωστόσο των υπουργών, αλλά και με το άνοιγμα της Βουλής, ένα θέμα συζήτησης, να ξέρετε, ότι κυριαρχεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο: Ο ανασχηματισμός!

Ξανά στις συζητήσεις ο ανασχηματισμός

Δεν είναι λίγοι φερ΄ειπείν που θεωρούν δεδομένο ότι ο ανασχηματισμός κατά τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα γίνει και μάλιστα σχετικά γρήγορα.. Λένε μάλιστα ότι με τις διορθωτικές κινήσεις που έκανε προσφάτως ο Πρωθυπουργός, στην ουσία τον έχει προαναγγείλει και το μόνο που δεν γνωρίζουν ακόμα είναι ο χρόνος του ανασχηματισμού. Οι περισσότεροι (και αυτοί που ευελπιστούν μια θέση στο νέο – ίσως προεκλογικό- κυβερνητικό σχήμα) τοποθετούν τον ανασχηματισμό στις αρχές Σεπτεμβρίου προτού ανέβει ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Θέλουν, λένε στις κατ΄ιδίαν κουβέντες τους, να πάει στη Θεσσαλονίκη με ένα νέο σχήμα και μια νέα αρχή μετά από τις «αστοχίες» που έφεραν οι πρόσφατες πυρκαγιές. Με τον τρόπο αυτό, εισηγούνται, ο κ. Μητσοτάκης, μπορεί να αποδώσει και ευθύνες. Υπάρχουν όμως και άλλες ερμηνείες. Αν μιλήσετε με κάποιο από τους στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού σίγουρα θα σας πει ότι εάν ήθελε να κάνει ανασχηματισμό κ. Μητσοτάκης θα τον είχε κάνει ήδη. Η φράση βεβαίως του πρωθυπουργού για αλλαγές όχι «εν βρασμώ», αφήνει πολλά περιθώρια για ανασχηματισμό, αλλά μετά την ΔΕΘ και ίσως και μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Έτοιμοι για τη μάχη στη Βουλή στον ΣΥΡΙΖΑ

Και στον ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν να επιστρέφουν βουλευτές και στελέχη. Ακόμα και ο Πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας που βρέθηκε για λίγες ημέρες μαζί με την οικογένειά του στα γραφικά Πουλάτα της Κεφαλονιάς, επέστρεψε προετοιμαζόμενος για τη «μεγάλη μάχη» που θα δοθεί στις 25 Αυγούστου στη Βουλή για τις πυρκαγιές. Ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας επενδύουν πολλά σε αυτή την συζήτηση και η επίθεση εναντίον της κυβέρνησης θα είναι δριμύτατη. Η συζήτηση ανάμεσα στα στελέχη είναι εντελώς διαφορετική από τη συζήτηση στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Τους απασχολεί, για παράδειγμα, το θέμα του εκλογικού αιφνιδιασμού, αλλά τώρα με τις φωτιές και με την εξάπλωση της πανδημίας βλέπουν τις πρόωρες εκλογές να απομακρύνονται.

TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου