Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 30 Αυγούστου 2021

Τελικά ο Σωκράτης ήταν κορόιδο;

  Τρίτη, 31 Αυγούστου, 2021

Στα θεμέλια δημοκρατίας - για όσους το ξεχνούν - είναι ο σεβασμός των νόμων απ' όλους, άρχοντες και αρχομένους

Νομίζω ότι έχει πια καταστεί εξαιρετικά επείγουσα η ανάγκη να παύσει να απασχολεί τη σκέψη των μαθητών μας ο Σωκράτης και το παράδειγμά του. Μολονότι καταδικασμένος σε θάνατο με βάση διαστρεβλωμένες και παραπλανητικές μαρτυρίες και ενώ μπορούσε να φυγαδευθεί από τις φυλακές, προτίμησε να πιει το κώνειο και να πεθάνει, παρά να ασεβήσει απέναντι στους θεσμούς και στη δημοκρατία. Γιατί στα θεμέλια δημοκρατίας – για όσους το ξεχνούν – είναι ο σεβασμός των νόμων απ’ όλους, άρχοντες και αρχομένους. Ο Σωκράτης δικάστηκε από τη νόμιμη δικαστική αρχή, οι αποφάσεις της οποίας, ακόμα και αν κρίνονται από κάποιους άδικες, θα πρέπει να είναι σεβαστές απ’ όλους. Ομως τι σχέση μπορεί να έχει το σωκρατικό πρότυπο με τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία;

Για να διεκδικήσουν π.χ. η ΓΣΕΕ ή η ΟΛΜΕ ή η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ τον σεβασμό των δικαστικών αποφάσεων θα έπρεπε να είναι πρόθυμες να σέβονται και εκείνες τις δικαστικές αποφάσεις, όταν αποφαίνονται π.χ. ότι κάποιες απεργίες τους είναι παράνομες και καταχρηστικές. Από παλαιότερη έρευνα του «Βήματος» προέκυψε ότι καμία από αυτές τις δικαστικές αποφάσεις δεν έγινε δεκτή από τους καταδικασθέντες, ούτε επεβλήθη η εφαρμογή τους από τις αρμόδιες κρατικές αρχές.

Αλλά μήπως με τις καταλήψεις σχολείων και ΑΕΙ δεν γίνονται τα ίδια και χειρότερα; Μολονότι οι μαθητές και οι φοιτητές, καθώς και οι συνεργαζόμενοι με τους καταληψίες καθηγητές και γονείς, παραβιάζουν τουλάχιστον 20 άρθρα του ποινικού νόμου και ποιος ξέρει πόσες άλλες ειδικές διατάξεις, εν τούτοις ούτε το κράτος επιβάλλει τη νομιμότητα ούτε οι δικαστικές αρχές. Αντίθετα, όταν κάποτε επενέβη ο αρμόδιος εισαγγελέας για να επιβάλει τον νόμο και την τάξη, βγήκε ο τότε υπουργός Παιδείας και με τρομακτική ανευθυνότητα υποστήριξε ότι κακώς έπραξε ο εισαγγελέας και ότι δεν θα του δοθούν στοιχεία για την αποκάλυψη και τιμωρία των παρανομούντων. Τι στην ουσία υπέδειξε ο κ. υπουργός Παιδείας; Μπορείτε ελεύθερα να παραβιάζετε τους νόμους, να σταματάτε τη λειτουργία των σχολείων σας, να γελοιοποιείτε την έννομη τάξη, να μετατρέπετε τις αίθουσες διδασκαλίας σε χαμαιτυπεία.

Αλλωστε η Βουλή μας τι διαφορετικό διδάσκει; Ο κανονισμός της είναι νόμος του κράτους. Κι όμως, τον παραβιάζουν καθημερινά όλοι σχεδόν οι βουλευτές μας μη προσερχόμενοι συνήθως στις συνεδριάσεις, μη αίροντας την ασυλία των συναδέλφων τους, ακόμα κι αν έχουν διαπράξει κακουργήματα, ή όταν καταργούν δικαστικές αποφάσεις εις βάρος συναδέλφων τους ή αναστέλλουν διώξεις άλλων.

Αυτό το αντισωκρατικό πρότυπο φυσικά συνιστούν και οι καθημερινές σχεδόν καταστροφές αυτοκινήτων, βιτρινών, του ταλαίπωρου Πολυτεχνείου και κάθε δημόσιας περιουσίας από τους ασύδοτους και ανενοχλήτως κινούμενους κουκουλοφόρους, που και όταν ακόμα συλλαμβάνονται επ’ αυτοφώρω παραδίδονται λευκοί στην κοινωνία για να συνεχίσουν της ηροστράτεια δράση τους με της ευλογίες ακόμα και της ενίοτε όντως τυφλής Δικαιοσύνης. Αλλωστε ποιος ενοχλήθηκε που με ειδικό νόμο απαλλάχθηκαν οι πρώην «ήρωες» της ΕΑΣ και ήδη καλοβολεμένοι του ΟΑΣΑ και για τις καταστροφές των λεωφορείων των ΣΕΠ και για τα δημόσια ξεβρακώματα των συναδέλφων τους;

Θα το πιστέψετε ότι τα προαναφερθέντα δημοσιεύθηκαν στη στήλη αυτή πριν από 26 χρόνια (19.1.1995);  O.T.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου