Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 29 Αυγούστου 2021

Οργισμένοι οι κάτοικοι της Αρχαίας Ολυμπίας για τις πυρκαγιές: Πρόληψη μηδέν – Ευθύνες παντού

 Κυριακή, 29 Αυγούστου, 2021

Ευθύνες στο κράτος και στην τοπική αυτοδιοίκηση επιρρίπτουν κάτοικοι των περιοχών του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας που βρέθηκαν στο επίκεντρο της καταστροφικής μανίας της πύρινης λαίλαπας, λόγω ότι στον τομέα της πρόληψης δεν είχε γίνει τίποτα….

Όπως λένε οι άνθρωποι που είδαν τις περιουσίες τους να γίνονται παρανάλωμα του πυρός, έχουν καταντήσει «γραφικοί» με το να λένε κάθε χρόνο τα ίδια, να γίνονται τα ίδια λάθη και το αποτέλεσμα είναι να καίγονται…

ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΡΧ. ΟΛΥΜΠΙΑΣ

“Πρόληψη μηδέν….”

Η έλλειψη αντιπυρικών ζωνών, ο μη καθαρισμός των αγροτικών δρόμων, η μη αποψίλωση είναι μερικές από τις αιτίες για τους οποίες θεωρούν υπεύθυνους Δήμο και  Πολιτεία, ενώ  τα «πασαλείμματα» που έγιναν την τελευταία στιγμή, με βάσει τα όσα πιστεύουν οι κάτοικοι των πυρόπληκτων περιοχών, δεν μπορεί να αποτελούν σχέδιο πρόληψης για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

«Και βεβαίως θα μπορούσαν να έχουν γίνει πράγματα τα οποία θα είχαν μειώσει την ένταση της καταστροφής που προκάλεσε η πυρκαγιά.  Κάθε χρόνο λέμε τα ίδια και πάλι τα ίδια λάθη κάνουμε. Θα μπορούσε να γίνουν ενέργειες πρόληψης όπως είναι η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών νωρίτερα. Ο κρατικός μηχανισμός να δουλέψει καλύτερα. Όλα αυτά δεν έχουν γίνει ή έχουν γίνει μερικώς. Βέβαια η φωτιά αυτή είχε πάρει τέτοια έκταση που δεν έσβηνε τώρα με τα μέσα που διαθέτουμε, είτε ως Δήμος είτε ως  Περιφέρεια. Ήθελε εναέρια μέσα τα οποία από την ώρα που καιγόταν όλη η Ελλάδα δεν μπορούν να έρθουν όλα στη Νεμούτα. Πρέπει να γίνουν πράγματα δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση. Κάθε χρόνο τα ίδια λάθη κάνουμε και κάθε χρόνο καιγόμαστε. Δεν αλλάζει κάτι. Κάτι πρέπει να γίνει», τονίζει ο πρόεδρος της κοινότητας Νεμούτας Δημήτρης Κανελλόπουλος.

“Ας μας αποδείξουν ότι έκαναν…”

Η αγανάκτηση για όλα αυτά που έπρεπε να γίνουν από τα κατ’ εξοχήν αρμόδια θεσμοθετημένα  διοικητικά όργανα που έχουν επιφορτιστεί με την ευθύνη της προστασίας της ζωής και της περιουσίας των πολιτών, ξεχειλίζει από τα λόγια των κατοίκων που είδαν τον πύρινο όλεθρο, ένα απρόσμενο επισκέπτη, να μπαίνει στα χωριά τους και να μην αφήνει τίποτα στο πέρασμά του.

«Βεβαίως και θα μπορούσαν να έχουν γίνει πράγματα νωρίτερα ώστε να αποφύγουμε την καταστροφή αυτή. Δεν αφήνουν οι παχουλές τσέπες. Τι έκαναν τα λεφτά οι κύριοι που δίνει το κράτος. Αποψίλωση δεν έγινε, αραίωση δέντρων δεν έγινε, αντιπυρικές ζώνες δεν έγιναν. Απολύτως τίποτα δεν έγινε, μας κοροϊδεύουν. Ντροπής τους. Πυροσβεστική ανύπαρκτη. Δεν έκανε απολύτως τίποτα κανείς τους. Ας μας αποδείξουν ότι έχουν κάνει και εγώ θα το ανακαλέσω αυτό», επισημαίνει ο κ. Χρήστος Κατσαϊδώνης από την Νεμούτα .

Και δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι από πλευράς πρόληψης δεν έχει γίνει τίποτα.

«Η φωτιά είναι ένα μεγάλο φαινόμενο το οποίο δεν μπορούμε να το σταματήσουμε και εμείς οι ίδιοι. Αλλά σε επίπεδο πρόληψης δεν είχε γίνει απολύτως τίποτα. Ούτε αντιπυρικές ζώνες ούτε τίποτα και ειδικά στη Νεμούτα όπου οι καταρράκτες αποτελούν ένα τουριστικό προϊόν δεν υπήρχε απολύτως καμία μέριμνα. Αυτό φάνηκε περίτρανα από το πως χειριζόμαστε τα θέματα πολιτικής προστασίας και από το αν υπήρχε σχέδιο για το πως θα προστατευθεί ο κόσμος. Όχι εκκένωση. Δεν είχαν οριοθετήσει ποιος θα ήταν αυτός ο χώρος ο ασφαλής που να μπορούσε ο κόσμος να προστατευθεί.  Και το άλλο που γίνεται  διαχρονικά είναι  ότι δεν μπορεί να ερχόμαστε να ανοίξουμε τα αγροτικά δίκτυα, δημοτικά δίκτυα το μήνα Ιούλιο. Η αντιπυρική περίοδος ξεκινά Μάρτη  και αυτό να γίνεται ένα αλισβερίσι πολιτικό με τους εργολάβους», επεσήμανε ο κ Νίκος Σιάκκουλης από τη Νεμούτα.

«Μπορούσαν να έχουν γίνει. Γιατί δεν μπορούσαν; Θα έπρεπε να έχουν ανοίξει μεγαλύτερες αντιπυρικές ζώνες, να έχουν κόψει πεύκα που ήσαν στην άκρη του δρόμου για να μην περάσει  η φωτιά και αν ήθελαν θα την είχαν σβήσει»,  τόνισε ο κ. Κωνσταντίνος Κωσταντούλιας.

«Όσο για την πρόληψη μπορούσαν να έχουν γίνει πολλά πράγματα τα οποία δεν έγιναν. Ζώντες αντιπυρικές δεν ήταν καθαρισμένες και γύρω από το χωριό και αγροτικοί δρόμοι. Πιστεύω ότι η πολιτεία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορούσε να κάνει κάτι παραπάνω για την πρόληψη.  Κάθε φορά  πολεμάνε τελευταία στιγμή να τα κάνουν. Οπότε καταλαβαίνεται ήταν αναπόφευκτο αυτή φωτιά να κάνει ζημιές», τόνισε ο κ. Γιώργος Κατσικονούρης από τη Νεμούτα.

ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου