Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021

Επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στην Αρχαία Ολυμπία (pics)

Πέμπτη, 26 Αυγούστου, 2021

Δεν μας είπαν εάν είδε τον Ερμή!

Τον πυρόπληκτο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας επισκέπτεται σήμερα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ανταποκρινόμενη σε πρόσκληση του Δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργου Γεωργιόπουλου.

Η επίσκεψη της ξεκίνησε από τον Αρχαιολογικό Χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Περίπου στις 11:30 π.μ. συνοδευόμενη από τον περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας, κ. Νεκτάριο Φαρμάκη και τον δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Γιώργο Γεωργιόπουλο, έφτασε στην  πυρόπληκτη Κοινότητα Πευκών (Βύλιζα).

Εκεί, η κα Σακελλαροπούλου βρέθηκε στο σπίτι στο οποίο φιλοξενείται η κα Κανέλλα Διονυσοπούλου, της οποίας η οικία κάηκε ολοσχερώς από τις φωτιές (δείτε περισσότερα εδώ) και μίλησε μαζί της για λίγα λεπτά.

Έπειτα, πήγε στο καφενείο του χωριού, όπου συνομίλησε με κατοίκους που είχαν συγκεντρωθεί για να μοιραστούν μαζί της την αγωνία και τους προβληματισμούς τους για την επόμενη μέρα από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Η ΠτΔ, άκουσε με προσοχή τα όσα της ανέφεραν, ενώ τόνισε πως η παρουσία της εκεί είναι συμβολική και ότι πρέπει να γίνει σωστή ιεράρχηση των προβλημάτων.

Ακολούθως επισκέφτηκε την πυρόπληκτη Κοινότητα Καυκανιάς. Η κα Σακελλαροπούλου χειροκροτήθηκε από τους κατοίκους κατά την άφιξη της στο χωριό, ενώ μικρά παιδιά τις έδωσαν λουλούδια και ζωγραφιές.

Ύστερα κάθισε στο καφενείο, μαζί με κατοίκους, με τους οποίους συνομίλησε για όσα τους απασχολούν.

Στη συνεχεία μετέβη στο Δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τους φορείς και τους πληγέντες.

«Θέλω να εκφράσω την οδύνη μου για τις μεγάλες καταστροφές που προκάλεσε η πυρκαγιά, την ανακούφισή μου για τη διάσωση του Μουσείου και του αρχαιολογικού χώρου, και κυρίως τη συμπαράστασή μου στους πληγέντες. Η σκέψη μας είναι κοντά σε όλους εκείνους που είδαν τις περιουσίες τους, τα σπίτια τους, τα ζώα τους να χάνονται στη μανία της φωτιάς», τόνισε σε δήλωση της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Η Πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι «χρέος της Πολιτείας είναι να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια αποκατάστασης των ζημιών και να στηρίξει αμέριστα τους πολίτες στην Αρχαία Ολυμπία, καθώς και σε όλες τις περιοχές της χώρας που δοκιμάστηκαν σκληρά από την πύρινη λαίλαπα».

Kατά την διάρκεια της σύσκεψης η κ. Σακελλαροπούλου άκουσε τις τοποθετήσεις τόσο από εκπροσώπους των τοπικών Αρχών και των παραγωγικών τάξεων που μετέφεραν την αγωνία των πολιτών οι οποίοι έχασαν τις περιουσίες του και τα μέσα βιοπορισμού τους.

Στην παρέμβαση της η Πρόεδρος εξέφρασε τη οδύνη της για τις καταστροφές που είδε, και τόνισε ότι πρέπει να κινηθούμε σε τρείς βασικούς άξονες:

«Η στήριξη των πληγέντων και η αποκατάσταση των ζημιών είναι το πρώτο. Το δεύτερο είναι ο σχεδιασμός για την ανασυγκρότηση της περιοχής που είμαι σίγουρη ότι υπάρχει σε επίπεδο Δήμου και Περιφέρειας». «Και το τρίτο» σημείωσε η κ. Σακελλαροπούλου «είναι πως θα διαχειριστούμε αυτές τις καταστάσεις στο μέλλον».

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους εθελοντές, στους ξένους και στους Έλληνες εθελοντές και τις προσπάθειες που κατέβαλλαν για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, στην προσφώνησή του ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την παρουσία της στην περιοχή και αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει άμεση μέριμνα για την αποκατάσταση, όπως και για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των πληγέντων, σημειώνοντας ότι «αυτό αποτελεί βασική μας διεκδίκηση και έχουμε κάνει συγκεκριμένες προτάσεις στην Κυβέρνηση».

Απευθυνόμενος στην Πρόεδρο ανέφερε χαρακτηριστικά: «Σας προσκάλεσα σήμερα εδώ καθώς γνωρίζετε να διακρίνετε τα εθνικά μεγέθη αλλά και να προσεγγίζετε με ενσυνείδηση τον πόνο και τις αγωνίες των απλών ανθρώπων και να σας ζητήσω να γίνετε, από το ύψιστο αξίωμα που κατέχετε, αν και θεωρώ πως είστε ήδη, σύμμαχος και ένθερμη υποστηριχτής των επιδιώξεων και των ελπίδων του τόπου μας. Η Ολυμπία αυτή τη φορά δεν θα χάσει την ευκαιρία γιατί δεν θα είναι μόνη».

Νωρίτερα η κ. Σακελλαροπούλου είχε επισκεφθεί και την κοινότητα Καυκανιάς που επλήγη από τις πυρκαγιές.

Ρεπορτάζ: Γιάννης Τσουκαλάς / Παναγιώτης Παυλόπουλος

ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου