Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 24 Αυγούστου 2021

CIA και Ταλιμπάν – Εκπαίδευση και χρηματοδότηση, δίωξη και διαπραγμάτευση…

  Τετάρτη, 25 Αυγούστου, 2021

Ο διευθυντής της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών φέρεται να είχε χθες μυστική συνάντηση στην Καμπούλ με τον ντε φάκτο ηγέτη των Ταλιμπάν, την ώρα που η «μάχη του αεροδρομίου» συνεχίζεται.

Η αποκάλυψη της Washington Post ότι ο διευθυντής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς, βρέθηκε σε ειδική αποστολή στην Καμπούλ την Δευτέρα, προκειμένου να συναντήσει μυστικά τον ντε φάκτο ηγέτη των Ταλιμπάν, Αμπντούλ Γάνι Μπαραντάρ, δεν πρέπει να ξένισε πολλούς.

Η CIA, εξάλλου, φρόντιζε να διατηρεί πάντοτε ανοιχτούς διαύλους με τα νέα αφεντικά του Αφγανιστάν, ακόμη και την περίοδο που οι Αμερικανοί τους καταδίωκαν ως τρομοκράτες και συνεργάτες-προστάτες της αλ-Κάιντα. Ο γνωστός Ρόμπερτ Φισκ, ανταποκριτής της βρετανικής Independent για τη Μέση Ανατολή, είχε γράψει χαρακτηριστικά για «στρατόπεδα της CIA στα οποία οι Αμερικανοί εκπαίδευαν τους αντάρτες του Οσάμα μπιν Λάντεν».

Η συστηματική χρηματοδότηση των μουτζαχεντίν και των Ταλιμπάν από τη CIA και το Πεντάγωνο, κατά τη διάρκεια του πολέμου κατά των Σοβιετικών και τα επόμενα χρόνια, είναι επίσης μια γνωστή υπόθεση – την οποία ποτέ δεν έχουν αρνηθεί ούτε οι Αμερικανοί.

Παλιός γνώριμος ο Μπαραντάρ

Ακόμη και ο ίδιος ο Μπαραντάρ αποτελεί παλιό γνώριμο της Ουάσιγκτον και της συγκεκριμένης υπηρεσίας. Υπενθυμίζεται ότι πράκτορές της τον είχαν συλλάβει το 2010, σε κοινή επιχείρηση με τις πακιστανικές αρχές. Τον είχαν οδηγήσει δε στη φυλακή όπου παρέμεινε για οκτώ χρόνια – ως το 2018, όταν απελευθερώθηκε με πρωτοβουλία της τότε κυβέρνησης Τραμπ, για να γίνει ο επικεφαλής της ομάδας των Ταλιμπάν που διαπραγματευόταν επί μήνες με τις ΗΠΑ στο Κατάρ.

Τώρα οι Αμερικανοί τον έχουν ξανά ανάγκη. Η χαοτική κατάσταση που επικρατεί στην Καμπούλ και ο κίνδυνος να ξεμείνουν εκεί απροστάτευτοι χιλιάδες Αμερικανοί και συνεργάτες τους, έχει σημάνει συναγερμό στον Λευκό Οίκο. Έτσι, ο Μπάιντεν αποφάσισε να στείλει το πιο δυνατό του χαρτί να παζαρέψει με τους Ταλιμπάν το τι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες.

Σημειώνεται πως επισήμως, υπάρχει το ορόσημο της 31ης Αυγούστου για την πλήρη αποχώρηση των αμερικανικών και λοιπών δυνάμεων από το Αφγανιστάν και την παράδοση του αεροδρομίου της Καμπούλ στους Ταλιμπάν. Οι τελευταίοι, μάλιστα, ενώ μέχρι σήμερα τηρούν μια κατά γενική ομολογία παθητική στάση στο συγκεκριμένο μέτωπο και συνεργάζονται με τους Αμερικανούς, έχουν απειλήσει πως εάν δεν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, τότε θα υπάρξουν συνέπειες και οι ξένες δυνάμεις να αντιμετωπιστούν ως δύναμη κατοχής.

Το παζάρι για την 31η Αυγούστου

Η αλήθεια, βεβαίως, είναι πως ουδείς, ούτε οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ούτε οι Ταλιμπάν, φαίνεται να επιθυμούν μια τέτοια σύγκρουση αυτή τη στιγμή. Οι μεν επειδή φοβούνται νέα ταπείνωση και όντας σίγουροι για τα αντίποινα που θα υποστούν όσοι πέσουν στα χέρια των Ταλιμπάν μετά από κάτι τέτοιο και οι δε διότι έχει διακηρύξει ότι ο πόλεμος τελείωσε και επιμένουν στο προφίλ της διαλλακτικότητας.

Η υπόθεση, ωστόσο, είναι λεπτή. Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ – Γάλλοι, Βρετανοί και άλλοι – επιμένουν πως ο χρόνος μέχρι το τέλος Αυγούστου δεν επαρκεί για την ασφαλή απομάκρυνση των χιλιάδων που βρίσκονται στις λίστες τους, εκ των οποίων κάποιοι δεν έχουν φτάσει καν στο αεροδρόμιο. Ασκούν δε πιέσεις στον Μπάιντεν για παράταση της επιχείρησης – κάτι που θα συζητηθεί και κατά τη σημερινή έκτακτη τηλεδιάσκεψη κορυφής της G7.

Σε αυτό το φόντο, η επίσκεψη του Μπερνς και η συνάντησή του με τον Μπαραντάρ όχι απλώς δικαιολογούνται, αλλά φαντάζουν ζωτικής σημασίας.

Ο.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου