Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 9 Αυγούστου 2021

Φωτιές στην Εύβοια: Μεγάλη αναζωπύρωση στις Καματριάδες

Τρίτη, 10 Αυγούστου, 2021

Ώρες αγωνίας βίωνε για 7η συνεχόμενη ημέρα η Εύβοια καθώς οι φλόγες εξακολουθούσαν έως αργά το βράδυ της Δευτέρας να μαίνονται εκτός ελέγχου στο βόρειο τμήμα του νησιού. 

foties-stin-eyvoia-megali-anazopyrosi-stis-kamatriades-561462424

Ώρες αγωνίας βίωνε για 7η συνεχόμενη ημέρα η Εύβοια καθώς οι φλόγες εξακολουθούσαν έως αργά το βράδυ της Δευτέρας να μαίνονται εκτός ελέγχου στο βόρειο τμήμα του νησιού. 

Περί τις 10:00μμ, η φωτιά είχε πάρει εκ νέου διαστάσεις και κατέκαιγε στην περιοχή από Γαλατσώνα προς Αβγαριά απειλώντας τα χωριά επίσης και το χωριό Ασμίνι. 

Το απόγευμα δόθηκε εντολή εκκένωσης -μέσω του 112- της Αβγαριάς και των γύρω χωριών προς Ιστιαία για λόγους ασφαλείας. 

Οι φλόγες μαίνονται και στις Καματριάδες, όπου λίγο μετά τις 22.30 σημειώθηκε μεγάλη αναζωπύρωση με τις φλόγες, ωστόσο, να μην κινούνται με ταχύτητα λόγω της σχετικής άπνοιας που επικρατεί.  

Οι πυροσβέστες προσπαθούσαν να την περιορίσουν ώστε να μην περάσει στην απέναντι πλευρά, και ξεφύγει προς Ιστιαία, περιμετρικά της οποίας σε απόσταση 5 χλμ. γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθούν αντιπυρικές ζώνες.

Ανάμεσα σε Γαλατσάδες και Αβγαριά, για πολλές ώρες δίδονταν μεγάλη μάχη από πολύ ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, εθελοντές και κατοίκους καθώς και από τις ενισχύσεις που κατέφθασαν από το εξωτερικό, με πληθώρα ρίψεων από τα εναέρια μέσα, χωρίς όμως να μπορούν να σταματήσουν την καταστροφική πορεία του μετώπου.

«Αν περάσει το μέτωπο ανάμεσα σε Καματριάδες και Γαλατσάδες θα σταματήσει στην Αιδηψό και τους Ωρεούς» φοβούνται κάτοικοι και άνθρωποι της αυτοδιοίκησης. 

Μεγάλο το παράπονο, πως μέχρι σήμερα το πρωί ήταν μόνοι τους. Ζητούσαν υποστήριξη από εναέρια μέσα και πυροσβεστικά οχήματα. Παραπονούνται πως «η βοήθεια δεν έφτανε ποτέ». Σήμερα βρέθηκαν εκεί σε κάθε μέτωπο της πυρκαγιάς αρκετοί πυροσβέστες, πολλά πυροσβεστικά συνεργεία από το εξωτερικό και δεκάδες εθελοντές, και έγιναν ακόμη πολλές ρίψεις από τα εναέρια μέσα – όμως το μέγεθος της φωτιάς δεν επέτρεψε μέχρι στιγμής να γευτούν και το ποθούμενο αποτέλεσμα. 

Στα υπόλοιπα χωριά, μικρές εστίες γίνονται τεράστια μέτωπα, απειλώντας χωριά για δεύτερη ή τρίτη φορά, όπως έγινε στις Γούβες, το Καστρί, το Ασμήνι – ακόμη το Ελληνικό και το Καστρί. 

«Είναι αδύνατο να κάνουμε προβλέψεις. Το μείζον είναι να σταματήσουν οι φλόγες να καταστρέφουν. Αυτό ζητάμε, αυτό επιθυμούμε, αυτό παλεύουμε» τονίζει ο περιφερειάρχης, Φάνης Σπανός, που αποφεύγει να αναφερθεί σε εκτιμήσεις για τα καμένα.

Φωτιά στην Αρκαδία: Πολλές οι αναζωπυρώσεις στη Γορτυνία

«Αρκετά δύσκολη εξακολουθεί να παραμένει η κατάσταση με τη φωτιά στην περιοχή της Γορτυνίας», ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Χρήστος Λαμπρόπουλος.

Όπως εξήγησε, «υπάρχουν αναζωπυρώσεις και εστίες φωτιάς, οι οποίες είναι πολλές». Παράλληλα, σημείωσε ότι «σήμερα επιχείρησαν τα εναέρια μέσα, τα οποία βοήθησαν σημαντικά», ενώ όσον αφορά τις επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής , είπε ότι «ενισχύθηκαν και με τους Γάλλους και με τους Τσέχους πυροσβέστες».

Νέες αναζωπυρώσεις και στην Ηλεία

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις και στην Ηλεία και συγκεκριμένα σε περιοχές του δήμου της Αρχαίας Ολυμπίας εξακολουθούν να δίνουν οι εναέριες και επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις.

Ειδικότερα μία από τις αναζωπυρώσεις που αντιμετωπίζουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις είναι στην περιοχή, Βασιλάκι, κοντά στα διοικητικά όρια με την Αρκαδία, όπως επίσης και στις περιοχές Λάσδικα και Μηλιές.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου