Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Translate. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

1821 - 2021

Δευτέρα 9 Αυγούστου 2021

Πυρκαγιές – 336% αύξηση της καμένης γης στην Ελλάδα – Στην τρίτη θέση στη Μεσόγειο

 Τρίτη, 10 Αυγούστου, 2021

Το «χάλκινο» μετάλλιο παίρνει μέχρι στιγμής η Ελλάδα στις φωτιές!

Οι φωτιές στην Ελλάδα όχι μόνο είναι πολλές, αλλά καίνε περισσότερη γη από όσο είχε καταγραφεί τα περασμένα χρόνια. Παρόμοιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες της Μεσογείου.

Πυρκαγιές – 336% αύξηση της καμένης γης στην Ελλάδα – Στην τρίτη θέση στη Μεσόγειο | tovima.gr

Οι φωτιές αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στη Μεσόγειο, με την Ελλάδα να είναι από τις χώρες που πλήττονται ιδιαίτερα από τις πυρκαγιές, όπως φάνηκε τις τελευταίες μέρες στη Βαρυμπόμπη, στην Εύβοια και στην Ηλεία.

Όπως υπογραμμίζει το Meteo, εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για Δασικές Πυρκαγιές (European Forest Fire Information System) για την κατάσταση που επικρατεί στην Μεσόγειο κατά τη διάρκεια της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου. Όπως προκύπτει από το ακόλουθο γράφημα, η περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου παρουσιάζει εξαιρετικά άσχημη εικόνα, με σχεδόν όλες τις χώρες να καταγράφουν σημαντική αύξηση στα απόλυτα μεγέθη των καμένων εκτάσεων έως και το απόγευμα της Κυριακής 8 Αυγούστου 2021.

Φωτιές: Στην τρίτη θέση η Ελλάδα σε όλη τη Μεσόγειο σε καμένα

Ειδικότερα, η Ελλάδα κατατάσσεται τρίτη (μετά από Τουρκία και Ιταλία) σε ό,τι αφορά το απόλυτο μέγεθος της καμένης έκτασης (933.680 στρέμματα έως 08.08.2021) και δεύτερη (μετά την Κύπρο) σε ό,τι αφορά την αύξηση (+336%) συγκριτικά με τον μέσο όρο της περιόδου 2002 – 2020. Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν ότι δεν αρκούν τα πολλά εναέρια ή άλλα μέσα δασοπυρόσβεσης, αλλά απαιτείται μια άμεση, δραστική αλλαγή προς ολοκληρωμένες λύσεις διαχείρισης και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών. Σε αυτή την κατεύθυνση, η επιχειρησιακή μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) μπορεί να συνεισφέρει με εργαλεία και υπηρεσίες όπως ενδεικτικά είναι

  • το εκτεταμένο και πιο πυκνό δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών στην Ελλάδα,
  • το προηγμένο προγνωστικό σύστημα ταχείας απόκρισης IRIS 2.0 και
  • οι υψηλής ανάλυσης μετεωρολογικές και πυρό-μετεωρολογικές προγνώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου