Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021

«Η Ελλάδα φλέγεται» – Μία ακόμα δύσκολη νύχτα

Σάββατο, 7 Αυγούστου, 2021

Οι τραγικές στιγμές, τα πύρινα μέτωπα, οι συλλήψεις και οι κατηγορίες για εμπρησμό - Η επόμενη ημέρα

«Έχουμε μπροστά μας μια ακόμη πιο δύσκολη νύχτα». Με αυτά τα λόγια ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, με δεκάδες πύρινα μέτωπα να παραμένουν ενεργά.

Αναμένοντας το πρώτο φως της ημέρας προκειμένου να πετάξουν και πάλι τα εναέρια μέσα, πυροσβέστες και εθελοντές δίνουν μάχη ολόκληρη τη νύχτα προκειμένου να συγκρατήσουν τα πύρινα μέτωπα.

Δεκάδες σπίτια έχουν καεί και χιλιάδες στρέμματα δάσους έχουν γίνει στάχτη από την πύρινη λαίλαπα που καίει ανεξάλεγκτη σε Αττική, Φθιώτιδα, Εύβοια, Πελοπόννησο και Ήπειρο.

Νέα έκτακτη ενημέρωση για τις πυρκαγιές σε ολόκληρη την Ελλάδα πραγματοποίησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως είπε σήμερα ξεκίνησαν 98 νέες πυρκαγιές, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν σήμερα 154 πυρκαγιές. Παράλληλα, είπε πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν 64 ενεργά μέτωπα.

Ηταν ακόμα πιο δύσκολη ημέρα, με τις φωτιές σε Πάρνηθα και Μαραθώνα να είναι σε εξέλιξη, ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης για την εξέλιξη των πυρκαγιών.

Επισήμανε ότι το τελευταίο 24ωρο είχαμε 98 νέες ενάρξεις και οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας επιχειρούσαν σήμερα σε 154 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια. Με 64 από αυτές, όπως ενημέρωσε, να βρίσκονται αυτή τη στιγμή ανοικτές, με σημαντικότερες εκείνες που εξελίσσονται σε Αττική, Εύβοια, Ηλεία, «όπου σήμερα αντιμετωπίσαμε νέο μέτωπο στην Αρχαία Ολυμπία, καθώς και σε Μεσσηνία, Μάνη, Τολοφώνα, Φωκίδα, Φθιώτιδα, Κρήτη και Γρεβενά».

Διαβεβαίωσε ότι όλες οι δυνάμεις που μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών βρίσκονται στη μάχη.

Σε αυτό το πλαίσιο, ευχαρίστησε τους πυροσβέστες για όσα προσφέρουν σε συνεργασία και με τους εθελοντές, που ρίχτηκαν στη μάχη υπό αντίξοες και συχνά πολύ επικίνδυνες, πρωτόγνωρες συνθήκες.

Εξέφρασε τη βαθύτατη θλίψη του για την απώλεια του εθελοντή πυροσβέστη που έχασε σήμερα τη ζωή του στην Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Τρεις συλλήψεις για εμπρησμούς

Το Πυροσβεστικό Σώμα έχει ενεργοποιήσει κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού και σε συνεργασία με τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, αλλά και με τις αστυνομικές αρχές, δραστηριοποιούνται σε Αττική, Τολοφώνα, Εύβοια, Ηλεία και Μεσσηνία, επισήμανε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Ενημέρωσε πως μέχρι στιγμής έχουν γίνει τρεις συλλήψεις, στη Φωκίδα, στην Αττική και στην Καλαμάτα. Στην Αττική για πρόθεση και στην Καλαμάτα για πρόθεση κατά εξακολούθηση, με επιβεβαιωμένες τουλάχιστον 3 περιπτώσεις για το ίδιο άτομα που αύριο θα οδηγηθεί στην αντεισαγγελέα Πρωτόδικων Καλαμάτας, διευκρίνισε.

«Έχουμε μπροστά μας μια ακόμη πιο δύσκολη νύχτα» υπογράμμισε καταληκτικά.

«Συνεχίζουμε όσο χρειαστεί»

Άνδρες και οι γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος, με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων και εθελοντών, καλούνται να διαχειριστούν ταυτόχρονα δεκάδες δασικές πυρκαγιές μέσα σε ακραίες και επικίνδυνες συνθήκες που έχει προκαλέσει ο πολυήμερος καύσωνας.

Πολλοί οικισμοί σε όλη τη χώρα έχουν εκκενωθεί με μηνύματα στο 112, ενώ αργά το βράδυ της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε επιχείρηση για την μεταφορά στα Λουτρά της Αιδηψού κατοίκων από την λίμνη της Εύβοιας, καθώς οι φλόγες έχουν αποκόψει τις οδικές αρτηρίες και η μόνη διέξοδος είναι μέσω θαλάσσης.
Δύο πλοία φέρυ μποτ, τα «Αλυκών» και «ΠΑΡΑΛΟΣ», καθώς και δύο σκάφη του λιμενικού συμμετείχαν στην επιχείρηση απομάκρυνσης. Η πλειοψηφία των πολιτών ήταν μεγάλης ηλικίας με αποτέλεσμα να υπάρχουν αρκετές καθυστερήσεις στην διαδικασία.

Το μέγεθος της καταστροφής

H Αττική μετρά τον πρώτο νεκρό, καθώς το μεσημέρι εξέπνευσε εθελοντής πυροσβέστης από την Ιπποκράτειο Πολιτεία που τραυματίστηκε στο κεφάλι.

Ο κ. Μίχαλος ήταν από την Πέμπτη στο εργοστάσιό του ανησυχώντας για τη φωτιά και σύμφωνα με στην τελευταία ανάρτηση του στο Facebook αναφερόταν στις πυρκαγιές με την ευχή να μην υπάρξουν απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.

Το μέγεθος των πύρινων μετώπων αποκαλύπτουν οι εικόνες από δορυφόρο για τις περιοχές της Αττικής, της Εύβοιας και της Ηλείας.

Οι πυρκαγιές στις περιοχές αυτές μαίνονται ακόμα ανεξέλεγκτες, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Το απόγευμα εκκενώθηκε από θαλάσσης η Λίμνη Ευβοίας. Οι κάτοικοι θα μεταφερθούν στα Λουτρά Αιδηψού.

Μεγάλο είναι το μέτωπο και στην Ηλεία, όπου οι πυροσβέστες δίνουν για τρίτη μέρα τη μάχη με τις φλόγες.

Στην Αττική, μέσω του 112, ζητήθηκε η εκκένωση των περιοχών Σταμάτα, Ροδόπολη, Θρακομακεδόνες και Βαρυμπόμπη.

Παρακολουθήστε εδώ live τις φωτιές από δορυφόρο

Οι καταγγελίες για εμπρησμό

Την ώρα που η Ελλάδα φλέγεται πληθαίνουν οι κατηγορίες για εμπρησμό και μάλιστα, έχουν ήδη σημειωθεί προσαγωγές αλλά και συλλήψεις υπόπτων.

O υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης για την εξέλιξη των πυρκαγιών, ενημέρωσε πως μέχρι στιγμής έχουν γίνει τρεις συλλήψεις, στη Φωκίδα, στην Αττική και στην Καλαμάτα. Στην Αττική για πρόθεση και στην Καλαμάτα για πρόθεση κατά εξακολούθηση, με επιβεβαιωμένες τουλάχιστον 3 περιπτώσεις για το ίδιο άτομα που αύριο θα οδηγηθεί στην αντεισαγγελέα Πρωτόδικων Καλαμάτας, διευκρίνισε.

Άνδρες της Ομάδας ΔΙΑΣ προχώρησαν στην προσαγωγή δύο ατόμων στο δρόμο του Αγίου Στεφάνου προς Καπανδρίτι, οι οποίοι είχαν ένα μπιτόνι με βενζίνη το οποίο δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν.

Αλλά και στο Πεδίον του Άρεως σημειώθηκε διπλή απόπειρα εμπρησμού και συνελήφθη μια γυναίκα. Όπως τονίζεται σε επίσημη ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής περίπου στις 5:30 το απόγευμα στο Πεδίον του Άρεως επιχειρήθηκε εμπρησμός και μάλιστα δύο φορές. Μετά από καταγγελίες περίοικων και διερχόμενων συνελήφθη μια ύποπτη γυναίκα η οποία ανακρίνεται στο Αστυνομικό Τμήμα Κυψέλης.

«Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό ότι επιχειρήθηκε να μπει φωτιά στην καρδιά της Αθήνας, στο πάρκο μας. Οφείλουμε να είμαστε όλοι σε εγρήγορση και να προβαίνουμε σε καταγγελία κάθε ύποπτης κίνησης. Ευχαριστώ θερμά τα στελέχη της πυροσβεστικής και της Περιφέρειας Αττικής τα οποία επενέβησαν άμεσα και η φωτιά ετέθη υπο έλεγχο πριν πάρει διαστάσεις», σχολίασε ο Περιφερειάρχης κ. Πατούλης.

Μιλώντας στο MEGA ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, έκανε λόγο για εμπρησμό και παρακάλεσε τους κατοίκους να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών

«Αυτή τη στιγμή η μεγάλη προσπάθεια που γίνεται είναι στη Βαρυμπόμπη. Με μηχανήματα ανοίγονται αντιπυρικές ζώνες ώστε να μην φτάσει η φωτιά τους Θρακομακεδόνες. Επίσης, υπάρχει εξέλιξη στη φωτιά της Μαλακάσας. Γίνεται προσπάθεια να μην περάσει την Εθνική Οδό, δηλαδή από την μεριά του Ωροπού. Το θερμικό φορτίο ε’ίναι πολύ μεγάλο», σημείωσε και ζήτησε απότους πολίτες να ακολουθοπύν τις οδηγίες των Αρχών. «Αν υπάρξει εκκένωση των περιοχών θα γίνει από το 112», τόνισε.

Στη συνέχεια μίλησε ξεκάθαρα για εμπρισμό: «Οι φωτιές έχουν πολλά ερωτηματικά για τον τρόπο που άναψαν. Ειδικότερα στο Σούνιο και την Πετρούπολη. Υπήρξαν και καταγγελίες για διάφορες άλλες φωτιές και γκαζάκια σε διάφορα σημεία. Όλα θα ελεγχθούν με σοβαρότητα όταν έρθει η ώρα. Η Αττική φλέγεται και αυτό προέκυψε αυτόματα».

Στην Καλαμάτα επίσης, συνελήφθη ένας άνδρας με την κατηγορία του εμπρησμού. Σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε εις βάρος του, κατηγορείται για εμπρησμό από πρόθεση και κατ’εξακολούθηση στη Μεσσηνία και το Σάββατο θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα.

Στον εισαγγελέα οδηγείται το Σάββατο και 43χρονος Έλληνας, ο οποίος συνελήφθη στην περιοχή του Κρυονερίου και κατηγορείται για εμπρησμό.  Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία από την Κρατική Ασφάλεια για εμπρησμό σε δασική έκταση, κατοχή ναρκωτικών και παράβαση του νόμου περί φωτοβολίδων και βεγγαλικών.  Όπως έγινε γνωστό, ο 43χρονος, εντοπίστηκε σήμερα το πρωί, από εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας Κρυονερίου, στη θέση Μαντρί Κρυονερίου να κινείται σε αδιάβατη για τους πολίτες περιοχή, με ένα δίκυκλο, το οποίο δεν έφερε πινακίδα κυκλοφορίας.      Οι εθελοντές τον θεώρησαν ύποπτο γιατί κατά την παραμονή του στο σημείο, εκδηλώθηκε νέα εστία πυρκαγιάς, περίπου 50 μέτρα από το σημείο που τον σταμάτησαν, η οποία δεν δικαιολογούνταν από τις επικρατούσες συνθήκες και συγκεκριμένα εκδηλώθηκε σε σημείο που δεν μπορούσε να πεταχτεί κάποια καύτρα, γιατί φυσούσε αντίθετα.

Οι εθελοντές τον υπέδειξαν σε αστυνομικούς της ΟΠΚΕ, που περιπολούσαν στην περιοχή, οι οποίοι τον συνέλαβαν και τον οδήγησαν στην Κρατική Ασφάλεια.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ελληνικού, μέσω ανάρτησης στο facebook σημειώνει πως εντοπίστηκε μεγεθυντικός φακός τοποθετημένος σε ξερά χόρτα ύστερα από περιπολία της ομάδας εθελοντών δασοφύλαξης και ο δήμαρχος Καλαμαριάς, καταγγέλει εμπρησμό στον χώρο του στρατοπέδου.

Ο δήμαρχος Θεολόγου, Θανάσης Ζεκεντές, σημειώνει σε δηλώσεις του πως «η σημερινή φωτιά είναι εμπρησμός» τονίζοντας, ότι τις προηγούμενες ημέρες είχαν γίνει άλλες τέσσερις απόπειρες. «Θα κρατήσει μέρες γιατί πρόκειται για ένα σημείο με πυκνό πευκοδάσος και δυστυχώς οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής δεν επαρκούν αφού είναι διασπαρμένες σε πολλές περιοχές. Προτεραιότητα μας είναι πλέον οι ανθρώπινες ζωές» λέει χαρακτηριστικά.

Αλλά και ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς, αναφερόμενος στη φωτιά που ξέσπασε ακριβώς απέναντι από τον Ναό του Ποσειδώνα είπε ότι εκδηλώθηκε σε «άκυρο» σημείο δίπλα στο ξενοδοχείο σε δομικά υλικά που «δεν δικαιολογούσαν ανάφλεξη». Ο ίδιος αποδίδει τα αίτια σε εμπρησμό και εφιστά την «προσοχή και την ετοιμότητα όλων κάτω μάλιστα από αυτές τις ακραίες συνθήκες»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου