Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 11 Αυγούστου 2021

Ανασύσταση ΤΩΡΑ του Ταμείου Μολυβιάτη

Πέμπτη, 12 Αυγούστου, 2021

Γράφει ο Διαμαντής Σεϊτανίδης

Οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Ηλεία και την Εύβοια, ξύπνησαν τις εφιαλτικές μνήμες του 2007. Κατά τραγική σύμπτωση, αυτές οι δυο περιοχές είχαν πληγεί και τότε. Το κόστος ήταν πολύ βαρύτερο, με δεκάδες νεκρούς και σχεδόν ολική καταστροφή των περιοχών που κτυπήθηκαν από τις φλόγες. Και τότε, όπως και τώρα, είναι ολοφάνερο ότι πρόκειται για εμπρησμούς. Κάποια πράγματα δεν αλλάζουν…

Τότε είχε γίνει ένας τηλεμαραθώνιος, στον οποίο δεκάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας είχαν με συγκινητικό τρόπο προσφέρει τον οβολό τους -άλλος 20 ευρώ, άλλος 50, και κάποιες εταιρείες πολύ περισσότερα- με αποτέλεσμα να συγκεντρωθεί το πολύ σημαντικό ποσό των 208 εκατομμυρίων ευρώ. Με αυτά τα χρήματα (που δόθηκαν ΜΟΝΟ για την ανοικοδόμηση της Ηλείας και της Εύβοιας) η κυβέρνηση Καραμανλή δημιούργησε το «Ταμείο Μολυβιάτη», που πήρε το όνομά του από τον βετεράνο διπλωμάτη κι εξ απορρήτων του Κωνσταντίνου Καραμανλή, κύριο Πέτρο Μολυβιάτη, ο οποίος συμβολικά τέθηκε επικεφαλής του.

Τα στελέχη του Ταμείου Μολυβιάτη τότε, έκαναν εξαιρετική δουλειά: Σχεδίασαν τη διάθεση των 208 εκατομμυρίων όχι μόνο για την αποκατάσταση των καταστροφών, αλλά και για τον αληθινό εκσυγχρονισμό των δυο πληγεισών περιοχών. Χωριό- χωριό, περιοχή- περιοχή, δρόμο- δρόμο, το Ταμείο Μολυβιάτη προέβλεπε αποκαταστάσεις ζημιών αλλά και ασφαλτοστρώσεις, επέκταση δικτύων, βελτιώσεις υποδομών, κοντολογίς μια νέα αρχή για την Ηλεία και την Εύβοια, μετατρέποντας έτσι την καταστροφή και την έμπρακτη αλληλεγγύη των δωρητών, σε μια νέα αρχή για τις δυο περιοχές.

Αυτό, όμως, που πέτυχε το φιλότιμο κι η αλληλεγγύη του Έλληνα, το κατέστρεψε η πολιτική μικροψυχία και ανικανότητα. Αμέσως μετά τις εκλογές του 2009, η «λεφτά υπάρχουν» κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου υπεξαίρεσε -αυτός είναι ο σωστός όρος: Υπεξαίρεσε, έκλεψε!- τα χρήματα που οι Έλληνες πολίτες είχαν δώσει για συγκεκριμένο σκοπό και κατήργησε το Ταμείο Μολυβιάτη. Δεν έκανε, όμως, μόνο αυτό. Προχώρησε και σε μια προσβλητική ενέργεια προς το λαό της Ηλείας: Από τα 208 εκατομμύρια, «χάρισε» το ένα στην Ηλεία (λες κι ήταν δικά του) ως «δώρο» στην επίσκεψη που έκανε ως πρωθυπουργός στην περιοχή, όταν οι κλακαδόροι του τον χειροκροτούσαν και τον αποθέωναν. Ο ίδιος πολιτικός δεν ντράπηκε χθες να σταθεί δίπλα στη Φώφη Γεννηματά και να κουνάει του δάκτυλο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ο πολιτικός που υπεξαίρεσε τα χρήματα από το υστέρημα των Ελλήνων τα οποία δόθηκαν ΜΟΝΟ για την αποκατάσταση των ζημιών σε Ηλεία και Εύβοια. «Ντράπηκε και η ντροπή» θα έλεγε κανείς, παραφράζοντας τον Λουντέμη…

Η μοίρα τα έφερε έτσι, που και φέτος κάηκαν η Ηλεία και η Εύβοια. Λιγότερο από το 2007, αλλά κάηκαν. Είναι πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρήσει εδώ και τώρα στην Ανασύσταση του Ταμείου Μολυβιάτη. Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών είναι σε θέση, πιστεύω, να εξοικονομήσουν τα 200 εκατομμύρια που υπεξαίρεσε ο Γιώργος Παπανδρέου, να ανασυστήσουν το Ταμείο Μολυβιάτη, να επιφέρουν στον τότε σχεδιασμό τις απαραίτητες αλλαγές και να αποδώσουν στους Ηλείους και τους Ευβοιώτες αυτό που τους προσέφεραν το 2007 οι υπόλοιποι Έλληνες, αλλά μια ανίκανη και μικρόψυχη πολιτική ηγεσία τους το στέρησε. Αυτό σημαίνει σήμερα «μετατρέπω την κρίση σε ευκαιρία».

ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου