Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019

Ηλεία: Τέλος οι χωματερές που μας κόστισαν 3 εκατ. ευρώ σε προστιμα


Το νέο εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων θα έχει μέγιστη δυναμικότητα 80.000 τον/έτος
Την οριστική απομάκρυνση της Ηλείας από τις χωματερές, κάτι που είχε στοιχίσει και στη χώρα πάνω από 3 εκατομμύρια ευρώ σε πρόστιμα, σηματοδοτεί η σημερινή υπογραφή της Σύμβασης κατασκευής και λειτουργίας του νέου εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στην περιοχή παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελλου, του Ειδικού Γραμματέα ΣΔΙΤ Νίκου Μαντζούφα, του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απ. Κατσιφάρα, του Προέδρου του ΦοΔΣΑ και Δημάρχου Ήλιδας Χ. Χριστοδουλόπουλου, βουλευτών και του συνόλου των Δημάρχων της Π.Ε. Ηλείας.
Το νέο εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων θα έχει μέγιστη δυναμικότητα 80.000 τόνους/έτος και την πλέον σύγχρονη τεχνολογία που περιλαμβάνει Μηχανική Ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών, αναερόβια χώνευση υπολειπόμενου κλάσματος, παραγωγή βιοαερίου και ηλεκτρικού ρεύματος απ’ αυτό, κομποστοποίηση χωνεύματος και διάθεση του πολύ μικρού αδρανούς υπολείμματος στον ΧΥΤΥ της Τριανταφυλλιάς, ο οποίος ήδη λειτουργεί με παράλληλη λειτουργία μεταβατικής μονάδας επεξεργασίας.
καντε click για να μαθαινετε πρωτοι τις τελευταιες ειδησεις
Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται στα 32 εκατ. ευρώ. Η ΜΕΑ Ηλείας κατασκευάζεται με σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα (ΣΔΙΤ), στην οποία το Δημόσιο συμμετέχει με 17 εκατ. ευρώ, ενώ υποχρέωση του ιδιώτη επενδυτή είναι η κατασκευή και λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας για 25 έτη με καταβολή 15 εκατ. ευρώ.
Όπως επεσήμανε ο κ. Φάμελλος, η Ηλεία κλείνει οριστικά το κεφάλαιο χωματερές, ενώ προσέθεσε πως «όταν αναλάβαμε ο νομός βρισκόταν για μήνες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω κινδύνων για την δημόσια υγεία ενώ μετρούσε σχεδόν δύο δεκαετίες εντάσεων, συγκρούσεων και αδιεξόδων. Υπενθύμισε ότι η κατάσταση χαρακτηριζόταν από:
·         ανεξέλεγκτη διάθεση με λειτουργία 9 ΧΑΔΑ για τους οποίους η χώρα πλήρωσε ως τώρα 3.240.000 ευρώ πρόστιμα
·         συσσώρευση απορριμμάτων στους δρόμους του Πύργου που οδήγησαν στα πρόθυρα υγειονομικής κρίσης μεταξύ 2013-2015 και συνεχείς αποφάσεις κήρυξης του νομού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά και κίνδυνο διεθνούς διασυρμού το Μάϊο 2016, στην αφή της Ολυμπιακής φλόγας
·         διαδοχικές Υπουργικές Αποφάσεις μεταφοράς απορριμμάτων σε άλλους ΧΥΤΑ με κόστος τουλάχιστον 660.000 ευρώ
·         δεματοποίηση σύμμεικτων χωρίς περιβαλλοντικούς όρους και δημιουργία ουσιαστικά άτυπων ΧΑΔΑ σε Ποτόκι και Κονιδέϊκα
·         ανυπαρξία ανακύκλωσης λόγω μεγάλης απόστασης από ΚΔΑΥ Πάτρας και μη λειτουργίας του ΣΜΑ Κοροίβου.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό «η ΜΕΑ Ηλείας θα είναι ένα μεγάλο σύγχρονο έργο Κυκλικής Οικονομίας, με κίνητρα για την ανακύκλωση, άνω των 60 μόνιμων θέσεων εργασίας και άνω των 100 κατά την διάρκεια κατασκευής και σεβασμό στο περιβαλλοντικό κεφάλαιο της χώρας».
Παράλληλα, έχει επιτευχθεί συμφωνία με τη μείωση της εγγυημένης ποσότητας από 60.000 τον σε 45.000 τόνους ετησίως με αποτέλεσμα να εξοικονομούνται 30 εκατ. ευρώ, για τα επόμενα 25 χρόνια, από το κόστος λειτουργίας.
Πρόσθεσε δε ότι είναι βέβαιο πως η αναβάθμιση της ανακύκλωσης μπορεί να οδηγήσει σε ισόποση περαιτέρω μείωση άλλων 30 εκατ. ευρώ που επίσης θα αφαιρείται από την εγγυημένη ποσότητα.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου