Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 4 Αυγούστου 2018

Κλιμακώνεται η κόντρα Ζάεφ - Ιβανόφ ενόψει δημοψηφίσματος, Όλα αυτά για το... θεαθήναι

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Κλιμακώνεται η κόντρα Ζάεφ - Ιβανόφ ενόψει δημοψηφίσματος
Φωτογραφία αρχείου από REUTERS
Στο «κόκκινο» παραμένει η κόντρα του μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου της ΠΓΔΜ, με αιχμή τη Συμφωνία των Πρεσπών για το όνομα της γειτονικής χώρας, καθώς και το επικείμενο δημοψήφισμα, στις 30 Σεπτεμβρίου. 
Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί μεταξύ των δύο ανδρών αλλά και της πολιτικής κόντρας που κορυφώνεται ήταν και οι δύο χωριστοί εορτασμοί της «Ημέρας της Δημοκρατίας της Μακεδονίας».

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ μίλησε στο Pelince  και στο Krusevo ο πρόεδρος, Γκιόργκι Ιβανόφ.

Ο Ζόραν Ζάεφ ζήτησε από τους πολίτες για ακόμα μία φορά να ψηφίσουν «Ναι» στο δημοψήφισμα για τις μελλοντικές γενιές, για την δικαίωση των αγώνων για την Ανεξάρτητη «Μακεδονία», λέγοντας οτι η Συμφωνία των Πρεσπών «πατριωτική». Όπως είπε «προστατεύει την Μακεδονική ταυτότητα, την μακεδονική γλώσσα και εθνότητα». Σύμφωνα με τον ίδιο ο πραγματικός πατριωτισμός είναι αυτός που «χαράζει τον δρόμο για τις επόμενες γενιές εγκαθιδρύοντας ένα κράτος αναγνωρισμένο διεθνώς, υπερήφανο και ισότιμο...».

Ιδιαίτερη είναι η ανησυχία του Ζ. Ζάεφ για το ενδεχόμενο η αποχή να γίνει ο μεγαλύτερο του αντίπαλος και ως εκ τούτου απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να κάνουν οι ίδιοι την επιλογή τους πηγαίνοντας στην κάλπη…

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ έδωσε και το στίγμα της γραμμής που θα ακολουθήσει κατά την προεκλογική του καμπάνια λέγοντας: «Στις 30 Σεπτεμβρίου θα νικήσουμε το σκοτάδι, το έγκλημα την αβεβαιότητα και την απομόνωση. Ψηφίζουμε ΝΑΙ για την σταθερότητα και την ασφάλεια μέσω της συμμετοχής στο ΝΑΤΟ, ψηφίζουμε ΝΑΙ για μια αναγνωρισμένη Μακεδονική ταυτότητα ,γλώσσα και πολιτισμό και για το εγγυημένο δικαίωμα των πολιτών της χώρας να αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες».

Αντίστοιχα στο Krusevo ο Γκ. Ιβανόφ έδωσε τον παλμό της εκστρατείας του «ΟΧΙ» στο Δημοψήφισμα.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ επιτέθηκε στον Ζ. Ζάεφ λέγοντας ότι η «Μακεδονία δεν είναι ιδιωτική περιουσία κανενός, για να την παζαρεύει και να την πουλάει» και εκφράζοντας την διαφωνία του και την αντίθεση του στην Συμφωνία των Πρεσπών, έκανε συναισθηματική αναφορά σε εμβληματικές προσωπικότητές συγγραφείς, ποιητές , αγωνιστές και στους δυο προκατόχους του για να υποστηρίξει την «σημασία του Μακεδονικού κράτους, της Μακεδονικής γλώσσας και Έθνους».

«Το να είσαι Μακεδόνας δεν είναι μόνο δικαίωμα. Είναι και υποχρέωση να προστατεύεις την κληρονομιά, των προγόνων μας» είπε ο κ. Ιβανόφ. Ο πρόεδρος της χώρας διαφωνεί και με το ερώτημα του δημοψηφίσματος σημειώνοντας ότι ότι οι πολίτες της χώρας υποστηρίζουν την ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε., αλλά με το όνομα της χώρας και με αξιοπρέπεια.

Ο κ. Ιβανόφ ενισχύοντας την επίθεση του στον Ζ. Ζάεφ είπε για τη Συμφωνία των Πρεσπών ότι δεν αλλάζει απλώς το όνομα της χώρας αλλά «αλλάζει το Μακεδονικό κράτος και την Συνταγματική του ταυτότητα, υπονομεύει το δικαίωμα 74 ετών για αυτοπροσδιορισμό, διαγράφει την κρατική και νομική ταυτότητα, καθώς και την 27χρονη ιστορία της χώρας». 

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου