Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018

Ο πρέσβης των ΗΠΑ θα εγκαινιάσει ένα ιδιότυπο μουσείο τέχνης στον Λια στη Μουργκάνα

Τετάρτη, 8 Αυγούστου, 2018


ΑΘΗΝΑ. Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, κ. Τζέφρι Πάιτ (Geoffrey Pyatt), την Δευτέρα, 13 Αυγούστου 2018, θα είναι επικεφαλής ομάδας διακεκριμένων προσωπικοτήτων που θα εγκανιάσουν ένα μικρό, αλλά μοναδικό μουσείο τέχνης στο αποκακρυσμένο χωριό Λιας στα βουνά της Μουργκάνας στην Ηπειρο.
Το μουσείο φιλοξενεί τρία έργα του γνωστού λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου (Theofilos), τα οποία πρόσφατα ανακαλύφθηκαν, καθώς και πίνακες που δημιουργήθηκαν ειδικά για τη περίσταση από τον γνωστό σύγχρονο καλλιτέχνη Σωτήρη Σόρογκα (Sotiris Sorogas), του οποίου οι οικογενειακές ρίζες είναι από την περιοχή.
Το εν λόγω μουσείο θα στεγάζεται στο αποκαταστημένο σχολείο στο χωριό Λιας. Στον πρώτο όροφο του κτιρίου στεγάζεται η Αστυνομία. Το χωριό Λιας στην Θεσπρωτία, βρίσκεται λιγότερο από ένα 1 χλμ. από τα ελληνοαλβανικά σύνορα, 64 χλμ. βορειοδυτικά των Ιωαννίνων και 62 χλμ. βορειοανατολικά της Ηγουμενίτσας.
«Οταν ανακαλύψαμε τα έργα του Θεόφιλου ξεκινήσαμε μία συζήτηση για την ασφάλειά τους, αλλά και πως περισσότερος κόσμος θα μπορούσε να τα δει», δήλωσε στον «Ε.Κ.» σχετικά ο συγγραφέας, δημοσιογράφος και παραγωγός ταινιών Νίκος Γκατζογιάννης (Nicholas Gage), ο οποίος είναι γεννημένος στον Λια. Το γνωστό απομνημόνευμά του «Ελένη» περιγράφει τα ταραχώδη γεγονότα που συνέβησαν το χωριό τη δεκαετία του 1940.
Ο ίδιος απευθύνθηκε σε 11 ιδρύματα, όπως είπε στον «Ε.Κ.», αλλά δεν βρήκε ανταπόκριση. Τέσσερα χρόνια πριν έχοντας επισκεφτεί το χωριό του με τον τότε πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, κ. Ντέιβιντ Πιρς (David Pearce), κάθισαν να συζητήσουν με τους αδερφούς Αλέκο και Χαράλαμπο Υφαντή της γνωστής εταιρείας αλλαντικών Ομιλος Υφαντής (IFANTIS), οι οποίοι επίσης κατάγονται από τον Λια.
Στην κουβέντα αναφέρθηκε το θέμα του σχολείου και της «στέγασης» των έργων. «Θα το κάνουμε εμείς» του είπαν. «Τελικά καλύτερα να κοιτάξεις στο σπίτι σου πρώτα…», επεσήμανε στον «Ε.Κ.» ο κ. Γκέιτς με χαμόγελο, καθώς μία ακόμη «παραγωγή» που ανέλαβε, την δημιουργία αυτού του μουσείου, φτάνει με επιτυχία στο τέλος της και αναμένεται να έχει μεγάλη αποδοχή από το κοινό.
Σύμφωνα με το επίσημο δελτίο τύπου για τα εγκανία:
Οι πόροι για την κατασκευή του μουσείου καλύφθηκαν με χορηγία του κ. Αλέκου Υφαντή, του οποίου η οικογένεια κατέχει τη γνωστή εταιρεία αλλαντικών Ομιλος Υφαντής IFANTIS και κατάγεται από το χωριό.
Ο κ. Αλέκος Υφαντής, ο αδερφός του Χαράλαμπος και άλλα μέλη της οικογένειας θα παρευρεθούν στα εγκαίνια.
Τον σχεδιασμό του μουσείου επιμελήθηκε η αρχιτέκτονας μηχανικός κ. Μαγδαλένα Πανταζή, σε συνεργασία με την αρχαιολόγο κ. Βαρβάρα Παπαδοπούλου, προϊσταμένη εφορείας αρχαιοτήτων Αρτας.
Το μουσείο θα φέρει το όνομα «Μουσείο Υφαντή» προς τιμή των δωρητών και θα φιλοξενεί την μόνιμη έκθεση έργων του Θεόφιλου και του Σόρογκα.
Οι ζωγραφιές του Θεόφιλου είναι τρεις εικόνες και ανακαλύφθηκαν σε εκκλησία του χωριού. Οι κριτικοί θεωρούν ότι είναι μεταξύ των πιο σημαντικών έργων του ζωγράφου, ο οποίος πέθανε το 1934.
Η προσφορά του ζωγράφου Σ. Σόρογκα αποτελείται από τέσσερις πίνακες του που φιλοτεχνήθηκαν ειδικά για το μουσείο στον Λια, την γενέτειρα της γιαγιάς του από την πλευρά του πατέρα του.
Εκτός από τα έργα των δύο ζωγράφων, που εκτίθενται σε δύο χώρους του μουσείου, στους διαδρόμους του θα υπάρχουν φωτογραφίες που απεικονίζουν σκηνές της ζωής στην περιοχή κατά τον περασμένο αιώνα, καθώς και φωτογραφίες ορισμένων εκ των διάσημων επισκεπτών στο χωριό τα τελευταία χρόνια.
Σε αυτούς περιλαμβάνεται ο αείμνηστος πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδος, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο πρώην υποψήφιος των Δημοκρατικών για Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μιχάλης Δουκάκης, οι σκηνοθέτες Elia Kazan και Peter Yates, καθώς και ο ηθοποιός John Malkovich.
Θα υπάρχει επίσης ξεχωριστός χώρος αφιερωμένος σε τρεις συγγραφείς της περιοχής: Τον ποιητή Μιχάλη Γκανά (Mihalis Ghanas), γεννημένο στο κοντινό χωριό Τσαμαντά, τον μυθιστοριογράφο Σωτήρη Δημητρίου (Sotiris Dimitriou), γεννημένο στην Πόβλα (σήμερα Αμπελώνα) και τον συγγραφέα, δημοσιογράφο και παραγωγό ταινιών Νίκο Γκατζογιάννη (Nicholas Gage), γεννημένο στον Λια, του οποίου το απομνημόνευμα «Ελένη» περιγράφει τα ταραχώδη γεγονότα που συνέβησαν το χωριό τη δεκαετία του 1940.
Και οι τρεις αναμένεται να είναι παρόντες στα εγκαίνια στις 13 Αυγούστου μαζί με τον ζωγράφο κ. Σόρογκα.
Ο κ. Σπύρος Παππάς, Δήμαρχος των Φιλιατών όπου ανήκουν τα χωριά της Μουργκάνας, δήλωσε σχετικά: «Αυτό το μουσείο, αυτά τα έργα τέχνης, οι τρεις διάσημοι λογοτέχνες που προέρχονται από αυτά τα βουνά αποτελούν απόδειξη ότι η δημιουργική ενέργεια των Ελλήνων μπορεί να βρεθεί οπουδήποτε, ακόμα και στις πιο απομονωμένες γωνιές της χώρας μας.»
Το πρόγραμμα των εγκαινίων που θα πραγματοποιηθούν στις 12 το μεσημέρι, τοπική ώρα:
Χαιρετισμοί – Ομιλίες
Αρχιμανδρίτης Μεθόδιος, Ηγούμενος Ιεράς Μονής Γηρομερίου
Αλέξανδρος Καχριμάνης, Περιφερειάρχης Ηπείρου
Σπύρος Παππάς, Δήμαρχος Φιλιατών
Αλέκος Υφαντής, Επιχειρηματίας, χορηγός
Νίκος Γκατζογιάννης, Δημοσιογράφος
Τζέφρι Πάιατ, Πρέσβης των ΗΠΑ
Σωτήρης Σόρογκας, Ζωγράφος
Βαρβάρα Παπαδοπούλου, Δρ Αρχαιολόγος – Προϊσταμένη ΕΦ.Α. Αρτας
Ιωάννης Χουλιαράς, Δρ Αρχαιολόγος – προϊστάμενος ΕΦ.Α. Θεσπρωτίας.
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου