Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 20 Αυγούστου 2018

Τραγωδία για ομογενείς στην θάλασσα των Οινουσσών-Νεκρός ο πατέρας, αγνοείται ο γιος

 Δευτέρα, 20 Αυγούστου, 2018



Ο Πλάτων Καβάφης σε φωτογραφία που ανήρτησε ο ίδιος στο facebook. Φέρεται να είναι με τον γιο του.
ΟΙΝΟΥΣΣΕΣ. ΧΙΟΣ. Τραγωδία για οικογένεια ομογενών επεφύλασσε η καλοκαιρινή βόλτα από το λιμένα Χίου με κατεύθυνση το λιμένα Οινουσσών, με το αλιευτικό σκάφος «Α/Κ Ασπασία Λ. Χίου 3068».
Η λέμβος στην οποία επέβαιναν ο Ελληνοαμερικανός πατέρας -ο Πλάτων Καβάφης κατά το «Πρώτο Θέμα»- με τα δύο του παιδιά και τον φίλο του, Ιωάννη Πολιτάκη, σύμφωνα με το ανακοινωθέν του Λιμενικού Σώματος (ΛΣ) το Σάββατο, παρουσίασε εισροή υδάτων με αποτέλεσμα να βυθιστεί κατά τις μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής. Και οι τέσσερις επιβαίνοντες βρέθηκαν στο νερό.
Επεσε το σκοτάδι. Οι δικοί τους δεν είχαν νέα τους και ζούσαν ώρες αγωνίας. Και η ανησυχία τους δυστυχώς επιβεβαιώθηκε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο.
Ο ομογενής πατέρας, 68 ετών, σύμφωνα και με το ΛΣ, εντοπίστηκε, χωρίς τις αισθήσεις του, από αλιευτικό σκάφος, το πρωί του Σαββάτου. Η σορός του περισυνελέγη από το ναυαγοσωστικό σκάφος ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ (Ελληνικής Ακτοφυλακής).
Με τις εκτεταμένες έρευνες διάσωσης να συνεχίζονται, δεν υπήρχαν νεότερα μέχρι αυτή την ώρα για τον 22χρονο γιο του που αγνοείτο.
Σώα εντοπίστηκε η 24χρονη κόρη τα ξημερώματα του Σαββάτου επίσης από αλιευτικό σκάφος, αλλά και ο 59χρονος φίλος του πατέρα της, από πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού.
Οι δύο διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο «Σκυλίτσειο» Γενικό Νοσοκομείο Χίου για την παροχή των πρώτων βοηθειών, όπως και η σορός του 68χρονου Ελληνοαμερικανού για τη διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής.
«Δεν βρίσκουμε το παιδί»
«Το θέμα είναι ότι δεν βρίσκουμε το παιδί» δήλωσε συγκλονισμένος ο κ. Ιωάννης Πολιτάκης, ο οποίος, όπως μετέδωσε ο Alpha, είναι και νονός του 22χρονου.
Οπως ανέφερε «14 ώρες ήμουν μέσα στη θάλασσα και πάλευα. Προσπαθούσα και όπου με πήγαινε ο καιρός, έβλεπα ότι πάει καλά ας πούμε, να με βγάλει κάπου, έστω στην Τουρκία. Και πήγαινα κι εγώ, προσπαθούσα, κολυμπούσα να πάω πιο γρήγορα, γιατί με έσπρωχνε ο καιρός».
Εξηγώντας τι συνέβη μέχρι να βυθιστεί το σκάφος «Ασπασία» του Πλάτωνα Καβάφη, ο κ. Πολιτάκης είπε ότι «ο καιρός ήταν πολύ καλός Φύγαμε 2 η ώρα το μεσημέρι και 3:25 το σκάφος πήρε νερό, με αποτέλεσμα να γεμίσει με νερό ξαφνικά μέσα στα πόδια μας. Παίρνω ένα μπουγέλο και βγάζω το πρώτο, το δεύτερο μπουγέλο το νερό έξω. Μόλις πάω να βγάλω το τρίτο μπουγέλο, το σκάφος σηκώθηκε με την πρύμνη. Η πλώρη του επάνω. Ξαφνικά σβήνει και η μηχανή. Άρχισε να βυθίζεται και κρατούσαμε τα κάγκελα της βάρκας περίπου 1,5 ώρα».
«Προσπάθησα εγώ και έλυσα ένα σχοινί που είχε περιμετρικά, στα κάγκελα μπροστά, με την έννοια να πιαστούμε για να μη χαθούμε. Πήγε το σκάφος κάτω και τους λέω και τους λέω πάρτε το σχοινί και μην το αφήνετε. Και το κρατούσαμε και οι τέσσερις μαζί το σχοινί», πρόσθεσε.
Ο 22χρονος, σύμφωνα με τον ίδιο, «κάποια στιγμή θεώρησε σωστό να αφήσει το σχοινί και να προσπαθήσει κολυμπώντας να πάει προς τις Οινούσσες. Η αδελφή του παιδιού μόλις είδε ότι δεν γύριζε ο Γιάννης πίσω, θεώρησε σωστό να αφήσει και αυτή το σχοινί, να πάει πίσω από τον αδερφό της, να τον φέρει πίσω».
Όσο για τον 68χρονο Ελληνοαμερικανό: «Μου λέει, μη με αφήνεις, μη με αφήνεις. Φέρε μου το σχοινί. Είχε φύγει πάνω πάνω 50 μέτρα μακριά από εμένα. Προσπάθησα να πάω κοντά του. Έβλεπα ότι ήταν αδύνατον να πάω κοντά του και δε μπορούσα πια να του ξαναδώσω το σχοινί» κατέληξε ο κ. Πολιτάκης.
Ανάρτηση της οικογένειας του διασωθέντα
Ο γιος του 59χρονου διασωθέντα από το τραγικό ναυάγιο των Οινουσσών Ι. Πολιτάκη, περιγράφει τις τραγικές στιγμές του ναυαγίου. Παράλληλα ευχαριστεί το ΛΣ, όσους βοήθησαν στην επιχείρηση διάσωσης και κυρίως το πλήρωμα του πολεμικού πλοίου Αγιος Ευστράτιος Ν080.
Μόλις επέστρεψε ο πατέρας μου στο σπίτι. Για 14 ώρες πάλευε με τα κύματα χωρίς σωσίβιο μεταξύ Χίου και Τουρκίας. Είχε φύγει χθες το μεσημέρι για να πάει μ’ ένα φίλο και τα παιδιά του στις Οινούσσες με το σκάφος τους, το οποίο ανατράπηκε 15:25 και στις 17:00 βυθίστηκε.
Ο πατέρας των παιδιών βρέθηκε νεκρός, ενώ ακόμα αγνοείται ο 23χρονος γιος της οικογένειας.
Η 24χρονη κόρη βρέθηκε τα ξημερώματα κι ο πατέρας μου στις 05:25. Μου ζήτησε να γράψω αυτή την ανάρτηση για να ευχαριστήσω το λιμενικό, όσους βοήθησαν στην επιχείρηση διάσωσης και κυρίως το πλήρωμα του πολεμικού πλοίου Άγιος Ευστράτιος Ν080 για τη σοβαρότητα και τα ταχύτατα αντανακλαστικά· ειδικά τη λιμενάρχη Χίου, κα Αργύρη, η οποία συντόνισε τις διαδικασίες και ζήτησε να βρεθούν άμεσα καύσιμα για τα φουσκωτά σκάφη του λιμενικού, με οποιοδήποτε κόστος, ακόμα κι αν χρειαζόταν να πληρωθούν από την τσέπη των υπαλλήλων.
Η ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος
Αναλυτικά, σχετικά με το περιστατικό, το Λιμενικό Σώμα, ανέφερε σε ανακοινωθέν το βράδυ του Σαββάτου:
«Ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αγνοουμένων μετά τη βύθιση αλιευτικού σκάφους στη θαλάσσια περιοχή νότια ν. Οινουσσών Χίου
Ενημερώθηκε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., πρώτες πρωινές ώρες σήμερα (σ.σ. το Σάββατο), για τον εντοπισμό και την περισυλλογή από το Α/Κ ”ΠΑΝΑΓΙΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ” Ν. Χίου 525 μίας 24χρονης (σε πλωτή σχεδία – λάμπα ρομπότ), στη θαλάσσια περιοχή νότια ν. Οινουσσών.
Σύμφωνα με δήλωση της ανωτέρω, επέβαινε μαζί με τον 68χρονο πατέρα της, τον 22χρονο αδερφό της και έναν 59χρονο, (σύνολο τέσσερις -04- επιβαίνοντες) στο Α/Κ ”ΑΣΠΑΣΙΑ” Λ. Χίου 3068, το οποίο μετά τον απόπλου του από το λιμένα Χίου με κατεύθυνση το λιμένα Οινουσσών, μεσημβρινές ώρες χθες (σ.σ. Παρασκευή), παρουσίασε εισροή υδάτων με αποτέλεσμα να βυθιστεί και να βρεθούν όλοι στη θάλασσα.
Άμεσα υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, ξεκίνησε ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης προς εντοπισμό των τριών (03) αγνοουμένων στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή. Λίγο αργότερα, εντοπίστηκε και περισυνελέγη από το πλοίο ανοιχτής θαλάσσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ο 59χρονος, ενώ πρωινές ώρες σήμερα, εντοπίστηκε από το ”ΠΑΝΑΓΙΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ” και περισυνελέγη από το ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. η σορός του 68χρονου.
Στις έρευνες συμμετείχαν πλοίο ανοιχτής θαλάσσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., δύο (02) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., πλοίο Π.Ν., πλήθος ιδιωτικών και επαγγελματικών σκαφών, καθώς και επαγγελματίας δύτης. Παράλληλα, απογειώθηκαν αεροσκάφος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., δύο (02) ελικόπτερα SUPER PUMA της Π.Α. και ελικόπτερο δύναμης FRONTEX, ενώ έρευνες πραγματοποιήθηκαν και από ξηράς με περιπολικά οχήματα Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
Οι δύο (02) διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο ΣΚΥΛΙΤΣΕΙΟ” Γενικό Νοσοκομείο Χίου για την παροχή των πρώτων βοηθειών, ομοίως και η σορός του 68χρονου για τη διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής.
Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου, από το περιστατικό δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση, ενώ οι έρευνες προς εντοπισμό του 22χρονου συνεχίζονται με αρνητικά μέχρι στιγμής αποτελέσματα. Τυχόν εξελίξεις θα γνωστοποιηθούν με νεότερο δελτίο τύπου».
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου