Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com


Διαβάστε σε συνέχειες

Το πρόσφατο ταξίδι «έκπληξη» στην Ελλάδα

του Βασίλη Καυκά

Ταξίδι «έκπληξη» στην Ελλάδα


Από το τελευταίο μου ταξίδι στην Ελλάδα.

Τη χώρα που γεννήθηκαν θεοί

Ο γάμος του Γιώργου και της Σοφίας στην Αμαλιάδα

Συνάντηση με το νέο Δήμαρχο Καλαμάτας κ. Θανάση Βασιλόπουλο

Ψήφο για πρώτη φορά στη Πατρίδα και ένα ποτό στο «Επαρχείο»

Συνάντηση με το Δήμαρχο Αμαλιάδας κ. Χρήστο Χριστοδουλόπουλο και τον επίτιμο Πρόεδρο της Πανηλειακής Ομοσπονδίας κ. Κώστα Κουτρουμπή στη Κουρούτα

Μπάνιο στη παραλία της Ζαχάρως και στην Κουρούτα

ΕΝΦΙΑ & Κτηματολόγιο, "βαστάτε ποδαράκια μου"

Μία μέρα στα Τριπόταμα, και το Λεχούρι Αχαΐας

Τι τραβάει κάποιος για να ανοίξει λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα

Το "δράμα" της επιστροφής και χωρίς βαλίτσα

Δευτέρα, 7 Μαΐου 2018

Περίεργο επεισόδιο στο Αιγαίο - Γιατί μετέθεσαν τον καπετάνιο της κανονιοφόρου «Αρματωλός»

Τεντωμένα νεύρα στο Αιγαίο

Τι κρύβει η μετάθεση του έλληνα κυβερνήτη - Για ποιους λόγους θεωρείται από το Πεντάγωνο περίεργο επεισόδιο η επακούμβηση της κανονιοφόρου «Αρματωλός» από τουρκικό εμπορικό n Ενημέρωση και του ΝΑΤΟ, αφού το ελληνικό πολεμικό συμμετείχε σε συμμαχική επιχείρηση.

Του Μάνου Χαραλαμπάκη
Περίεργο επεισόδιο στο Αιγαίο - Γιατί μετέθεσαν τον καπετάνιο της κανονιοφόρου «Αρματωλός»
Το πλήρωμα της ελληνικής κανονιοφόρου κινήθηκε με ψυχραιμία και σύνεση ώστε να αποφευχθούν η κλιμάκωση και οι τραυματισμοί
Ως ένα ακόμη περίεργο επεισόδιο στην αλυσίδα των αλλεπάλληλων προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας στο Αιγαίο από την αρχή του χρόνου αξιολογείται από το «Πεντάγωνο» η νέα επακούμβηση της κανονιοφόρου «Αρματωλός» νοτιοανατολικά της Λέσβου τις πρώτες πρωινές ώρες από το τουρκικό εμπορικό «Κarmate», παραβιάζοντας μάλιστα τον Διεθνή Κανονισμό Αποφυγής Σύγκρουσης στη Θάλασσα, καθώς ήταν καταφθάνον. Η απόφαση για την αντικατάσταση του κυβερνήτη της κανονιοφόρου δείχνει ότι το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ) κινείται προς κάθε κατεύθυνση για την απόδοση ευθυνών.
Τόσο το ΓΕΝ όσο και το Λιμενικό συνεχίζουν να διερευνούν το νέο σοβαρό περιστατικό εις βάρος του ελληνικού σκάφους - το οποίο μάλιστα συμμετείχε στη συμμαχική επιχείρηση του ΝΑΤΟ «Aegean Activity», για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο Πέλαγος - και χθες απέφευγαν να προβούν σε εκτιμήσεις για τις προθέσεις του τουρκικού πλοίου. 

Περίεργο ατύχημα

Oμως τα έως τώρα στοιχεία τους κάνουν να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι μάλλον πρόκειται για ναυτικό ατύχημα και όχι για προσχεδιασμένη ενέργεια. Εντούτοις, δύο στοιχεία από την αντίδραση του καπετάνιου του τουρκικού πλοίου είναι αυτά που κάνουν τους επιτελείς του «Πενταγώνου» να χαρακτηρίζουν και το καινούργιο επεισόδιο ως περίεργο:

1ον: Τη στιγμή που πλησίαζε επικίνδυνα την κανονιοφόρο «Αρματωλός» υπήρχαν συνεχείς εκκλήσεις από τον ασύρματο του ελληνικού σκάφους αλλά και από την μπουρού χωρίς όμως αποτέλεσμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και μετά την επακούμβηση, οι ελληνικές εκκλήσεις συνεχίστηκαν αλλά ο καπετάνιος του «Κarmate» δεν εμφανίστηκε ποτέ στον ασύρματο.

2ον: Μετά το επεισόδιο το τουρκικό πλοίο ανέπτυξε ταχύτητα και κατευθύνθηκε στην Τουρκία. Σε παρόμοιες περιπτώσεις επακούμβησης ή μικροατυχημάτων στη θάλασσα το σύνηθες είναι τα δύο πλοία να σταματούν και να υπάρχουν συνεννοήσεις από τον ασύρματο και όχι μόνο. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη, αφού το «ΚΑΡΜΑΤΕ» εγκατέλειψε το σημείο.

Πραγματογνωμοσύνη

Μολονότι από το «Πεντάγωνο» τονίζεται πως η κύρια ευθύνη είναι στο τουρκικό πλοίο χθες το ΓΕΝ αποφάσισε να αντικαταστήσει τον κυβερνήτη της κανονιοφόρου μετά τον κατάπλου της στον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας ενώ διετάχθη ΕΔΕ και θα συσταθεί και επιτροπή πραγματογνωμοσύνης για την πλήρη διερεύνηση. Ο πλοίαρχος της κανονιοφόρου θα ολοκλήρωνε τον κύκλο του το καλοκαίρι όμως τελικά αποφασίστηκε να αντικατασταθεί νωρίτερα. Στόχος είναι, σύμφωνα με πηγές του ΓΕΝ, εκτός των άλλων να δοθεί το μήνυμα πως ο κυβερνήτης θα μπορούσε να κάνει το κάτι παραπάνω για να αποφύγει την επακούμπηση με το τουρκικό. 
Σημειώνεται ότι αυτό είναι το δεύτερο περιστατικό επακούμβησης ελληνικής κανονιοφόρου από τουρκικό σκάφος από την αρχή του χρόνου. Στις 17 Ιανουαρίου τουρκική ακταιωρός πραγματοποίησε επικίνδυνο ελιγμό και ακούμπησε την κανονιοφόρο «Νικηφόρος» που περιπολούσε στην περιοχή των Ιμίων. Περίπου έναν μήνα αργότερα, στις 12 Φεβρουαρίου, σημειώθηκε το νέο σοβαρό επεισόδιο εμβολισμού του ελληνικού λιμενικού «Γαύδος» από την τουρκική ακταιωρό, και πάλι στα Ιμια, προκαλώντας πολύ σοβαρές ζημιές στο ελληνικό σκάφος.
Ανακοίνωση για το περιστατικό εξέδωσε και το υπουργείο Μεταφορών και Ναυτιλίας της Τουρκίας σημειώνοντας πως το τουρκικό πλοίο βρισκόταν σε «αβλαβή διέλευση». Προσθέτει δε πως για το περιστατικό συντονίστηκε με τον Ελληνικό κέντρο έρευνας και διάσωσης. 
Το νέο επεισόδιο εκδηλώθηκε εν μέσω της προεκλογικής περιόδου στη γείτονα. Τόσο στο «Πεντάγωνο» όσο και στο Μαξίμου αρκετοί ήταν αυτοί που ανέμεναν πως η Τουρκία θα επιλέξει να ανεβάσει τους τόνους τουλάχιστον σε επίπεδο ρητορικής. Ταυτόχρονα στρατιωτικές πηγές καθώς και έμπειροι αναλυτές των ελληνοτουρκικών σχέσεων εκτιμούσαν πως ανεξαρτήτως των πρόωρων εκλογών στην Τουρκία η Αγκυρα έχει επιλέξει αυτή την περίοδο την κλιμάκωση των επιθετικών ενεργειών της κατά της Ελλάδας, στο Αιγαίο και όχι μόνο.

Το ΝΑΤΟ


Για τη νέα τουρκική πρόκληση το «Πεντάγωνο» ενημέρωσε από την πρώτη στιγμή τις αρμόδιες νατοϊκές Αρχές καθώς η κανονιοφόρος «Αρματωλός» βρισκόταν σε νατοϊκή επιχείρηση ενώ η Αθήνα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει κινήσει τις διαδικασίες προκειμένου να αποδοθούν όλες οι προβλεπόμενες κυρώσεις στο τουρκικό πλοίο με βάση το διεθνές ναυτικό δίκαιο.
Το νέο σοβαρό επεισόδιο συνέβη γύρω στις 4 τα ξημερώματα χθες στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της νήσου Λέσβου «εντός εθνικής χωρικής θάλασσας» όπως ανακοίνωσε το ΓΕΝ. Το τουρκικό πλοίο ήρθε από πίσω και συγκεκριμένα πλησίασε την κανονιοφόρο «Αρματωλός» από αριστερά. Το ΓΕΝ επισημαίνει ότι το εμπορικό τουρκικό πλοίο παραβίασε τον Διεθνή Κανονισμό Αποφυγής Σύγκρουσης στη Θάλασσα (ΔΚΑΣ) καθώς ήταν καταφθάνον. «Δεν υπήρξαν τραυματίες ή σοβαρές ζημιές. Δεν υπήρξε μόλυνση του περιβάλλοντος». Μετά το συμβάν, τονίζει το ΓΕΝ, το εμπορικό πλοίο αύξησε ταχύτητα και απομακρύνθηκε «κινούμενο προς τις πλησιέστερες ακτές της Τουρκίας χωρίς να απαντήσει στις κλήσεις ασυρμάτου της κανονιοφόρου "Αρματωλός"». 
Στο Πεντάγωνο αμέσως μετά το επεισόδιο σήμανε συναγερμός και στο υπουργείο έσπευσε ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος ο οποίος ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά αλλά και την αξιωματική αντιπολίτευση. Αμεσα ενημερώθηκε και το Λιμενικό καθώς το τουρκικό πλοίο ήταν εμπορικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου