Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

Αρνήθηκε να παραιτηθεί ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος

Πέμπτη, 31 Μαΐου, 2018

Όλο το άρθρο, Του Θεόδωρου Καλμούκου


ΒΟΣΤΩΝΗ. Αρνήθηκε να παραιτηθεί ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος μετά από σχετική έκκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.
Συγκεκριμένα ο Πατριάρχης ζήτησε επίσημα την παραίτηση του πριν λίγη ώρα εν Συνόδω, αλλά ο Αρχιεπίσκοπος είπε όχι. Τόνισε ότι θέλει να συνεχίσει για να λύσει τα προβλήματα της Αρχιεπισκοπής. Υπογραμμίζεται ότι ουδείς μπορεί να προβλέψει αυτή τη στιγμή τις εξελίξεις, ενώ δεν θα πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο να βάλει ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος σε περιπέτειες την Αρχιεπισκοπή και την Ομογένεια της Αμερικής, εάν δεν προλάβει το Πατριαρχείο.
Πληροφορίες του «Ε.Κ.» αναφέρουν ότι υπάρχουν κάποιοι ιεράρχες από την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, οι οποίοι συμβουλεύουν τον Αρχιεπίσκοπο να μην παραδώσει την παραίτηση του, διότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε και τη δική τους αποχώρηση.
Σε περίπτωση που επιμείνει ο Αρχιεπίσκοπος να μην υπακούσει στο κέλευσμα του Οικουμενικού Πατριάρχη και της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου, η μόνη επιλογή που απομένει πλέον είναι να γίνει εκλογή να του δοθεί μία άλλη Μητρόπολη από το Συνταγμάτιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και στη συνέχεια να προχωρήσει η Σύνοδος σε εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής.
Τονίζεται ότι ο Πατριάρχης και η Σύνοδος έφτασαν στο σημερινό σημείο εκζήτησης της παραίτησης του Αρχιεπισκόπου κ. Δημήτριου, βλέποντας την επί πολλούς μήνες ολοκληρωτική φθίση που μαστίζει την Αρχιεπισκοπή Αμερικής μέχρις σημείου να υποθηκεύσει τα κτίρια των γραφείων της στο Μανχάταν προκειμένου να λάβει τραπεζικό δάνειο, προφανώς από την τράπεζα Alma Bank, όπως είχε αποκαλύψει ο «Εθνικός Κήρυκας», για να πληρώσει τα χρέη της.
Υπενθυμίζεται πως η ανοικοδόμηση του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν του Μανχάταν έχει σταματήσει πριν από έξι μήνες, ενώ δεν έχει ανακοινωθεί εάν και πότε θα ξαναρχίσουν οι εργασίες οικοδομής.
Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος, κατά κόσμον Δημήτριος Τρακατέλλης, γεννήθηκε την 1ην Φεβρουαρίου 1928 στη Θεσσαλονίκη. Το έτος 1950 απεφοίτησε με τον βαθμό «άριστα» από την Θεολογική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1960 χειροτονήθηκε Διάκονος, και το 1964 Πρεσβύτερος.  Προέρχεται από τις τάξεις της Οργάνωσης «Ζωή».
Εξελέγη Επίσκοπος Βρεσθένης το 1967, ως Βοηθός Επίσκοπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου Κοτσώνη ο οποίος ήταν πρωθιερέας των Ανακτόρων και στέλεχος της «Ζωής» και ο οποίος είχε τοποθετηθεί Αρχιεπίσκοπος με την παρέμβαση της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών του 1967.
Στον τότε Επίσκοπο Βρεσθένης Δημήτριο ανατέθηκε η ευθύνη για την θεολογική κατάρτιση των κληρικών. Από το 1965 έως το 1971, με υποτροφία της Σχολής Τεχνών και Επιστημών του Πανεπιστημίου Harvard της Βοστώνης, έκανε διδακτορικές σπουδές στον κλάδο της Καινής Διαθήκης και Χριστιανικών Πηγών (New Testament and Christian Origins), και έλαβε το 1972 τον τίτλο του «μετά διακρίσεως» Διδάκτορος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Harvard.
Μετά το τέλος των διδακτορικών σπουδών του, επέστρεψε στα εκκλησιαστικά καθήκοντά του στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών και ανέλαβε ευθύνες για την θεολογική επιμόρφωση κληρικών, τη διακονία της νεολαίας και άλλα καθήκοντα σχετικά με θεολογικά σεμινάρια εντός και εκτός Ελλάδος.
Το 1968 εξελέγη Μητροπολίτης Αττικής και Μεγαρίδος, εκλογή την οποίαν δεν απεδέχθη λόγω θεμάτων κανονικής τάξεως της Εκκλησίας και της πολιτικής καταστάσεως που επικρατούσε τότε στην Ελλάδα.
Αργότερα, το 1977, έλαβε διδακτορικό δίπλωμα Θεολογίας από την Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1983 έως το 1993, δίδαξε ως «Καθηγητής Βιβλικών Σπουδών και Χριστιανικών Πηγών» στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού στη Βοστώνης. Πολλοί εκ των φοιτητών του της ανωτέρω δεκαετίας είναι σήμερα Ιερείς ενοριών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Επίσης, δίδαξε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Harvard ως επισκέπτης καθηγητής της Καινής Διαθήκης κατά τα έτη 1984 -1985 και 1988-1989.
Στις 20 Αυγούστου 1991, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος ανύψωσε τον τότε Επίσκοπο Βρεσθένης σε τιτουλάριο Μητροπολίτη Βρεσθένης ανυψώνοντας ταυτοχρόνως την Επισκοπή Βρεσθένης σε Μητρόπολη. Επειτα από πολλά έτη στις Ηνωμένες Πολιτείες, επέστρεψε στην Ελλάδα το 1993 για να αφοσιωθεί στην επιστημονική έρευνα και συγγραφή. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, εξασκούσε τα αρχιερατικά του καθήκοντα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.
Αρχιεπίσκοπος Αμερικής εκλέχτηκε στις 19 Αυγούστου 1999, από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ενθρονίσθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 1999 στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό Αγίας Τριάδος στην Νέα Υόρκη.
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου