Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 27 Μαΐου 2018

Δράμα στην Τουρκία: Πουλάνε λίρες, αγοράζουν ευρώ, χρυσό και δολάρια

Δεν άκουσαν τον Ερντογάν

Δράμα στην Τουρκία: Πουλάνε λίρες, αγοράζουν ευρώ, χρυσό και δολάριαΚυριακή, 27 Μαΐου, 2018
Ολο και πιο κοντά στο κραχ βρίσκεται η τουρκική οικονομία καθώς η κατρακύλα της λίρας συνεχίζεται και ο πανικός μεταξύ των πολιτών έχει αυξηθεί τις τελευταίες ώρες. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι είναι θέμα ημερών η επιβολή capital controls, ένα μέτρο που θα πλήξει τον Ερντογάν στο δρόμο προς τις εκλογές της 24ης Ιουνίου.

Μετά την εξασθένηση της τουρκικής λίρας έναντι του αμερικανικού δολαρίου αυτή την εβδομάδα, οι Τούρκοι παραμένουν προβληματισμένοι για την οικονομία παρά τις διαβεβαιώσεις της Κυβέρνησης της χώρας.
Το δράμα που βιώνει η τουρκική λίρα επιδεινώθηκε την Τετάρτη, όταν Ιάπωνες επενδυτές πούλησαν τουρκικά περιουσιακά στοιχεία, μετά τα σχόλια που έκανε σε επενδυτές τις προηγούμενες ημέρες ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η τουρκική λίρα υποχώρησε μέχρι και 4,92 λίρες έναντι του δολαρίου, προτού περιορίσει κάποιες από τις ζημιές της την Τετάρτη μετά την έκτακτη αύξηση των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, ενέργεια που για πολλούς θεωρείται πως δεν είναι αρκετή.
Σε ένα πολυσύχναστο γραφείο αλλαγής νομισμάτων σε έναν από τους δημοφιλέστερους δρόμους της Άγκυρας, οι σκέψεις στρέφονται στην επιδείνωση της κατάστασης και φοβούνται ότι η χώρα βρίσκεται ήδη σε “νομισματική κρίση”, όπως το περιέγραψαν εμπειρογνώμονες της Commerzbank. Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην χώρα δεκάδες πολίτες αντάλλασσαν τις λίρες τους σε χρυσό, δολάρια και ευρώ. 
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα το Σάββατο ο Ερντογάν απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να πουλάνε δολάρια και ευρώ και να αγοράζουν τουρκικές λίρες.


Ανησυχούν όλοι

Ο Ali Yilik ανέφερε ότι δεν έχει πεισθεί από τις διαβεβαιώσεις της Άγκυρας καθώς μετάτρεψε τα χρήματά του σε δολάρια. “Ποιος δεν θα ανησυχεί για την συναλλαγματική ισοτιμία; Αυτό δεν είναι κάτι που συμβαίνει σε κανονικές συνθήκες, είναι διαφορετικό”, δήλωσε ο Yilik, ο οποίος πωλεί υλικά για κατασκευές. Ο γιος του Ali, Yahya Yilik, ο οποίος είναι ο διευθυντής στην Tunali Doviz, δήλωσε ότι περισσότεροι Τούρκοι έρχονται και αγοράζουν ευρώ και δολάρια εν μέσω ανησυχιών ότι η λίρα θα υποχωρήσει περαιτέρω.

“Πιστεύουν ότι η λίρα θα συνεχίσει να χάνει αξία”, δήλωσε ο Γιλίκ στο AFP, προσθέτοντας ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων ήταν ένα “προσωρινό μέτρο”. Η υποχώρηση της τουρκικής λίρας ακολούθησε τα σχόλια που έκανε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Λονδίνο στα μέσα Μαΐου, όταν δήλωσε πως επιθυμεί να έχει μεγαλύτερη επιρροή στη νομισματική πολιτική εάν κερδίσει τις εκλογές στις 24 Ιουνίου. Αυτό δημιούργησε τότε ανησυχίες σχετικά με περαιτέρω απρόβλεπτη οικονομική πολιτική.

Ο φοιτητής Necdet Guven ο οποίος βρισκόταν στο γραφείο αλλαγής νομισμάτων για να αποκτήσει δολάρια λόγω ταξιδιού του στις ΗΠΑ στα μέσα Ιουνίου, ανέφερε ότι «ανησυχεί πραγματικά» για την οικονομία. «Επειδή καθημερινά η οικονομία μας χειροτερεύει. Στο παρελθόν η Τουρκία ήταν μεταξύ των κορυφαίων χωρών για τη γεωργία και την κτηνοτροφία, αλλά τώρα εισάγουμε κρέας από τη Σερβία και άχυρο από τη Ρωσία», υπογράμμισε ο Guven. “Δεν είμαστε τόσο ανεπτυγμένοι ως χώρα όσον αφορά τη βιομηχανία”, πρόσθεσε, λέγοντας ότι πίστευε πως η Τουρκία είχε τη δυνατότητα να αναπτύξει περαιτέρω την οικονομία.

Καμιά βελτίωση

Η τουρκική λίρα δεν δείχνει σημάδια σημαντικής βελτίωσης και βρισκόταν την Παρασκευή στις 4,70 λίρες έναντι του δολαρίου. Τον περασμένο μήνα, η λίρα έχει χάσει πέραν του 16% της αξίας της έναντι του δολαρίου. Σε μια προσπάθεια καθησύχασης των ανησυχιών, ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός Μεχμέτ Σίμσεκ – πρώην οικονομολόγος στην Merrill Lynch που τον εμπιστεύονταν οι αγορές – δήλωσε την Παρασκευή κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης ότι η τουρκική κεντρική τράπεζα “θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο”. “Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να κάνουμε βήματα στήριξης είτε της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας είτε της οικονομίας, βασισμένη σε κανόνες”, τόνισε ο Simsek. 
TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου