Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

Μερική σύγκλιση για το χρέος στο Eurogroup


Παρασκευή, 25 Μαΐου, 2018

Πολιτική εντολή στους θεσμούς για την κατάρτιση μίας νέας ανάλυσης βιωσιμότητας (DSA) του ελληνικού χρέους έδωσε τo Eurogroup. Με βάση την έκθεση των ειδικών, οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης θα κληθούν να εντοπίσουν όλα τα κενά που υπάρχουν σε σχέση με την ελάφρυνση του χρέους και στη συνέχεια θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.
««Είχαμε μερικά καλά νέα από τους θεσμούς για την Ελλάδα. Υπήρξε συμφωνία τεχνικού προσωπικού, την οποία καλωσορίσαμε. Όταν υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη και κυριότητα των μεταρρυθμίσεων, βρίσκεται συμβιβασμός. Στόχος είναι η λήψη τελικών αποφάσεων σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα στη συνεδρίαση της 21ης Ιουνίου για την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης», είπε ο πρόεδρος του Eurogroup που συμπλήρωσε ότι «διαπιστώνει ότι υπάρχει δέσμευση από όλες τις πλευρές» και άρα δήλωσε αισιόδοξος ότι παρά το φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, θα υπάρξει θετική έκβαση. «Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει την προσπάθεια, ώστε πριν από την επόμενη συνάντησή μας τον Ιούνιο να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι δεσμεύσεις της», είπε.
Σε σχέση με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ο Μάριο Σεντένο τόνισε ότι υπάρχει ήδη «σύγκλιση σε ένα βαθμό». «Κάναμε μια αρχική ανταλλαγή απόψεων για το χρέος. Σκοπός είναι η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους. Θα κάνουμε μία τελική ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους και θα εκτιμήσουμε τα πιθανά μέτρα που θα λάβουμε, στο πλαίσιο όσων είχαν συμφωνηθεί τον Ιούνιο πέρυσι. Στην επόμενη συνάντησή μας τον Ιούνιο στο Λουξεμβούργο θα λάβουμε αποφάσεις για μια επιτυχημένη έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα. Αυτό είναι η απόλυτη προτεραιότητά μας για την Ελλάδα», τόνισε. «Το χρονοδιάγραμμα μπροστά μας είναι φιλόδοξο, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρουμε».
Ο Μάριο Σεντένο δεν θέλησε να μπει σε τεχνικές λεπτομέρειες των συζητήσεων για το χρέος, ούτε σε ποια πεδία έχει προκύψει σύγκλιση. «Υπάρχουν πολλά συστατικά στο διάλογο αυτό. Κάποια από αυτά είναι πολιτικές επιλογές», είπε με νόημα. Κι όταν ρωτήθηκε αν θα είναι χαρούμενος αν το ΔΝΤ δεν ενεργοποιήσει το πρόγραμμά του, ο ίδιος είπε: «είμαστε χαρούμενοι να δουλεύουμε με το ΔΝΤ, αλλά η μεγαλύτερη χαρά μας θα είναι η επιτυχημένη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές».
«Είμαστε σε σωστή τροχιά για επιτυχημένη έξοδο τον Αύγουστο», είπε ο Πιερ Μοσκοβισί. Εξήγησε ότι το πακέτο για το χρέος, αλλά και το σύνολο των αποφάσεων θα πρέπει να είναι σχεδιασμένα με ένα τρόπο πειστικό για τις αγορές, στις οποίες εξάλλου θα βρίσκεται η Ελλάδα μετά την 20η Αυγούστου. Διευκρίνισε δε για μια ακόμα φορά ότι η Κομισιόν εργάζεται και για τον προσδιορισμό του πλαισίου της επιτήρησης μετά την 20η Αυγούστου που “δεν πρέπει να θεωρείται ως ένα τέταρτο πρόγραμμα”.
«Διαπιστώνουμε την ισχυρή δέσμευση των ελληνικών Αρχών. Φυσικά η δέσμευση θα πρέπει να συνεχιστεί και να υπογραμμίσω ότι υπάρχουν πράγματα που πρέπει να γίνουν αλλά η συμφωνία αποτελεί σημαντικό σημείο για την ολοκλήρωση του προγράμματος», είπε και επανέλαβε ότι «δεν είμαστε στο τέλος του δρόμου, αλλά η αίσθησή μου ότι οι πρωταγωνιστές θέλουν να υπάρξει λύση, όλοι στο τραπέζι. Είμαι αισιόδοξος, αλλά έχω πάντα αποδειχθεί σωστός. Δεν είμαι αισιόδοξος αυτή τη φορά, αλλά δικαίως σίγουρος ότι θα υπάρξει επιτυχές τέλος του προγράμματος».
Και ο Κλάους Ρέγκλιγκ από την πλευρά του καλωσόρισε την συμφωνία με τις ελληνικές αρχές, τονίζοντας ότι αυτή ανοίγει τον δρόμο για την επόμενη εκταμίευση. Υπενθύμισε ότι εκκρεμεί η εκταμίευση για ένα ακόμα δις ευρώ που συνδέεται με την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων του δημοσίου ως τον Απρίλιο και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Διευκρίνισε ότι το ποσό θα είναι διαθέσιμο ως τα μέσα Ιουνίου.
Ο Π.Μοσκοβισί, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης του μέτρου της περικοπής των συντάξεων το 2019, απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο τονίζοντας ότι οι ελληνικές αρχές πρέπει να εκτελέσουν όλες τις δεσμεύσεις τους, τονίζοντας πως αυτό είναι ζήτημα αξιοπιστίας.

«Το Eurogroup έστρεψε την προσοχή του στην ελάφρυνση του χρέους»

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεσμεύτηκαν να υπάρξει συνολική συμφωνία για το χρέος, μαζί με την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης του 3ου προγράμματος στο Eurogroup στις 21 Ιουνίου, ανέφεραν άλλωστε νωρίτερα πηγές του υπουργείου Οικονομικών, μετά την ολοκλήρωση του σημερινού Eurogroup στις Βρυξέλλες.
Όπως είπαν οι ίδιοι κύκλοι, το Eurogroup, αφού χαιρέτισε τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για τη δ’ αξιολόγηση, έστρεψε την προσοχή του στην ελάφρυνση του χρέους που αποτελεί τον τελευταίο κρίσιμο κρίκο για την ολοκλήρωση του προγράμματος. Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup ανέθεσε στους θεσμούς την ολοκλήρωση ενός επικαιροποιημένου DSA (ανάλυση βιωσιμότητας χρέους) που θα αποτελέσει τη βάση για τον τελικό προσδιορισμό των μέτρων ελάφρυνσης, και δεσμεύεται να υπάρχει συνολική συμφωνία για το χρέος μαζί με την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης του 3ου προγράμματος στις 21 Ιουνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου