Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

Βασιλειάδης: «Ετοιμοι να αναλάβουμε την πολιτική ευθύνη ενός Grexit»

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική ιστοσελίδα "sofoot.com"

Βασιλειάδης: «Ετοιμοι να αναλάβουμε την πολιτική ευθύνη ενός Grexit»Τετάρτη, 30 Μαΐου, 2018Στην έλλειψη συμβιβασμού στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο εστίασε ως προς τις αιτίες των προβλημάτων στο ελληνικό πρωτάθλημα ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική ιστοσελίδα "sofoot.com".

Ο υφυπουργός Αθλητισμού υπενθύμισε πως και σε άλλες χώρες της Ευρώπης υπάρχουν ίδια προβλήματα με αυτά του ελληνικού ποδοσφαίρου, παρουσιάστηκε σκεπτικός ως προς το αν είναι ή όχι ενδεδειγμένη λύση το "Grexit", αλλά υπογράμμισε πως «εάν δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε πολιτική ευθύνη».

Αναλυτικά όσα ανέφερε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, στη γαλλική ιστοσελίδα «sofoot.com»:

-Η ποδοσφαιρική σεζόν ολοκληρώθηκε ύστερα από μια ταραχώδη χρονιά. Πολλά εξωαγωνιστικά γεγονότα επηρέασαν τη διοργάνωση. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ: «Δεν μπορεί να είμαι θετικός ή αρνητικός. Μερικά πράγματα βελτιώθηκαν, άλλα έμειναν στο ίδιο επίπεδο. Στο τέλος, μένει μια εικόνα και αυτό μας αποτρέπει από το να απολαύσουμε το αθλητικό ενδιαφέρον. Ύστερα από μια περίοδο με ανωμαλίες στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ο στόχος μας είναι να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Υπάρχει μπροστά μας πολλή δουλειά για να διορθώσουμε τα λάθη του παρελθόντος. Δυστυχώς, δεν βλέπω την ίδια επιθυμία από τους ίδιους τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές για να βελτιωθεί η κατάσταση».

-Η σεζόν σημαδεύτηκε από μια σειρά περιστατικών, όπως η εισβολή οπαδών του Ολυμπιακού στον αγωνιστικό χώρο, εισβολή του προέδρου του ΠΑΟΚ στον αγωνιστικό χώρο με όπλο. Πώς εξηγείτε τη βία στο ελληνικό ποδόσφαιρο;

ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ: «Η βία πρέπει να γίνει αντιληπτή ως κοινωνικό φαινόμενο, που ξεπερνά το ποδόσφαιρο. Σε μια χώρα που βρίσκεται σε ύφεση τα τελευταία δέκα χρόνια, όπου η ανεργία των νέων φτάνει το 50%, θα αναπτυχθεί εκ των πραγμάτων βία. Το ποδόσφαιρο το βλέπουν ως προϊόν εδώ και όχι ως άθλημα».
-Η αθλητική αντιπαλότητα μήπως γίνεται αντιπαλότητα προέδρων, επιχειρηματιών και Μέσων Ενημέρωσης;

ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ: «Είναι προφανές ότι υπάρχει προσωπική αντιπαλότητα ανάμεσα σε κύριους παράγοντες του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και αυτή είναι μία από τις μεγαλύτερες δυσκολίες που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Για να λύσουμε το πρόβλημα, πρέπει να καθίσουμε όλοι μαζί γύρω από ένα τραπέζι και να κοιτάξουμε να βρούμε λύση από κοινού. Χωρίς αυτό, δεν γίνεται να προχωρήσουμε μπροστά».

-Με αυτόν τον τρόπο, ποια είναι η δύναμη της Κυβέρνησης;

ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ: «Δυστυχώς, η δράση της Κυβέρνησης είναι περιορισμένη στο ποδόσφαιρο, διότι υπάρχουν όργανα που δρουν ανεξάρτητα. Μπορούμε να κάνουμε προτάσεις, αλλά ανεξάρτητα από τους νόμους που ψηφίζουμε, αν οι ποδοσφαιρικές αρχές δεν θέλουν να βοηθήσουν, δεν μπορούμε να πετύχουμε πολλά».

-Πρέπει να βασιστείτε στις διεθνείς αρχές για κυρώσεις;

ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ: «Έχουμε καλή συνεργασία με τη FIFA και την UEFA και νομίζω ότι, ναι, τα διεθνή θεσμικά όργανα πρέπει να λάβουν πιο θαρραλέες αποφάσεις».

-Ένα "Grexit" για παράδειγμα;

ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ: «Τα προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου βρίσκονται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συνδέονται άμεσα με μια νεοφιλελεύθερη πολιτική που εφαρμόζεται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν είμαι βέβαιος ότι το Grexit λύνει το πρόβλημα, αλλά δεν μας τρομάζει. Εάν δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε πολιτική ευθύνη. Σήμερα, το πρόβλημα έγκειται στην έλλειψη συμβιβασμού στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Ακόμη και σήμερα μιλάμε για ένα προϊόν, θέλουμε να πάρουμε κάτι από αυτό; Θέλουμε να το βελτιώσουμε και να φέρουμε χρήματα; Αν δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σ' αυτό... Όμως, ξαναλέω, τα προβλήματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, τα βρίσκουμε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συνδέονται άμεσα με μια νεοφιλελεύθερη πολιτική που εφαρμόζεται ταυτόχρονα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μην αποσυνδέετε το ποδόσφαιρο από την πολιτική».

-Τι άλλαξε στο ελληνικό ποδόσφαιρο η άφιξη του Ιβάν Σαββίδη, προέδρου του ΠΑΟΚ;

ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ: «Δεν θέλω ούτε να κατηγορήσω, ούτε να... αγιάσω. Είναι καλό, όταν κάποιος έρχεται να επενδύσει στο ποδόσφαιρο. Το πιο σημαντικό είναι να καταλάβει κανείς ότι υπάρχουν νόμοι. Ανεξάρτητα από την ανεπίτρεπτη εισβολή του κ. Σαββίδη, δεν μπορώ να αρνηθώ ούτε την επένδυσή του στο ποδόσφαιρο, ούτε να τον κατηγορήσω για όλα τα λάθη του ελληνικού ποδοσφαίρου. Θα ήταν λάθος. Θέλουμε επενδυτές, αλλά επενδυτές που σέβονται τους κανόνες απέναντι στους άλλους».

-Ο Παναθηναϊκός τιμωρήθηκε με τρία χρόνια από την Ευρώπη για οικονομικούς λόγους. Πριν από τέσσερα χρόνια, η ΑΕΚ υποβιβάστηκε στην τρίτη κατηγορία για τους ίδιους λόγους. Πώς να εξηγήσει κανείς ότι οι σύλλογοι είναι τόσο ευάλωτοι οικονομικά; Πώς μπορούν τα θεσμικά όργανα να το επιτρέψουν;

ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ: «Η κυβέρνηση σύντομα θα προτείνει ένα νομοσχέδιο που θα επιτρέπει τον καλύτερο έλεγχο των συλλόγων, αλλά εναπόκειται στην ομοσπονδία να αναλάβει δράση, να είναι πιο απαιτητική. Πρόκειται για ιδιωτικές εταιρείες σε χώρα που βρίσκεται σε κρίση. Τα χρήματα λείπουν και τα σφάλματα διαχείρισης είναι αναπόφευκτα πιο ορατά. Είναι πιο περίπλοκο σήμερα να πάμε να βρούμε χορηγούς, να βρούμε συμβόλαια. Έτσι, μια κακή επιλογή έχει βαρύτερες συνέπειες. Η κυβέρνηση σύντομα θα προτείνει ένα νομοσχέδιο που θα επιτρέψει τον καλύτερο έλεγχο των συλλόγων, αλλά εναπόκειται στην Ομοσπονδία να αναλάβει δράση, να είναι πιο απαιτητική. Και η Ομοσπονδία είναι υπόλογη στη FIFA και την UEFA, όχι στην κυβέρνηση».

-Μήπως όλα αυτά έχουν αντίκτυπο στην Εθνική Ελλάδας, που δεν κατάφερε να προκριθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο;

ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ: «Είναι προφανές ότι αυτό το αρνητικό κλίμα έχει επιπτώσεις στην Εθνική. Μια Ομοσπονδία που δεν λειτουργεί σωστά, επηρεάζει προφανώς την Εθνική ομάδα. Αλλά και η μη πρόκριση είναι μέρος του παιχνιδιού. Δεν μπορούμε να βάλουμε τα πάντα στην πλάτη των θεσμικών οργάνων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου