Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

Ο Τσίπρας "έριξε" άσπρη πετσέτα;

Τσίπρας: Νίκη αν κερδίσουμε έναν προσδιορισμό μπροστά από το όνομα Μακεδονία

Μήπως γιά να κρατηθεί στην εξουσία από "εταίρους" και "συμμάχους" και να συνεχιστεί το ξεπούλημα;
Τσίπρας: Νίκη αν κερδίσουμε έναν προσδιορισμό μπροστά από το όνομα ΜακεδονίαΌπως μας πληροφορούν ΤΑ ΝΕΑ, νίκη χαρακτηρίζει ο πρωθυπουργός ένα όνομα για τα Σκόπια που θα είχε μπροστά από το «Μακεδονία» έναν προσδιορισμό. Με τον τρόπο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας επιβεβαίωσε τα σενάρια για τα δύο ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι, Nova και Gorna Macedonija, για τα οποία γίνεται η συζήτηση μεταξύ Κοτζιά και Ντιμιτρόφ στη Νέα Υόρκη.
Στη συνάντηση που είχε με τον Γιάννη Μπουτάρη ο πρωθυπουργός τόνισε: «Βρισκόμαστε σε μια διαπραγμάτευση που είναι ευαίσθητη. Έχουν γίνει βήματα μπροστά. Ακούω ορισμένους να λένε να μην παραδώσουμε. Εμείς εδώ επιδιώκουμε να πάρουμε πίσω κάτι και όχι να παραδώσουμε. Εδώ και 70 χρόνια έχει παραδοθεί από άλλους και όχι από εμάς. Οι βόρειοι γείτονές μας εδώ και πάνω από 70 χρόνια έχουν μια κρατική οντότητα που λέγονται Μακεδονία. Και φέρουν ένα όνομα το οποίο χωρίς άλλον προσδιορισμό παραπέμπει στον αρχαίο κόσμο και στην βαριά πολιτισμική κληρονομιά της ελληνικής Μακεδονίας. Αυτό πάμε να πάρουμε πίσω. Δεν είναι εύκολο. Και πάμε να συμφωνήσουμε με τους γείτονές μας που βεβαίως αυτό είναι το οξύμωρο ότι έχουν μια κρατική οντότητα που εδώ και 70 χρόνια λέγεται Μακεδονία αλλά δεν έχουν καμία σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο. Το να κερδίσουμε έναν προσδιορισμό μπροστά από το όνομα Μακεδονία είναι μεγάλη νίκη».

Τα ονόματα και ο όρος

Όπως νωρίτερα είχαν γράψει tanea.gr, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο γεγονός ότι η μόνη συζήτηση αφορά στο «Nova Macedonia» και το «Gorna (Upper) Macedonija» και με βασικό και απαράβατο όρο να υπάρξουν αλλαγές στο σύνταγμα των Σκοπίων ώστε να μπορέσει η ΠΓΔΜ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Πληροφορίες από τις ΗΠΑ αναφέρουν ότι πρόκειται για δύο ονόματα που θα ήθελε η κυβέρνηση της Ελλάδας, ενώ η ΠΓΔΜ θα ήθελε το Ιλιντεν.
Όμως, ακόμη κι αν βγει λευκός καπνός από τα Νέα Υόρκη, κανείς δεν είναι σίγουρος ότι η συμφωνία θα ισχύσει και θα εφαρμοστεί διά παντός. Ο λόγος δεν είναι τόσο οι αντιδράσεις, που σίγουρα θα υπάρξουν και στην Ελλάδα. Το πρόβλημα είναι το διχαστικό κλίμα που επικρατεί στη γειτονική χώρα.

Προχθές έγινε τηλεμαχία μεταξύ του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, και του προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι. Και τα όσα είπαν ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικά. Το πιο βασικό είναι ότι επιβεβαιώθηκε πως οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί με δημοψήφισμα από το λαό της γειτονικής χώρας.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ, ο Ζ. Ζάεφ δήλωσε επί του θέματος: «Δεν είχαμε καλύτερη ευκαιρία τα τελευταία 25 χρόνια, ούτε θα έχουμε καλύτερη ευκαιρία την επόμενη περίοδο. Αν χάσουμε την ευκαιρία, τα επόμενα δέκα χρόνια θα είναι πιο δύσκολη η διαπραγμάτευση και θα έχει ακόμα μικρότερες πιθανότητες λύσης. Τώρα είμαστε κοντά. Καλώ τους πολιτικούς στην «Μακεδονία» να επιδείξουν σοβαρότητα και νηφαλιότητα. Εγώ είμαι έτοιμος να αναλάβω το δικό μου μερίδιο της ευθύνης στην λήψη των αποφάσεων. Είπαμε ότι στο τέλος οι πολίτες αποφασίζουν σε δημοψήφισμα. Με την δημιουργικότητα που δείχνουμε θέλουμε να βρεθεί λύση που θα είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές. Διότι μπορεί ο Ζάεφ και ο Τσίπρας να δώσουν τα χέρια, αλλά είναι οι θεσμοί αυτοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις – σε μας και οι πολίτες με το δημοψήφισμα».
Δεν στηρίζει
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο πρόεδρος του VMRO ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του επιμένει στη θέση ότι δεν θα υποστηρίξει αλλαγή του συντάγματος με στόχο αλλαγή του συνταγματικού ονόματος της χώρας και πρόσθεσε ότι ούτε η κυβέρνηση, ούτε η αντιπολίτευση έχουν εντολή από τους πολίτες να συναινέσουν σε αλλαγή του συντάγματος. Ακόμα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την πολιτική που ακολουθεί έχει καταρρακώσει τις διαπραγματευτικές θέσεις που οικοδόμησε η χώρα επί 25 χρόνια και οδηγείται εκ των πραγμάτων σε συνθηκολόγηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου