Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 24 Μαΐου 2018

Δασμοί Τραμπ έως και 25% στις εισαγωγές αυτοκινήτων

«Αρκετά περιμένατε»

Δασμοί Τραμπ έως και 25% στις εισαγωγές αυτοκινήτων
Ο αμερικανός πρόεδρος έχει ειδικά στο στόχαστρό του μεγάλες γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η BMW, που θεωρείται ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αυτοκινήτων στις ΗΠΑ από το 2011, βάσει της αξίας των εξαγωγών της.Πηγή: (RΕUΤΕRS)
Η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να επιβάλλει νέους δασμούς ύψους έως και 25% στα εισαγόμενα αυτοκίνητα, επικαλούμενη την προστασία της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, έγραψε την Τετάρτη η εφημερίδα The Wall Street Journal.
Ερωτηθέντα από το Γαλλικό Πρακτορείο, στελέχη μεγάλων διεθνών αυτοκινητοβιομηχανιών δήλωσαν, υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, ότι είναι ενήμερα για το σχέδιο αυτό.
Η πληροφορία αυτή αποκαλύπτεται καθώς ο Τραμπ χαρακτηρίζει τις εμπορικές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση άνισες κι ενώ σε λίγες ημέρες τερματίζεται η ισχύς της προσωρινής εξαίρεσης της ΕΕ από τους δασμούς στον χάλυβα (25%) και στο αλουμίνιο (10%) που έχει επιβάλει η κυβέρνησή του.

«Ερχονται μεγάλα νέα... »
Την πληροφορία είναι σε θέση να επιβεβαιώσει και το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, επικαλούμενο αμερικανό κυβερνητικό αξιωματούχο και τρία στελέχη της αυτοκινητοβιομηχανίας.
Η Γουόλ Στριτ Τζέρναλ υπενθυμίζει στο δημοσίευμά της ότι ο Τραμπ ήδη «έχει χρησιμοποιήσει νομική πρόνοια γνωστή με το όνομα Aρθρο 232 για να επιβάλει δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο» και προσθέτει πως «πλέον η κυβέρνηση (Τραμπ) σχεδιάζει ν’ αρχίσει έρευνα για τα εισαγόμενα αυτοκίνητα», βασιζόμενη στο ίδιο νομικό εργαλείο και είναι «πολύ πιθανή η επιβολή δασμών».
Νωρίτερα, ο Τραμπ ανέφερε μέσω Twitter ότι «προσεχώς» θ’ ανακοινωθούν «μεγάλα νέα για τους υπέροχους εργαζόμενους της αυτοκινητοβιομηχανίας μας», έπειτα από «δεκαετίες που χάνατε τις δουλειές σας προς όφελος άλλων χωρών», προσθέτοντας πως «αρκετά περιμένατε».
Ο αμερικανός πρόεδρος έχει απειλήσει επανειλημμένως να επιβάλλει τιμωρητικούς δασμούς για να προστατεύσει την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία και στο στόχαστρό του βρίσκεται ειδικά η Γερμανία, το τεράστιο πλεόνασμα της οποίας στο ισοζύγιο των τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών με τις ΗΠΑ εξαγριώνει τον Ρεπουμπλικάνο.

Γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες στο στόχαστρο

Για τον Τραμπ, τ’ αμερικανικά αυτοκίνητα πλήττονται από πολύ υψηλότερους δασμούς σε σύγκριση με εκείνους που επιβάλλονται στα ευρωπαϊκά.
Οι ευρωπαϊκοί δασμοί στα εισαγόμενα αυτοκίνητα από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες εκτός ΕΕ ανέρχονται στο 10%, ενώ οι αμερικανικοί δασμοί στα αυτοκίνητα που εισάγονται από την Ευρώπη είναι μόλις 2,5%.
Πάντως, στον ίδιο τομέα, οι ΗΠΑ επιβάλλουν δασμούς στα εισαγόμενα ανοιχτά φορτηγάκια ύψους 25%, ενώ στην ΕΕ οι δασμοί στα εισαγόμενα ημιφορτηγά αυτού του είδους είναι πολύ χαμηλότεροι, 14% κατά μέσο όρο.
Ο Τραμπ έχει ειδικά στο στόχαστρό του μεγάλες γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η BMW, που θεωρείται ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αυτοκινήτων στις ΗΠΑ από το 2011, βάσει της αξίας των εξαγωγών της.

Οι αμερικανικές εισαγωγές
Η Mercedes-Benz εξάλλου το 2017 παρήγαγε στο εργοστάσιό της στην Τασκαλούσα (Αλαμπάμα) 286.000 αυτοκίνητα που εξήγαγε σε πάνω από 135 αγορές παγκοσμίως.
Το 2017, οι ΗΠΑ εισήγαγαν συνολικά 8,271 εκατομμύρια αυτοκίνητα, 2,44 εκατ. από το Μεξικό και 1,826 εκατ. από τον Καναδά, τους δύο εταίρους τους στη συμφωνία ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών της περιοχής της Βόρειας Αμερικής (NAFTA).
Ακολούθησαν τ’ αυτοκίνητα που εισήχθησαν από την Ιαπωνία (1,725 εκατ.), τη Νότια Κορέα (929.419), τη Γερμανία (491.587) και το Ηνωμένο Βασίλειο (213.321).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου