Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

«Ρευστή» η κατάσταση για τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο



Πέμπτη, 31 Μαΐου, 2018

 


Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Δημήτριος. Φωτογραφία αρχείου: Εθνικός Κήρυξ/Κώστας Μπέη
«Ρευστή» παραμένει η κατάσταση σχετικά με την παραίτηση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου. Συγκεκριμένα, δεν είχε δοθεί συνέχεια στο θέμα της παραίτησής του στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου την Πέμπτη 31 Μαΐου, μέχρι την ώρα ανάρτησης του παρόντος κειμένου.
Η Σύνοδος ασχολήθηκε με άλλα θέματα.
Ωστόσο, το κλίμα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι πολύ βαρύ για τον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο, ο οποίος αρνήθηκε να υπακούσει στην προτροπή του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου τόσο στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους στο Γραφείο του Πατριάρχη, όσο και κατά τη Σύνοδο επίσημα.
Από εδώ και πέρα όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά καθότι όλοι γνωρίζουν πλέον ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από εκείνη του πιττακίου ευαρεσκείας προς τον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο και συνωδά της εκλογής και μετάθεσής του σε άλλη εκκλησιαστική επαρχία από το Συνταγμάτιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής.
Αυτή βέβαια είναι η έσχατη λύση και αυτονόητα ταπεινωτική για τον Αρχιεπίσκοπο.
Η διαδικασία είναι στην ευχέρεια του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος είναι ο «Πρώτος», προεδρεύει της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου, καθορίζει την Ημερήσια Διάταξη και εισηγείται.
Αν όμως ο Πατριάρχης δεχθεί αυτή την αμφισβήτηση από έναν ιεράρχη του Θρόνου, ακόμα και από τον Αμερικής Δημήτριο, δεν θα μπορεί του λοιπού να σταθεί ο ίδιος με κύρος και αυθεντία.
Εν τω μεταξύ, η είδηση κυκλοφόρησε αστραπιαία παντού στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, από τη στιγμή που κατ’ αποκλειστικότητα απεκάλυψε το θέμα ο «Εθνικός Κήρυκας» και αναρτήθηκε λίγη μόλις ώρα που διαμείφθηκαν τα γεγονότα εν Συνόδω αρχικά στις ηλεκτρονικές μας εκδόσεις.
Γνώστες των εκκλησιαστικών πραγμάτων εξ Αθηνών παρατηρούσαν στον «Ε.Κ.» όπως έπειτα από αυτή τη δημοσιοποίηση των διαμειφθέντων, λεχθέντων και προταθέντων από τον ίδιο τον Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και μάλιστα μέσα στη Σύνοδο, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος δεν μπορεί να συνεχίσει στη θέση του.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες άνθρωποι με γνώση και γνώμη για τα εκκλησιαστικά εξέλαβαν την ανυπακοή του Αρχιεπισκόπου κ. Δημητρίου ως «ανταρσία» και απόρριψη της Εκκλησιαστικής Αρχής και τάξεως που δίνει έναυσμα για αναρχία ανάμεσα σε κοινότητες και την Αρχιεπισκοπή, με το σκεπτικό πως αφού ο Αρχιεπίσκοπος δεν υπακούει στην Εκκλησιαστική Αρχή γιατί να υπακούσουμε εμείς.
Στο ερώτημα αν και κατά πόσο ο Αρχιεπίσκοπος και ένιοι των Μητροπολιτών είναι σε θέση να προχωρήσουν σε κάτι πιο σοβαρό στην Αμερική τώρα που βλέπουν ότι το Φανάρι δείχνει να είναι «αδύναμο» θα το δείξει ο χρόνος.
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου