Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 29 Μαΐου 2018

Η γεμάτη ένταση επόμενη ημέρα στην Ιταλία. Από το ναυάγιο και τα 40 κύματα περνά σε νέες εκλογές

Είναι σαφές, πλέον, ότι η Ιταλία ετοιμάζεται να πορευθεί προς νέες εκλογές. 
Ο 64χρονος Κοταρέλι, το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που τον έχουν βάφτισει «ο κύριος Ψαλίδι» για το ρόλο του στη μείωση των δημόσιων δαπανών το 2013-2014 έχει αναλάβει επικεφαλής της 65ης ιταλικής κυβέρνησης.
Σκοπός του ανθρώπου που για πολλούς ενσαρκώνει τη δημοσιονομική λιτότητα να σχηματίσει και να ηγηθεί μιας κυβέρνησης μέχρι να διεξαχθούν νέες εκλογές, κατά πάσα πιθανότητα το φθινόπωρο ή «το αργότερο» στις αρχές του 2019.
Ωστόσο, η σύγκρουση στην ιταλική σκηνή είναι οξύτατη μετά το μπλόκο Ματαρέλα στην επιλογή Σαβόνα για τη θέση του υπουργού Οικονομικών. 
Ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο, έκανε γνωστό ότι στις 2 Ιουνίου, το πολιτικό του κίνημα θα οργανώσει μεγάλη κινητοποίηση στην Ρώμη, και κάλεσε τους Ιταλούς να βάλουν όλοι μια σημαία στα παράθυρά τους. Η επιλογή της ημερομηνίας, προφανώς, δεν είναι τυχαία, από την στιγμή που πρόκειται για την ημέρα κατά την οποία η χώρα γιορτάζει την αβασίλευτη Δημοκρατία της.
Παράλληλα, δήμαρχοι της Λέγκα στην Λομβαρδία (περιφέρεια με πρωτεύουσα το Μιλάνο), αποφάσισαν να βγάλουν από τα δημαρχιακά μέγαρα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, τις φωτογραφίες του προέδρου της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλλα. Η πρωτοβουλία δεν ανήκει, πάντως, (όπως είχε διαρρεύσει αρχικά), στον γραμματέα του κόμματος, Ματέο Σαλβίνι, και στενοί του συνεργάτες του, την έκριναν «μάλλον υπερβολική, αν και όχι επικίνδυνη».
Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα στηρίζει χωρίς επιφυλάξεις τον Ιταλό πρόεδρο και ο απερχόμενος πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι θεωρείται ο υποψήφιος των «Δημοκρατικών» για την πρωθυπουργία, στις νέες εκλογές. «Γερά νεύρα και αλληλεγγύη στον πρόεδρο Ματαρέλλα. Τώρα πρέπει να σώσουμε την μεγάλη μας χώρα», έγραψε ο Τζεντιλόνι στο Twitter.
Σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση του Κάρλο Κοταρέλι, είναι σαφές ότι η Λέγκα, τα Πέντε Αστέρια και η Φόρτσα Ιτάλια θα την καταψηφίσουν στο κοινοβούλιο.
Η κεντροαριστερά θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στον πρώην οικονομολόγο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά η κυβέρνησή του θα έχει σίγουρα μια ιδιαίτερα βραχύβια πορεία. Θεωρείται απίθανο, τουλάχιστον υπό τις παρούσες συνθήκες, να μπορέσει να λάβει τα αναγκαία μέτρα για να αποφευχθεί η αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας το φθινόπωρο.
Παραμένει άγνωστο, τέλος, το μέλλον της ιταλικής κεντροδεξιάς.
Όλοι οι αναλυτές διερωτώνται αν στις επόμενες εκλογές η Λέγκα θα συμπορευθεί και πάλι με την Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και με τα ακροδεξιά Αδέλφια της Ιταλίας. Ή αν, τελικά, θα προτιμήσει να υπογράψει μια κάποια εκλογική συμφωνία με τα Πέντε Αστέρια.
Πρόκειται για απαντήσεις που θα πρέπει υποχρεωτικά να δοθούν σχετικά σύντομα, ενόψει και της κατάρτισης των διαφόρων ψηφοδελτίων.
Πηγή: Huffpost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου