Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018

Αποκαλύπτεται η Αρχαία Ήλιδα


Το σημαντικό ανασκαφικό έργο παρουσιάστηκε χθες στην Παπαχριστοπούλειο Βιβλιοθήκη

Οι κρυφοί θησαυροί της Αρχαίας  Ήλιδας, της διοργανώτριας πόλης των Ολυμπιακών Αγώνων αποκαλύπτονται στο διάβα των αιώνων προκαλώντας τον θαυμασμό των ειδικών και των πολιτών που αντιλαμβάνονται ότι η πόλη της αρχαιότητας δεν θα πάψει ούτε στο μέλλον να είναι η πόλη που θα μας εκπλήσσει ευχάριστα.
Με ικανοποίηση λοιπόν υποδέχτηκε το κοινό τα ευρήματα που έφερε στο φως η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας κατά την διάρκεια του ανασκαφικού της έργου το έτος 2017, το οποίο όπως ανακοίνωσε χθες η προϊσταμένη κα Ερωφίλη- Ίρις Κόλια θα συνεχιστεί και το έτος 2018.
Το ανασκαφικό έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας και τα νέα ευρήματα στον αρχαιολογικό χώρο της Ήλιδας παρουσιάστηκαν το απόγευμα σε εκδήλωση που πραγματοποίησε η Παπαχριστοπούλειος Βιβλιοθήκη Αμαλιάδας με θέμα: «Το ανασκαφικό έργο στην περιοχή της Ήλιδας». 
Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στο Αναγνωστήριο της βιβλιοθήκης, το οποίο γέμισε ασφυκτικά από κόσμο που θέλησε να προσεγγίσει περισσότερο την πόλη της αρχαιότητας.
Τα ευρήματα
Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων στην ομιλία της επικεντρώθηκε στο ανασκαφικό έργο που συντελέστηκε στην περιοχή το έτος 2017 στην περιοχή της αρχαίας αγοράς από το μόνιμο προσωπικό της Εφορείας και εστίασε στην Στοά των Ελλανοδικών όπου και αποκαλύφθηκαν νέα ευρήματα και συγκεκριμένα λίθοι και χάλκινα νομίσματα, αλλά και ένα σιδερένιο εγχειρίδιο, ενώ στην ανατολική πλευρά της στοάς εντοπίστηκε δάπεδο, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανασκαφή των τριών τομών διανοίχθηκε επίσης ανατολικά, όπου υπήρχε στρώμα με έντονα ίχνη καύσης και πολυάριθμα ευρήματα. Η κα Κόλια έκανε εκτενή αναφορά των ευρημάτων, παρουσιάζοντας παράλληλα και φωτογραφικό υλικό, ενώ νωρίτερα ο φοιτητής  του Τμ. Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Παν. Αθηνών Απόστολος Ντάνασης, μίλησε για τις παρελθοντικές ανασκαφικές έρευνες στην περιοχή.
Εκτός από την Αρχαία Ήλιδα, έγινε παρουσίαση και της σωστικής ανασκαφής που έγινε στον Άγιο Αθανάσιο της Κουρούτας και παρουσιάστηκε από τον αρχαιολόγο κ. Χρήστο Λιάγκουρα.
Τους ομιλητές προλόγισε η πρόεδρος του Σωματείου ‘Παπαχριστοπούλειος Βιβλιοθήκη’ κα Ελένη Σκάβδη.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, η βουλευτής Έφη Γεωργοπούλου- Σαλτάρη, ο Δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο περιφερειακός σύμβουλος Δημήτρης Κωσταριάς, ο αντιδήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Πέτρος Γιαννακόπουλος, εκ μέρους της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας ο π. Παναγιώτης Γιατράς, ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ ‘Ο Ηλείος’ Αλέξης Μανωλόπουλος, ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Παναγιώτης Ζεύλας, δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ παρευρέθηκε και ο παλιός έφορος Ήλιδας Άγγελος Λιάγκουρας.
Πηγή: ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου